Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Διαβάζοντας Κλασσική Λογοτεχνία 5: Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή


ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ

Από τις αχανείς παγωμένες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου μέχρι τις ερήμους της Αυστραλίας, και από τα ανάκτορα βασιλέων και τις επαύλεις αριστοκρατών μέχρι τα πιο ταπεινά χωριά, οι ψυχές των νεκρών που αρνούνται να αποδεχθούν τον θάνατο των κορμιών που κατοικούσαν, επιστρέφουν για να ζητήσουν εκδίκηση από τους ζωντανούς, να τραβήξουν μαζί τους στον τάφο αγαπημένα πρόσωπα ή, απλώς, για να αντλήσουν λίγη από τη ζεστασιά της αληθινής ύπαρξης.
Ιστορίες φαντασμάτων από τη βικτωριανή εποχή, μια περίοδο κατά την οποία οι αρχέγονες δοξασίες αντιμάχονταν τον ορθολογισμό και την επιστήμη, και ο θάνατος ασκούσε μια παράξενη, νοσηρή έλξη πάνω στους θνητούς.
Τα διηγήματα του παρόντος τόμου επιλέχθηκαν ως αντιπροσωπευτικά της Βικτωριανής περιόδου, ώστε να προκαλέσουν στον αναγνώστη όχι μόνο την απαραίτητη ανατριχίλα, αλλά και το ενδιαφέρον για μια εποχή που είναι ταυτόχρονα τόσο κοντά και τόσο μακριά από τη δική μας. Τα περισσότερα δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ μέχρι σήμερα στα ελληνικά.
Οι βικτωριανές ιστορίες φαντασμάτων διακρίνονται από το καθαρά γοτθικό μυθιστόρημα επειδή οι περισσότερες συνδυάζουν το υπερφυσικό με τον ψυχρό ορθολογισμό που είχε αρχίσει να επικρατεί στη Δύση. Οι πρωταγωνιστές παύουν να είναι καταραμένοι γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών και γίνονται πολυταξιδεμένοι αστοί που αντιμετωπίζουν το υπερφυσικό με την ίδια ψυχραιμία αλλά και την ίδια δυσπιστία με την οποία αντιμετώπιζαν και την επέλαση της νέας εποχής –τουλάχιστον μέχρι να τους αποκαλυφθεί σε όλο το μακάβριο μεγαλείο του.

Οι εκδόσεις Αίολος συμπληρώνουν πάνω από 30 συναπτά έτη προσφοράς στο χώρο της Φανταστικής λογοτεχνίας καθώς και στα επιμέρους παρακλάδια της. Από τις σελίδες της ιστορικής εταιρίας έχουν παρελάσει όλα τα ιερά τέρατα του χώρου καθώς και λιγότερο γνωστοί, μα εξίσου αξιόλογοι και σημαντικοί, συγγραφείς -νέοι μα και αρκετά παλιότεροι! Η νέα συλλογή "Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή" με το πολύ όμορφο και ταιριαστό εξώφυλλο, αποτελεί κατά τη προσωπική μου άποψη μία απαραίτητη αγορά για τους αναγνώστες και μελετητές του ιδιώματος.
Με 6 μοναδικής αισθητικής προσέγγισης διηγήματα, γραμμένα από το μακρινό 1829(!!!) και με μόλις ένα να διαβαίνει το μονοπάτι του επόμενου, 20ου αιώνα (1908), ο ιστορικός εκδοτικός οίκος δημιούργησε ένα εξαιρετικό βιβλίο. Οι πασίγνωστοι Σεριντάν Λε Φανού (βλ. Καρμίλλα), Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Προσπέρ Μεριμέ (βλ. Κάρμεν!) συνυπάρχουν με τους αξιολογότατους Χιουμ Νίσμπετ, Ρίτσαρντ Μίντλετον, Πέρσεβαλ Λάντον μεταφέροντας μας σε τόπους και εποχές όπου το υπερφυσικό είχε στην αύρα του μία άφθαστη γραπτή γοητεία και στη σκιά του μία αισθητική γητεία προς κάθε αναγνώστη από το μακρινό τότε ως το σήμερα και το αύριο.
Ερειπωμένα αρχοντικά στη Βικτωριανή επαρχιακή Αγγλία, παρηκμασμένοι ευγενείς, φαντάσματα από τα σκονισμένα δωμάτια ταπεινών χωριών ως τους πάγους του μακρινού αρκτικού κύκλου, γνήσιος, ανόθευτος τρόμος και μακάβριο μεγαλείο, περιφέρονται ελεύθερα στις σελίδες αυτής της καταπληκτικής συλλογής. Κάτι παραπάνω από ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον Θωμά Μαστακούρη που, εκτός από την έξοχη επιλογή των διηγημάτων, ευθύνεται για την –ακόμη μία φορά!– εκπληκτική πραγματικά μετάφραση σε έργα και κείμενα μίας άλλης εποχής. Απλά απαραίτητο!

H συλλογή διηγημάτων περιέχει τα:
Σέρινταν λε Φανού:
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΑ ΤΟΜΠΙ (1868)
Άρθουρ Κόναν Ντόιλ:
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ «ΠΟΛΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ» (1883)
Χιουμ Νίσμπετ:
ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ (1894)
Ρίτσαρντ Μίντλετον:
ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ (1912)
Προσπέρ Μεριμέ:
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΙΑ΄ (1829)
Πέρσεβαλ Λάντον:
ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΡΝΛΕΪ (1908)

Επιλογή & μετάφραση: Θωμάς Mαστακούρης
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 176
ISBN: 978-960-521-248-3
Τιμή: 12,00 ευρώ
Εκδόσεις: Αίολος, 2015

Επιμέλεια θέματος: Χρήστος Νάστος

👬2251

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...