Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 313 / Βιβλιοκριτική: Μη μιλήσεις σε κανέναν (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία "Μην το πεις σε κανέναν"

Συνέβη καθώς κολυμπούσαν στη λίμνη, στο φως του φεγγαριού. Ένιωθαν ασφαλείς. Προστατευμένοι. Ερωτευμένοι. Ως τη στιγμή που ακούστηκε ν' ανοίγει η πόρτα ενός αυτοκινήτου. Και ο εφιάλτης άρχισε...
Οκτώ χρόνια μετά, ο δόκτωρ Ντέιβιντ Μπεκ βασανίζεται ακόμη από την ανάμνηση εκείνης της νύχτας που η γυναίκα του χάθηκε μπροστά στα μάτια του. Το πτώμα της βρέθηκε και αναγνωρίστηκε, η υπόθεση έκλεισε, αλλά οι απελπισμένες κραυγές της, η αγωνία, ο πόνος συνεχίζουν να τον κυνηγούν.
Και τώρα, ακόμα κι αν θέλει να ξεχάσει, δεν μπορεί. Ένα μήνυμα έχει εμφανιστεί στον υπολογιστή του –μια φράση που μόνο η νεκρή γυναίκα του θα μπορούσε να γνωρίζει και που τον βάζει στον πειρασμό να πιστέψει το αδύνατο: ότι η Ελίζαμπεθ είναι ζωντανή...
«Μη μιλήσεις σε κανέναν», είναι η προειδοποίηση που συνοδεύει το μήνυμα. Κι ο Ντέιβιντ, μη μπορώντας να εμπιστευτεί ούτε τους πιο δικούς του ανθρώπους, αρχίζει ν' αναζητά μόνος του τον μυστηριώδη αποστολέα για να επιβεβαιώσει την τρελή του ελπίδα. Αλλά δεν ξέρει πως κάποιοι καταγράφουν ήδη κάθε του κίνηση. Και είναι αποφασισμένοι να τον εμποδίσουν με κάθε τρόπο να φτάσει στην καρδιά του αινίγματος...

"Ο Coben βάζει τον ήρωά του (και τον αναγνώστη) να βαδίσει σ' ένα τεντωμένο σκοινί... Ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα".
-Booklist

"Αυτό που κάνει τον Coben να ξεχωρίζει από το πλήθος είναι η οξύνεια, το πνεύμα του και η συναρπαστική πλοκή των έργων του".
-Los Angeles Times

