Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Για την βιβλιοθήκη σας... 68: Χαμένος Παράδεισος (Δοκίμιο)


ΣΜΥΡΝΗ 1922
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Το "Χαμένος Παράδεισος" είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και αναβίωσης, ειπωμένο με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Γκάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξετυλίγεται μέσα από τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ' τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το τουρκικό ιππικό μπήκε στη Σμύρνη, την πιο πλούσια και κοσμοπολίτικη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην πόλη υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι ο νικηφόρος πια τουρκικός στρατός θα ξεσπούσε με παράφορο μένος στους κατοίκους της Σμύρνης. Η πραγματικότητα όμως διέψευσε και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη. Αυτό που συνέβη τις επόμενες δυο εβδομάδες έχει καταγραφεί ως ένα απ' τα πιο φρικτά δράματα στην Ιστορία του εικοστού αιώνα, το δράμα του ξεριζωμού χιλιάδων προσφύγων, των οποίων το αίμα κυλάει στις φλέβες πολλών σύγχρονων ελληνικών οικογενειών. Σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα μιας τρομακτικής, σε βιαιότητα και έκταση, καταστροφής.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

«Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δεν γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία. Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον».
-Α. Βιστωνίτης, Το Βήμα της Κυριακής, 25/5/08

«Ποιος έκαψε τη Σμύρνη; Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το βιβλίο του Μίλτον, "Χαμένος Παράδεισος", βασίστηκε σε ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης».
-Νατάσα Μπαστέα, Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28-29/6/08

«Το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Giles Milton
προσφέρει κάτι πέραν μιας ωραίας αφήγησης, καθώς ανασυστήνει ένα πολιτισμικό
και ιστορικό περιβάλλον με μια εξ αποστάσεως ματιά. Είναι ένα ‘θερμό’ βιβλίο, αλλά όχι ‘εν θερμώ’».
«Το βιβλίο είναι μια ευτυχής προσθήκη στη διεθνή βιβλιογραφία για την παλιά Σμύρνη».
-Νίκος Βατόπουλος, Καθημερινή, 4/10/08

«Το πρόβλημα με τη Μικρασιατική καταστροφή είναι πως ό,τι κι αν διαβάσεις έχει γραφτεί με έντονη συναισθηματική προδιάθεση και ιδιαίτερα υποκειμενική προοπτική, είτε έχει γραφτεί από Έλληνες, Τούρκους ή Αρμένιους. Βασικά, εξιστορούν τη δική τους εκδοχή. Εγώ πάλι ήθελα μια πιο αποστασιοποιημένη διήγηση, γι’ αυτό και επέλεξα τη λεβαντική κοινότητα και χρησιμοποίησα τις δικές τους ανέκδοτες πηγές… στη διήγησή τους περιγράφουν αυτά που είδαν και αυτά που έζησαν, και τα περιγράφουν χωρίς εμπάθεια».
-Τζάιλς Μίλτον, σε συνέντευξη στο BHMAGAZINO, 21/9/2008

Ξενόγλωσσος τίτλος: PARADISE LOST
Συγγραφέας: Giles Milton
Mεταφραστής: Αλέξης Καλοφωλιάς
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 09/2008
Σελίδες: 472
ISBN: 978-960-699-821-8
Διαστάσεις: 16,8 x 23,7 εκ.
Τιμή: €22,00
Εκδόσεις: Μίνωας

👬2297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...