Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ας θυμηθούμε... 25: Οι Κεραυνοί του Διαστήματος / Thunderbirds (1965-66)


Βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας, που είχε ως πρωταγωνιστές της μαριονέτες. Δημιουργήθηκε από τους Gerry και Sylvia Anderson. Προβλήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία σε παραγωγή του AP Films από το κανάλι ATV από τις 30 Σεπτεμβρίου 1965, έως τις 25 Δεκεμβρίου 1966. Η αρχική παραγωγή προέβλεπε 32 επεισόδια των 50 λεπτών, αλλά τα επεισόδια "κόπηκαν" στη μέση και τελικά προβλήθηκαν 64 επεισόδια των 25 λεπτών. Σκηνοθέτες ήταν οι Desmond Saunders, David Lane και David Elliot. Τη μουσική έγραψε ο Barry Gray που είχε γράψει και τη μουσική σε όλες τις σειρές των Andersons. Η σειρά ήταν από τις πιο δημοφιλής -παγκοσμίως- ενώ εξακολουθεί και προβάλλεται ακόμα και σήμερα (π.χ. πρόσφατα προβλήθηκε ξανά στην Ελλάδα από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) ενώ έχει εμπνεύσει ένα μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων και σειρών. Ήταν η τέταρτη σειρά του Gerry Andersons και της AP Films ("Supercar", "Fireball XL5", "Stingray"). Ο τίτλος εμπνεύστηκε από τον Anderson όταν σε γράμμα που έλαβε από τον μεγαλύτερο αδελφό του που υπηρετούσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις ΗΠΑ, του ανέφερε ότι υπήρχε μια βάση που ονομαζόταν "Thunderbird Field".



Ο "αγώνας ενάντια στο χρόνο" είναι το στοιχείο των θεμάτων της σειράς. Ο Anderson σκέφτηκε ότι θα είχαν σωθεί πολλές ζωές στα ατυχήματα που συνέβαιναν στα ανθρακωρυχεία της πατρίδας του, αν ο βαρύς εξοπλισμός που χρειαζόταν για τη διάσωση, ήταν κοντά στο περιστατικό. Πολλοί από τους συντελεστές της σειράς είχαν συνεργαστεί και στο "Stingray" ενώ για το "Thunderbirds" χρησιμοποιήθηκαν τα καινούργια στούντιο της AP Films. Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο επεισόδιο, "Παγίδα στον ουρανό", το αφεντικό της εταιρίας, Lew Grade, ήταν τόσο ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, που αμέσως ανέθεσε στον Anderson να επεκτείνει τη διάρκεια των επεισοδίων,από 25 λεπτά σε 50 λεπτά. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1964 και περιελάμβανε 32 επεισόδια των 50 λεπτών, αλλά τελικά προβλήθηκαν 64 επεισόδια των 25 λεπτών. Το φθινόπωρο του 1966 η σειρά σταμάτησε μετά την άρνηση των Αμερικανικών καναλιών CBS, NBC και ABC να την αγοράσουν. Το κόστος των επεισοδίων ήταν πανάκριβο (λόγω των πρωτοποριακών -για την εποχή- ειδικών εφέ που χρησιμοποιούνταν) και ήταν αδύνατο να συνεχιστεί.



Έγινε έμπνευση για πάρα πολλούς ενώ η έναρξη της σειράς με την εκπληκτική της μουσική, παίζεται ακόμη και σήμερα από τις βρετανικές στρατιωτικές μπάντες. Επίσης, αρκετά μουσικά συγκροτήματα, "ανοίγουν" τις συναυλίες τους χρησιμοποιώντας το σήμα της σειράς.
Με το ίδιο θέμα γυρίστηκαν δυο ταινίες μεγάλου μήκους (1966 και 2004). Σε πολλές χώρες προβλήθηκε δυο και τρεις φορές ενώ κυκλοφόρησαν έξι βιβλία και εκδόθηκαν ακόμη και κόμικς με τους "Thunderbirds". Τέλος κατασκευάστηκαν πολλά παιχνίδια, απομιμήσεις των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη σειρά και σήμερα θεωρούνται συλλεκτικά.



