Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 298 / Βιβλιοκριτική: Η Κόλαση δεν έχει Χρώματα


Ο άρχων του σκότους ζει μέσα μας
και πολεμάει με τον άγγελο του φωτός

Ένας έφηβος που ζει στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας την απόδραση από την «πραγματικότητα», που του σερβίρουν ως αντικειμενική αλήθεια της ζωής, καταλαμβάνεται από το Κακό και ως φορέας του καταδύεται στις πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής του, διαπράττοντας εγκλήματα ανατριχιαστικά. Αλλά, ως γνήσιος εραστής της γνώσης, θα συναντηθεί εντέλει με το Καλό, με το Φως, και θα ταξιδέψει στο χωρόχρονο για να μεταδώσει αυτή τη γνώση στον κόσμο. Ο ήρωας του Νίκου Θάνου είναι ένας έφηβος που φοβάται, αλλά δε σταματά μπροστά στους κινδύνους. Εκθέτει τον εαυτό του σε περιπέτειες πέρα από το ανθρώπινα όρια, σε περιπέτειες που οδηγούν στο πεπρωμένο του κόσμου. Η αφήγηση είναι γρήγορη, ρεαλιστική και ταυτόχρονα ανατρεπτική με εναλλαγές που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Το έργο καταφέρνει να ταράξει τα νερά της καθημερινότητάς μας και να μας οδηγήσει στον παράδεισο της αλήθειας.

Σελίδες Νοσταλγίας/Ελισάβετ Ατζολιδάκη: Το βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη από την αρχή, και δεν του αφήνει περιθώρια να "ξεκουραστεί" καθώς στην πλοκή το ένα έγκλημα διαδέχεται το άλλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρωταγωνιστής, ο οποίος είναι υποχείριο των διαταγών του "Κακού", μέσω των εκπροσώπων του (ψυχές αυτοχείρων που ζητούν εκδίκηση, εναντίον των προσώπων που τις οδήγησαν στην αυτοκτονία) και δείχνει να μην μπορεί να αντισταθεί στην έξαψη και στην αίσθηση της δύναμης που του προσφέρουν οι αποτρόπαιες πράξεις του.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, του βιβλίου φθίνει από τα μισά της ιστορίας και μετά, ενώ η αφήγηση γίνεται περίπλοκη (μάλλον δυσνόητη) μόλις εμπλέκονται οι έννοιες "Καλό και Κακό", "Παράδεισος και Κόλαση", "Θεός και Διάβολος". Το τέλος (και η πορεία προς αυτό) είναι απογοητευτικό, σαν ο συγγραφέας να μην είχε άλλες καλές ιδέες να προσθέσει.
Εν κατακλείδι, το βιβλίο είναι καλό όσο κινείται στο φάσμα του αστυνομικού θρίλερ αλλά χάνει το ενδιαφέρον του όταν το μεταφυσικό στοιχείο "κουκουλώνει" την εξέλιξη της ιστορίας...

Συγγραφέας: Νίκος Θάνος
Σειρά: ΚΟΣΜΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ
Σελίδες: 212
ISBN: 960-7928-11-3
Διαστάσεις: 21x14
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 1999
Εκδόσεις: Αρχέτυπο

Το βιβλίο θεωρείται εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο, ωστόσο μπορεί να το εντοπίσετε ξεχασμένο σε κάποιο ράφι βιβλιοπωλείου ή στα ράφια κάποιου παλαιοβιβλιοπωλείου...

👬2071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...