Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Ήρωες των Κόμικς 9: Ερίκ Καστέλ (Eric Castel)


Μια... μυθική προσωπικότητα του ποδοσφαίρου...
Ο Ερίκ Καστέλ

Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή του διασημότερου ποδοσφαιρικού κόμικ που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 με δημιουργό τον Βέλγο Ραϊμόντ Ρεντίνγκ. Στη διάρκεια της θρυλικής καριέρας του ο Ερίκ Καστέλ και για 15 τεύχη αγωνίστηκε διαδοχικά στην Μπάρτσα, στην Παρί Σ.Ζ. και εκ νέου στην Μπάρτσα.
Ο Ρεντίνγκ δημοσιεύει τις πρώτες ποδοσφαιρικές περιπέτειες το καλοκαίρι του 1974 με πρωταγωνιστή όμως έναν Γερμανό παίκτη ονόματι Βάλτερ Μίλερ, ο οποίος έμοιαζε φυσιογνωμικά με τον Ιταλό Ρομπέρτο Μπέτεγκα. Κυκλοφόρησε όμως μόνο ένα τεύχος και δεν υπήρξε συνέχεια στην ιστορία του Βάλτερ Μίλερ.
Το 1979, όμως, επιστρέφει η ίδια φυσιογνωμία αλλά με το όνομα Ερίκ Καστέλ και γαλλική εθνικότητα. Ήταν ένα αριστερό εξτρέμ με εξαιρετικό αριστερό πόδι, που ήταν ποδοσφαιριστής της Ίντερ Μιλάνου, ο οποίος προέρχονταν από ένα μακρόχρονο τραυματισμό και μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα για να κάνει μια νέα αρχή στην ποδοσφαιρική καριέρα του. Στην Μπάρτσα μεταμορφώθηκε σε σταρ παγκοσμίου επιπέδου.Ο Καστέλ έμεινε στους Μπλαουγκράνα για περίπου πέντε χρόνια και επτά τεύχη για να αναζητήσει νέους ποδοσφαιρικούς ορίζοντες στην Παρί Σεν Ζερμέν με την οποία υπέγραψε το 1984. Οι δύο ομάδες μάλιστα συναντήθηκαν στον τελικό του (φανταστικού) Κυπέλλου των Πόλεων των Τεχνών, με τους Παριζιάνους να κατακτούν τον τίτλο χάρη στον Καστέλ.Η επιλογή των δημιουργών του κόμικ να χαρίσουν το πιο βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Παρί και μάλιστα με την... υπογραφή του παλιού ειδώλου τους, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους οπαδούς της Μπάρτσα. Ο εκδοτικός οίκος δέχτηκε εκατοντάδες κάρτες διαμαρτυρίας ενώ οι πωλήσεις του κόμικ είχαν αξιοσημείωτη πτώση.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι δημιουργοί του ξανάφεραν το 1986 τον Ερίκ Καστέλ στην Μπαρτσελόνα, την οποία οδήγησε μάλιστα δύο χρόνια αργότερα στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που της είχε στερήσει λίγα χρόνια πριν. Ο Καστέλ παρέμεινε για δεύτερη φορά στη Βαρκελώνη για έξι τεύχη προτού μεταγραφεί στη Λιλ, όπου έκλεισε την καριέρα του και την ιστορία του...


Συνολικά, στην σειρά "Eric Castel", εκδόθηκαν 15 τεύχη σε μια περίοδο από το 1979 έως το 1992.


Στην Ελλάδα, γνωρίσαμε τον ποδοσφαιρικό αυτό ήρωα μέσα από το ομώνυμο περιοδικό, το οποίο εξέδωσε η "Star Comics" το 1985. Κυκλοφόρησαν συνολικά εννέα τεύχη, τα οποία τα διαβάσαμε και τα ξαναδιαβάσαμε πολλές φορές. Επίσης, κάποιες από τις ιστορίες του τις ξαναβρήκαμε και στο "Μπλεκ". Μεγαλώσαμε με τις περιπέτειες του Ερίκ Καστέλ. Πολλοί πατριώτες μας έγιναν υποστηρικτές της Μπαρτσελόνα μόνο και μόνο εξαιτίας του... Το απόλυτο ποδοσφαιρικό -χάρτινο- είδωλο των παιδικών μας χρόνων...🔎2318

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...