Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Σαν σήμερα, το 2016... Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Γεώργιος Ρωμοσιός


Ο Γεώργιος Ρωμοσιός (23 Φεβρουαρίου 1929 - 31 Μαΐου 2016) ήταν ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με την μορφή που αυτή έχει σήμερα, μετά την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με την Χωροφυλακή (1984).

Γεννήθηκε στην Μεσοχώρα του Δήμου Πύλης Τρικάλων στις 23 Φεβρουαρίου του 1929. Γονείς του ήταν η Παναγιώτα Ρωμοσιού και ο Κωνσταντίνος Ρωμοσιός.
Καταλαμβάνοντας τον βαθμό του Αντιστράτηγου, διετέλεσε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 06/02/1985 έως 28/04/1986 και ήταν ο άνθρωπος που ενοποίησε την Αστυνομία Πόλεων με τη Χωροφυλακή, δίνοντας στην ΕΛ.ΑΣ. την σημερινή της μορφή και συντελώντας αποφασιστικά στην θεαματική βελτίωση των οργανωτικών και λειτουργικών δομών της.
Θεωρούνταν ένας από τους πιο μορφωμένους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, με εξειδικευμένες και πολύπλευρες γνώσεις πάνω σε θέματα που άπτονταν του κλάδου του, ενώ ήταν από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στους κόλπους της Αστυνομίας, γεγονός που οδήγησε και στην ανάδειξή του, με κοινή πρόταση τόσο της Αστυνομίας Πόλεων όσο και της Χωροφυλακής, ως ο πρώτος Αρχηγός της ενοποιημένης ΕΛ.ΑΣ.
Ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, σε αποστολές συνεργασίας με Αστυνομίες άλλων χωρών σε οργανωτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς ήταν από τους λίγους με τόσο υψηλή κατάρτιση που μπορούσε να σταθεί σε τέτοια επίπεδα.
Kατά την θητεία του στην Αστυνομία, και ενόσω ήταν καθηγητής στην Σχολή Αξιωματικών, συνέγραψε το βιβλίο "Οργάνωση - Διοίκηση - Ηγεσία", με σκοπό να συμπεριλάβει στο βιβλίο όλες τις βασικές αρχές με τις οποίες θα πρέπει να λειτουργεί κάθε αστυνομικός. Το βιβλίο του εξεδόθη από την Τυπογραφική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ένα κληροδότημα για το οποίο ουδέποτε δέχτηκε την παραμικρή αμοιβή.


Επί θητείας του ως Αρχηγός, βοήθησε εκατοντάδες ανθρώπους και προσπάθησε να μεταλαμπαδέψει τις αρχές, τις αξίες και το ήθος του σε όλα τα μέλη του Σώματος και όχι μόνο, αφήνοντας το στίγμα του στην Ελληνική Αστυνομία.
Ήταν παντρεμένος με την Άρτεμη Καρανάσιου και είχαν αποκτήσει δυο γιούς, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη.
Μετά την συνταξιοδότησή του, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην φροντίδα της οικογένειάς του, αν και του είχαν γίνει προτάσεις για διάφορες πολιτικές θέσεις, ακόμα και να γίνει Νομάρχης. Ο ίδιος είχε πει τότε: "Εγώ είμαι αστυνομικός, όχι πολιτικός. Τώρα έχω να μεγαλώσω τα εγγόνια μου".
Έφυγε από την ζωή στις 31 Μαΐου του 2016, σε ηλικία 87 ετών.


👬2229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...