Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 55: Θησαυρός στη Ναύπακτο


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Η ιστορία του τόπου μας, το παρελθόν και το παρόν μπλέκονται μέσα σ' αυτό το γοητευτικό βιβλίο. Ο Σταύρος και ο Αλέξανδρος είναι δυο ζωντανά σημερινά παιδιά με την περιπέτεια και την αγάπη για την Ελλάδα μέσα στο αίμα τους. Περνούν τις διακοπές τους στην όμορφη Ναύπακτο ψαρεύοντας και κάνοντας βόλτες στο παλιό κάστρο. Η αναζήτηση ενός κρυμμένου θησαυρού θα τους οδηγήσει σε μιαν απίστευτη περιπέτεια, από την οποία θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις για τους ήρωες, τους πολεμιστές και γενικά την ιστορία του τόπου τους.

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα ανάλαφρο βιβλίο, για να διαβαστεί ευχάριστα στις διακοπές των παιδιών και να τα διδάξει ν' αγαπούν τον τόπο τους.
Ο Αλέξανδρος είναι παιδί μεταναστών και κατοικεί κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Όταν, μετά από μια ασθένειά του, ο γιατρός προτείνει στους γονείς του την αλλαγή κλίματος για το παιδί, ο πατέρας του τον φέρνει με το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και στη Ναύπακτο, τόπο καταγωγής τους. Γρήγορα το παιδί κάνει καινούριες παρέες και σύντομα γίνεται κολλητός με τον Σταύρο, ένα θαρραλέο αγόρι που δείχνει να έχει ένα μυστικό. Όταν οι δύο φίλοι δεθούν αρκετά μεταξύ τους, μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ο Σταύρος θα αποκαλύψει το μυστικό του στον Αλέξανδρο: έχει αποφασίσει να ψάξει για τους θησαυρούς των παλιών αρχοντάδων της Ναυπάκτου. Αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του στον φίλο του, τον θεωρεί αυτόματα και συνεταίρο του. Έτσι, σύντομα ξεκινούν την αναζήτηση, αρχίζοντας τις έρευνές τους από το αρχαίο κάστρο. Εκεί, θα ζήσουν την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, όταν ανακαλύψουν μια μυστική στοά και περιπλανηθούν στα έγκατα του βουνού για ώρες, με μόνο σύμμαχο το θάρρος τους και με την πεποίθηση πως σύντομα θα ανακαλύψουν τον θησαυρό της Ναυπάκτου...
Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα για τους νεαρούς αναγνώστες, τους οποίους θα συναρπάσει με το θέμα του. Η συγγραφέας, μέσα από την περιπέτεια των δύο παιδιών, μας βομβαρδίζει με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Ναυπάκτου, με περιγραφές πραγματικών ιστορικών γεγονότων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μάθουμε άγνωστες στους πολλούς λεπτομέρειες.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✮✮✮✮

Η Καλλιόπη Σφαέλλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1912 και μέχρι το θάνατό της, το 2001, ήταν ολόψυχα αφοσιωμένη στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Έγραψε πάμπολλα παραμύθια, διηγήματα και μυθιστορήματα, και μετέφρασε 38 ξένα λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά. Δύο από τα βιβλία της, "Το Λιονταρόπουλο" και "Ο βοσκός και ο Ρήγας", έχουν τιμηθεί με το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου έχουν τιμηθεί τα έργα της "Η ιστορία του Φιρφιρή" και "Τ' απομνημονεύματα ενός γάτου". Το τελευταίο διακρίθηκε και με την αναγραφή του στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς Οργανώσεως Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1976.


Εξώφυλλο νεότερης έκδοσης του βιβλίου
(5η ανατύπωση)

Συγγραφέας: Καλλιόπη Σφαέλλου
Εικονογράφηση: Βούλα Κερεκλίδου
Σειρά: Παγκόσμια Νεανική Βιβλιοθήκη (Νο 14)
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 1979
Έκδοση που διαβάσαμε και παρουσιάζουμε: 1990 (3η)
Σελίδες: 184
Ηλικία: 9-13 ετών
ISBN: 978-960-702-004-8
Σχήμα: 13 x 21 cm
Βιβλιοδεσία: Σκληρόδετο
Τιμή: 8,15 ευρώ
Εκδόσεις: Ψυχογιός

🔎2447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...