Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 13: Τα 39 σκαλοπάτια (Μυθιστόρημα)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Ρίτσαρντ Χάνεϊ, μετά από χρόνια διαμονής στην Αφρική, επιστρέφει με καλή διάθεση στο Λονδίνο, με σκοπό να ζήσει μόνιμα εκεί. Όμως, η ρουτίνα και η πλήξη της καθημερινής ζωής στην αγγλική πρωτεύουσα -κάτι το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να αντέξει- θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τα σχέδια του. Κι ενώ ετοιμάζεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του, ένας γείτονάς του, ονόματι Σκάντερ, θα του εκμυστηρευτεί ένα συγκλονιστικό μυστικό και θα ζητήσει την βοήθεια του. Μια διεθνής συνωμοσία, με στόχο την δολοφονία του Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Καρολίδη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Χάνεϊ, χωρίς να είναι σίγουρος πως ισχύουν αυτά που λέει ο Σκάντερ, θα ακολουθήσει τον ένστικτό του και θα τον κρύψει στο δικό του διαμέρισμα, για να μην τον ανακαλύψουν. Όμως, η επιβεβαίωση θα έρθει με τον χειρότερο τρόπο. Ο φιλοξενούμενός του θα δολοφονηθεί και αυτό θα πυροδοτήσει μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων. Μέσα σε ένα βράδυ ο Χάνεϊ θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού. Η σωτηρία του βρίσκεται στις κωδικοποιημένες σημειώσεις του Σκάντερ, μόνο που η αποκρυπτογράφησή τους θα τον φέρει μπροστά σε μια τρομακτική αποκάλυψη...

"Νομίζετε πως ο πολιτισμός χωρίζεται απ' τη βαρβαρότητα μ' έναν χοντρό τοίχο, κι όμως εγώ λέω πως το χώρισμα είναι μια κλωστή, ή ένα φύλλο γυαλί. Λίγο να το αγγίξεις, λίγο να κάνεις πως το σπρώχνεις, και ξαναφέρνεις πίσω τη Βασιλεία του Κρόνου."

Σελίδες Νοσταλγίας: Μια συναρπαστική κατασκοπική περιπέτεια που ενέπνευσε και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ να σκηνοθετήσει το ομώνυμο θρίλερ με μεγάλη επιτυχία.
Δημοσιεύθηκε αρχικά το 1915 και η υπόθεση λαμβάνει χώρα πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αντιληφθούμε τι κατάσταση επικρατούσε εκείνη την εποχή, σε κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η ιστορία, αν και ξεκινά υποτονικά, γρήγορα ανεβάζει ρυθμούς, τους οποίους διατηρεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το τέλος. Ο Μπιούκαν αποδίδει την εξέλιξη της πλοκής με μοναδικό για την εποχή τρόπο, με αποκορύφωση τις στιγμές που ο ήρωάς του βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο αναγνώστης αγωνιά όσο και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ταυτίζεται μαζί του, χωρίς να αναζητά ιδιαίτερη ψυχογράφηση της προσωπικότητάς του. Κι αυτό το καταφέρνει ο συγγραφέας με τους ρυθμούς δράσης, που δεν αφήνουν περιθώρια για περεταίρω ανάλυση των προσώπων. Κάθε χαρακτήρας του βιβλίου εμφανίζεται για να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο σκοπό, συμβάλλοντας στους αφηγηματικούς ρυθμούς και στην πρόθεση του συγγραφέα να μεταδώσει στον αναγνώστη την αίσθηση της καταδίωξης και της αγωνίας του ήρωα.
Τα "39 σκαλοπάτια" είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και αν το επιλέξετε, σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε...

Ο John Buchan γεννήθηκε στο Περθ της Σκοτίας στις 26 Αυγούστου 1875. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, καθώς και στο Κολέγιο Μπρέιζνοουζ της Οξφόρδης. Στα πέντε χρόνια της παραμονής του στην Οξφόρδη εξέδωσε πέντε βιβλία, δημοσίευσε πληθώρα άρθρων και έγινε αποδέκτης πολλών βραβείων. Μετά το πανεπιστήμιο, η σταδιοδρομία του, τόσο ως νομικού και μέλους του Βρετανικού Κοινοβουλίου όσο και ως συγγραφέα, στρατιωτικού και εκδότη, υπήρξε πολυσχιδής και επιτυχημένη και ο ρόλος του στη δημόσια ζωή σημαντικός. Το 1907 παντρεύτηκε τη Σούζαν Γκρόουβνορ και απέκτησαν μία κόρη και τρεις γιους. Η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Μπιούκαν ήρθε το 1910 με το μυθιστόρημα "Ιωάννης ο Πρεσβύτερος" ("Prester John"), το οποίο ακολούθησε μία σειρά περιπετειών-θρίλερ, "shockers", όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος, με κοινό χαρακτηριστικό τους ρομαντικούς χαρακτήρες, τη διάχυτη αίσθηση της αγωνίας και τις διεθνείς συνωμοσίες. Επιπλέον, ο Μπιούκαν εδραίωσε τη φήμη του και στην ιστορική βιογραφία, με έργα όπως τα "Μόντροουζ", "Όλιβερ Κρόμγουελ", και "Καίσαρας Αύγουστος". Το 1935, το μυθιστόρημα "Τα 39 Σκαλοπάτια" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ακολούθησαν δύο ακόμα μεταφορές του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, καθώς και αρκετές ραδιοφωνικές και θεατρικές διασκευές του. Το 1935 ο Μπιούκαν έγινε ο δέκατος πέμπτος Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατό του, το 1940.

Πρωτότυπος τίτλος: The Thirty-Nine Steps
Συγγραφέας: John Buchan
Μετάφραση: Στέλλα Τσίρκα
ISBN: 978-960-8359-30-7
Σελίδες: 146
Σχήμα: 20x14
Εξώφυλο: Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης: 2006
Η έκδοση που διαβάσαμε: Διανεμήθηκε μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 14.5.2006 και βασίζεται στην αρχική έκδοση που είχε κυκλοφορήσει το 1987 από τις Εκδόσεις "Γράμματα".


🔎2504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...