Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 392: 413 μέρες

Οι "413 μέρες" δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε ημερολόγιο, αλλά μια ρεαλιστική και πολλές φορές ποιητική αφήγηση των ημερών που έζησε μια νεαρή Ελληνίδα στη Βιέννη, αφού συνελήφθη απ' τα Ες Ες στην Αθήνα. Η περιπέτειά της είναι λιγότερο καταθλιπτική από άλλες αφηγήσεις της εποχής εκείνης. Αν τραβάει την προσοχή, εντυπωσιάζει, συνταράζει είναι γιατί έχει έναν ασυνήθιστο τόνο που αιχμαλωτίζει απ' τις πρώτες ήδη σελίδες ή κι από τις πρώτες γραμμές. Αυτή η κάπως άγρια περιφάνεια, αυτή η εσωτερική ποιότητα, αυτή η αλύγιστη αντίσταση που δεν διστάζει ν' αψηφίσει τον κίνδυνο, είτε μπρος στους Γερμανούς είτε μπρος στους Ρώσους που εισβάλουν. Αυτή η αίσθηση του τραγικού είναι γνώρισμα μιας ψυχής, μιας ιδιοσυγκρασίας... Αλλά είναι και γνώρισμα μιας φυλής.

Η Γιολάντα Τερέντσιο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Απόφοιτος της γερμανικής σχολής, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Νομικά, γιατί στη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία. Μετά τον πόλεμο αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δημοσιογραφίας του Παρισιού και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται στα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη, διαλέγοντας θέματα αιχμής, που αφορούσαν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της μετεμφυλιακής εποχής. Την εμπειρία της από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης η Γιολάντα Τερέντσιο μετέφερε στο βιβλίο της «413 μέρες».
Το Νοέμβριο του 1967 έφυγε για το Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο BBC καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας. Οι εκπομπές της, κατά τη διάρκεια της επταετίας, συνέβαλαν καθοριστικά στην ενημέρωση του ελληνικού λαού και την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης. Μετά τη δικτατορία, επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να εργάζεται για την «Καθημερινή». Το 1978, με πρωτοβουλία του Παναγή Παπαληγούρα, τότε υπουργού Συντονισμού, η Γιολάντα Τερέντσιο ήταν η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος η οποία με σειρά τηλεοπτικών εκπομπών υπό τον τίτλο «H Ευρώπη των Εννέα» ασχολήθηκε με την Ενωμένη Ευρώπη, συμβάλλοντας στην προετοιμασία της πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Η Γιολάντα Τερέντσιο πίστευε βαθύτατα στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, μια ιδέα που ελάχιστοι Έλληνες την εποχή εκείνη αντιλαμβάνονταν. Εξέδωσε δύο βιβλία με υλικό από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και το οικογενειακό αρχείο. Η Γιολάντα Τερέντσιο υπήρξε ιδιαιτέρως μαχητική μέχρι το τέλος. Δεν επιζήτησε ποτέ την αναγνώριση από το κράτος και τους θεσμούς, παρά τη σημαντική προσφορά της.

Συγγραφέας: Γιολάντα Τερέντσιο
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 1983
Αριθμός σελίδων: 334
Διαστάσεις: 17x12
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αρχική τιμή: 14,21€

🔎2511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...