"Ακατάπαυστη δράση και αμέτρητες ανατροπές της πλοκής..."
-Phillip Margolin

Σελίδες Νοσταλγίας/Πλαφουτζής Παναγιώτης:
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγγραφέα, με περισσότερα από έξι εκατομμύρια αντίτυπα πωλήσεις σε όλον τον κόσμο. Μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες και γνώρισε εξαιρετικές κριτικές. Σίγουρα πρόκειται για ένα αφηγηματικό επίτευγμα έντασης, ακατάπαυστης κινηματογραφικής δράσης και συναρπαστικής πλοκής που κρατάει σε ένταση τον αναγνώστη μέχρι το τέλος. Το κείμενο δεν σε αφήνει στιγμή να χαλαρώσεις, καθώς τα γεγονότα τρέχουν από τις πρώτες σελίδες.
Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο Ντέιβιντ και η Ελίζαμπεθ, δύο άνθρωποι που είναι μαζί από έφηβοι και εξακολουθούν να αγαπούν υπερβολικά ο ένας τον άλλον, συνεχίζουν να χαράζουν τις επετείους του έρωτά τους στον κορμό ενός δέντρου. Ποιος μπορεί να θέλει το κακό τους; Σε μια εκδρομή στην εξοχική τους κατοικία δέχονται επίθεση από αγνώστους, ο σύζυγος εξουδετερώνεται και η γυναίκα εξαφανίζεται. Όταν αργότερα θα βρεθεί το πτώμα της, το οποίο αναγνωρίζει ο πατέρας της άτυχης κοπέλας, ως δράστης θα ταυτοποιηθεί ο Κιλρόι, ένας κατά συρροή δολοφόνος γυναικών. Και η υπόθεση θα κλείσει. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Ντέιβιντ αρχίζει να δέχεται κωδικοποιημένα μηνύματα με στοιχεία που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει κανείς άλλος εκτός από την Ελίζαμπεθ. Ο εσωστρεφής Ντέιβιντ ανιλαμβάνεται πως αν θέλει να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει, θα πρέπει να απεκδυθεί το ρόλο του ήσυχου αντιήρωα, αναλαμβάνοντας τώρα τη δράση που δεν αποτόλμησε τότε και να μεταβληθεί στον δυναμικό πρωταγωνιστή της απίστευτης περιπέτειας που θα εξελιχθεί στους δρόμους της πόλης.
Ο συγγραφέας πλαισιώνει τον κεντρικό του ήρωα με πολλούς συμπληρωματικούς σταθερούς χαρακτήρες, τόσους που αν συνηθίζετε να διαβάζετε "χαλαρά" ένα βιβλίο, είναι πολύ πιθανό να γυρίσετε αρκετές φορές σε προηγούμενες σελίδες, ψάχνοντας να θυμηθείτε πού έχετε ξανασυναντήσει κάποιον από αυτούς. Αυτή η πρακτική του συγγραφέα έχει ως αποτέλεσμα η διήγηση να γίνεται πολυπρόσωπη, χωρίς να πλήττει ο αναγνώστης.
Όσον αφορά την κινηματογραφική μεταφορά του έργου, αξίζει να σημειωθεί πως ο σκηνοθέτης Γκιγιόμ Κανέ, δεν ακολουθεί πιστά την ροή του βιβλίου. Αλλάζει χαρακτήρες, ονόματα, την εξέλιξη της πλοκής, ακόμα και την έκβαση της ιστορίας.

Ο Χάρλαν Κομπέν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Κολέγιο Άμχερστ. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Deal Breaker, το 1995 και έχει γράψει μέχρι σήμερα άλλα δώδεκα.
Είναι ο πρώτος συγγραφέας στην ιστορία που έχει τιμηθεί και με τα τρία σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας, το Άντονι, το Έντγκαρ και το Σέιμους. Κέρδισε επίσης το Βραβείο Νέου Ταλαντούχου Συγγραφέα του W.H. Smith και επελέγη ως υποψήφιος για άλλα δύο βραβεία Άντονι, δύο Έντγκαρ, ένα Σέιμους, δύο Ντίλις, δύο Μακάβιτι, ένα Άγκαθα και ένα Μπάρι.
Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε τριάντα τρεις γλώσσες και απέσπασαν όλα εξαιρετικές κριτικές. Το Μη Μιλήσεις σε Κανέναν τιμήθηκε στη Γαλλία με το Grand Prix des Lectrices de Elle, ήταν υποψήφιο για άλλα τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Καλύτερου Μυθιστορήματος της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων Μυστηρίου και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
Mεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα επόμενα έργα του, Χαμένος για Πάντα, Η Απαγωγή (το πρώτο στην ιστορία μυθιστόρημα που ανακηρύχθηκε από το International Book of the Month Club ως η κύρια επιλογή για τις λέσχες βιβλίου σε δεκαπέντε χώρες), Μόνο Μια Ματιά και Ο Αθώος.
Ο συγγραφέας ζει στο Νιου Τζέρσι με τη σύζυγό του, Ανν και τα τέσσερα παιδιά τους.

Τίτλος πρωτοτύπου: Tell no one
Συγγραφέας: Harlan Coben
Μετάφραση: Πητ Κωνσταντέας
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 08/2002
Ημερομηνία έκδοσης που παρουσιάζεται: 06/2015
Σελίδες: 384
Τιμή: €6,00
Εκδόσεις: BELL / Χαρλένικ Ελλάς


Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης

👬2141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...