Η σειρά μας περιγράφει τις περιπέτειες μιας οργάνωσης που λέγεται "Διεθνής Διάσωσις" και μας μεταφέρει στα μέσα του 21ου αιώνα (μεταξύ του 2026 και του 2065). Ιδρυτής της ήταν ο Jeff Tracy (πρώην αστροναύτης που πήγε στο φεγγάρι), που έχει τεράστια περιουσία και αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος όλων των ανθρώπων. Είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο, χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και μηχανήματα. Ο Jeff Tracy έχει πέντε γιους που αναλαμβάνουν τις διασώσεις και κινούνται με "Thunderbirds" μηχανές, ενώ φορούν ομοιόμορφες στολές που φέρουν τα διακριτικά της "Διεθνούς Διάσωσης":
1. Ο Scott Tracy (πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη Carpenter), κινείται με το "Thunderbird 1" και είναι ο κύριος συντονιστής, έχοντας στη στολή του διακριτικά χρώματος μπλε. Το "Thunderbird 1" είναι ένα υπερηχητικό πυραυλικό αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη επικοινωνία των υπολοίπων και επίσης ως κινητή βάση.
2. Ο Virgil Tracy (πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη Grisom και κινείται με το "Thunderbird 2", με χρώμα απαλό κίτρινο. Είναι ένα υπερηχητικό όχημα που χρησιμοποιείται για μεταφορά ή διάσωση μεγάλων οχημάτων ή αεροπλάνων και μεταφέρει το βαρύ εξοπλισμό διάσωσης.



3. Ο Alan Tracy (πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη Separd) και κινείται με το "Thunderbird 3, με χρώμα λευκό. Είναι ένα διαστημόπλοιο που απογειώνεται κάθετα και χρησιμοποιείται για τη συντήρηση ή αν χρειαστεί για τη διάσωση του "Thunderbird 5".
4. Ο Gordon Tracy (πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη Cooper), κινείται με το "Thunderbird 4" και έχει διακριτικά με χρώμα πορτοκαλί. Είναι ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για τη διάσωση άλλων υποβρυχίων.
5. Ο John Tracy (πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη Glenn) κινείται με το "Thunderbird 5", με χρώμα κόκκινο. Είναι ένας διαστημικός σταθμός που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και παρακολουθεί όλες τις εκπομπές, σε όλο το κόσμο για κλήσεις προς βοήθεια. Παράλληλα, διαχειρίζεται την επικοινωνία της "Διεθνούς Διάσωσης".
Επίσης, στα πρώτα επεισόδια, εμφανίστηκε και το "Thunderbird 6", που έμοιαζε με πεταλούδα αλλά εγκαταλείφθηκε γιατί ήταν πάρα πολύ βαρύ όχημα.




Επικεφαλής είναι ο Jeff Tracy και πλαισιώνεται από την ηλικιωμένη μητέρα του που ονομάζεται απλώς "γιαγιά", την επιστημονική μεγαλοφυΐα και αρχιμηχανικό Hiram B. Hackenbaker, τον θαλαμηπόλο της οικογένειας Kyrano και τη κόρη του Tin-Tin. Οι δυο τελευταίοι είναι ρομαντικοί τύποι και συνδέονται με τον Alan Tracy καθώς συμμετέχουν μαζί του σε αρκετές αποστολές. Όλοι ζουν σε ένα απομακρυσμένο και άγνωστο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Tracy Island. Επίσης η οργάνωση διατηρεί και δίκτυο πληροφοριών με κύριο κατάσκοπό της την Lady Penelope Con. Η οργάνωση καλύπτει με τις αποστολές της όλη την υφήλιο, ενώ φτάνουν μέχρι και στο διάστημα, χρησιμοποιώντας τα φουτουριστικά οχήματά τους, τα "Τhunderbirds". Πολλές από τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα ατυχημάτων ή κακοτυχίας, αλλά μερικές φορές ακόμα και σαμποτάζ. Το αντίπαλο δέος (γιατί έπρεπε να υπάρχει και αυτό), είναι οι "The Hood" που είναι οι "κακοί" της σειράς, οι οποίοι προκαλούν ατυχήματα με σκοπό τη κλοπή των οχημάτων από την οργάνωση.



Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970 ενθουσιάζοντας τα παιδιά και σημειώνοντας πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://lefobserver.blogspot.gr/


👬2172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...