Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Για την βιβλιοθήκη σας... 55: Ξαναδιαβάζοντας τον Αντώνη Σαμαράκη


Ξαναδιαβάζοντας σήμερα το έργο του Αντώνη Σαμαράκη, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί κανείς πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σκοτεινά σύννεφα αναβίωσης του ολοκληρωτισμού και του πολέμου πλανώνται σήμερα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο φόβος για το μέλλον της ανθρωπότητας πλημμυρίζει ξανά τις ψυχές των ανθρώπων.
Χωρίς μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες διακηρύξεις, ο Σαμαράκης προσπάθησε να δείξει μέσα από τις δικές του εμπειρίες και τις δυσκολίες της δικής του γενιάς, τις αξίες της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, που κάθε ανθρώπινο πλάσμα δικαιούται. Ολόκληρο το έργο του μάχεται γι’ αυτές τις αξίες και αποκτά πανανθρώπινα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά καταφέρνει να τα αποδώσει με απλή γλώσσα και ανεπιτήδευτο ύφος.
Σκύβοντας κανείς κάτω από την κρούστα της καθημερινότητας που περιβάλλει τους ήρωές του, θα διαπιστώσει την πυκνότητα των νοημάτων και την ιδιαίτερη ευρηματικότητα του συγγραφέα στην απόδοση των ουμανιστικών του στόχων.

Η Ιφιγένεια Τριάντου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Αφηγηματολογία. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (Τμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών). Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόνη. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργασίες της αξιοποιούν τόσο την παλιότερη ελληνική παράδοση (Όμηρος, Μύθος, Παραμύθι, Κρητική Λογοτεχνία, Δ. Σολωμός, Δ. Βικέλας, Α. Παπαδιαμάντης, Γ. Βιζυηνός, Γ. Δροσίνης, Κ. Χατζόπουλος, κ.ά.) όσο και τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία (Κ. Καβάφης, Ν. Καζαντζάκης, Η. Βενέζης, Μ. Καραγάτσης, Γ. Θεοτοκάς, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Ο. Ελύτης, Τ. Λειβαδίτης, Α. Φραγκιάς, Α. Σαμαράκης, Ν. Χουλιαράς, Μ. Γκανάς, Ιω. Καρυστιάνη κ. ά.). Οι μελέτες της αποτελούν μια πρωτότυπη σύνθεση των παραδοσιακών φιλολογικών προσεγγίσεων με τις σύγχρονες μεθόδους της λογοτεχνικής θεωρίας και της σημειωτικής ανάλυσης. Είναι μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας, καθώς και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.


Συγγραφέας: Ιφιγένεια Τριάντου
Κατηγορία βιβλίου: Νεοελληνική Λογοτεχνία - Ερμηνεία και Κριτική
Αριθμός σελίδων: 284
Τιμή: 13,78€
Εκδόσεις: Oasis Publications

👬2043

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...