Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Για την βιβλιοθήκη σας... 53: Stephen King - Περί συγγραφής


Το χρονικό μιας τέχνης

"Αν δεν έχετε χρόνο για διάβασμα, τότε δεν έχετε ούτε χρόνο, 
ούτε και εργαλεία για να γράψετε".

Το 1999, ο Στίβεν Κινγκ άρχισε να γράφει ένα βιβλίο για την τέχνη του -και τη ζωή του. Στα μέσα εκείνου του χρόνου, ένα ατύχημα -που πήρε ευρύτατη δημοσιότητα διεθνώς- παραλίγο να βάλει τέλος και στα δύο. Στους κρίσιμους μήνες που ακολούθησαν, ο σύνδεσμος ανάμεσα στο γράψιμο και τη ζωή έγινε πιο σημαντικός από ποτέ.
Σπάνια ένα βιβλίο για τη συγγραφή είναι τόσο σαφές, τόσο χρήσιμο και τόσο αποκαλυπτικό. Το "Περί συγγραφής" αρχίζει με μια συναρπαστική εξιστόρηση της παιδικής ηλικίας του Κινγκ και της ασυνήθιστα πρώιμης επικέντρωσής του στο γράψιμο ιστοριών. Μια σειρά από γλαφυρές αναμνήσεις από την εφηβεία, το κολέγιο και τα δύσκολα χρόνια που οδήγησαν στο πρώτο του μυθιστόρημα, το "Κάρι", θα δώσουν στους αναγνώστες την ευκαιρία να δουν τη διαμόρφωση ενός συγγραφέα από μια καινούρια, και συχνά πολύ αστεία, οπτική γωνία. Στη συνέχεια ο Κινγκ καταπιάνεται με τα βασικά εργαλεία της δουλειάς του -το πώς εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται με τη χρήση, και πώς πρέπει κανείς να μπορεί να τα αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή. Και ξεναγεί τον αναγνώστη σε διάφορα καίρια σημεία της ζωής και της τέχνης του συγγραφέα, προσφέροντας πρακτικές και διαφωτιστικές συμβουλές για όλα, από την πλοκή και την εξέλιξη των χαρακτήρων, ως τις συνήθειες του επαγγέλματος και τις απορρίψεις των εκδοτών.
Τέλος, το "Περί συγγραφής" κορυφώνεται με μια βαθιά συγκινητική αφήγηση του Κινγκ για το πώς η καταλυτική ανάγκη του να γράψει τον ώθησε να αναρρώσει και να πάρει πάλι πίσω τη ζωή του.
Θαυμάσια δομημένο, άμεσο και φιλικό, αυτό το "χρονικό" της τέχνης ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς συγγραφείς του καιρού μας, θα εμπνεύσει -και θα ψυχαγωγήσει- όποιον το διαβάσει.

Σελίδες Νοσταλγίας/Πλαφουτζής Παναγιώτης: Ένας από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους συγγραφείς, γράφει για την δουλειά του και για την ζωή του. Μας εκμυστηρεύεται κάποια από τα μυστικά της επιτυχίας του αλλά και άγνωστες προσωπικές του στιγμές. Μια προσωπική εξομολόγηση και ταυτόχρονα ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο συγγραφής, που πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε κάθε επίδοξος συγγραφέας. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς πως θα βρει εδώ έναν οδηγό συγκεκριμένων βημάτων που θα τον οδηγήσει να γράψει κατευθείαν ένα best seller. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του βιβλίου και ο στόχος του King. Θα κερδίσετε από το "Περί Συγγραφής", μόνο αν αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την αφήγηση, αν μπείτε στο μυαλό του συγγραφέα και αν νιώσετε τα συναισθήματά του, τις αγωνίες του, τον ενθουσιασμό του, τις απογοητεύσεις του. Ένα είναι πάντως σίγουρο: αν, τελειώνοντας την ανάγνωση, δεν νιώσετε την παρόρμηση να πάρετε ένα μολύβι (ή ένα πληκτρολόγιο) και ν' αρχίσετε γρήγορα να γράφετε, τότε μην προσπαθήσετε ποτέ να γράψετε. Η συγγραφή δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι. Είναι ένα χάρισμα για κάποιους εκλεκτούς...

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Bell / Χαρλένικ Ελλάς, 2006
Σελίδες: 308
ISBN: 960-620-484-7
Τιμή: € 16,00

"Συστήνεται σε όποιον θα 'θελε να γράψει και σε καθένα που αγαπά το διάβασμα"
-Library Journal

"Ο Κινγκ δεν είναι απλώς ένας συγγραφέας, είναι ένας αληθινός δάσκαλος"
-Amazon.com

"Το καλύτερο βιβλίο περί συγγραφής που γράφτηκε ποτέ!
-The Plain Dealer (Cleveland)

👬2033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...