Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 314 / Βιβλιοκριτική: Το Κτήνος (Επιστημονικής Φαντασίας)


Η παράξενη μηχανή κρύβει μέσα της το μυστικό της ειρήνης για όλους τους πλανήτες του Γαλαξία...
Ο Τζιμ Πέντρεϊκ, που τη βρίσκει τυχαία, έχει μόνο μια αμυδρή ιδέα για τις τεράστιες δυνατότητές της. Υπάρχουν όμως άλλοι που τις ξέρουν καλά και δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα για να του την πάρουν.
Όταν η μηχανή εξαφανίζεται, ο Τζιμ δεν μπορεί να τη βγάλει απ' το μυαλό του, παρ' όλους τους κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε να λύσει το αίνιγμα. Κι έτσι αρχίζει ένα λυσσαλέο κυνηγητό που τον οδηγεί στο διάστημα και στην αναμέτρηση με ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ...

Σελίδες Νοσταλγίας/Σταύρος Ατζολιδάκης: Το Κτήνος του Βαν Βογκτ δεν είναι ένα καινούριο βιβλίο. Εκδόθηκε το 1963, όταν ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειό του και η απειλή ενός τρίτου, πυρηνικού αυτή τη φορά παγκοσμίου πολέμου, πλανιόταν πάνω απ΄ την υφήλιο. Ταυτόχρονα, η ανθρωπότητα έβλεπε με αισιοδοξία την εξέλιξη της επιστήμης και ήλπιζε (κρυφά) ότι η εξερεύνηση και αποίκιση του ηλιακού μας συστήματος δεν είναι μακριά. Αυτός ο συνδυασμός του φόβου για μια πιθανή καταστροφή και της ελπίδας για ένα άλμα της ανθρωπότητας προς τα αστέρια είναι πολύ συνηθισμένος για την επιστημονική φαντασία της εποχής.
Σήμερα, πενήντα τόσα χρόνια μετά, όλα αυτά έχουν ξεφτίσει. Ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων έσβησε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και πολύ πριν είχε τελειώσει ο πόλεμος για τη διαστημική πρωτοπορία. Τα φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα ήταν πια ένα πολύ ακριβό σπορ για την κουρασμένη από οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις ανθρωπότητα. Παράλληλα, η τεχνολογία έπαιρνε ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο, γήινο και καθημερινό.
Όσα περιγράφει "Το κτήνος" είναι τόσο μακρινά, θα τολμούσα να πω ακατανόητα. Κι αν αυτό ισχύει για μένα που έζησα έστω και στα τελευταία τους τόσο τον ψυχρό πόλεμο όσο και τις διαστημικές αποστολές, φαντάζομαι πόσο ξένα και ανούσια είναι όλα αυτά για τους νεότερους αναγνώστες.
Υπάρχουν έργα ΕΦ που αντέχουν στο χρόνο και διαβάζονται ευχάριστα, δεκαετίες μετά τη συγγραφή τους. Θα τολμούσα να πω ότι "Το κτήνος" δεν είναι ένα από αυτά. Μπορεί μόνο να μας δείξει πώς, ίσως, έβλεπαν το μέλλον οι οραματιστές του 60, αν ενδιαφέρει βέβαια κανέναν...

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE BEAST
Συγγραφέας: A. E. van Vogt
Μετάφραση: Πετρέας Χρήστος
ISBN13: 9789607014122
Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 1994
Αριθμός σελίδων: 224
Διαστάσεις: 21x14
Εκδόσεις: ΜΕΔΟΥΣΑ
Τιμή: €11,16

Το έργο του Βαν Βογκτ "The Beast", έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα από άλλους δύο εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, τον "Κάκτο" και το "Λυχνάρι", με τον τίτλο "Το τέρας της σελήνης". Παραθέτουμε τα εξώφυλλα.



👬2143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...