Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 295 / Βιβλιοκριτική: Πιάσε με αν μπορείς (Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία)



Η εκπληκτική ιστορία του πλέον καταζητούμενου απατεώνα που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Τομ Χανκς.

"Έβγαλα εκατομμύρια, κλέβοντας και την τελευταία δεκάρα, και τα ξόδεψα όλα σε ωραία ρούχα, πολυτελή σπίτια, εκπληκτικές γυναίκες, πλουσιοπάροχα γεύματα κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Γλέντησα σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και απόλαυσα τον ήλιο στις πιο ξακουστές παραλίες του κόσμου..."

Η αληθινή ιστορία ενός πραγματικού απατεώνα
Ο Φρανκ Γ. Άμπιγκνεϊλ, ή Φρανκ Γουίλιαμς, ή Ρόμπερτ Κόνραντ, ή Φρανκ Άνταμς, ή Ρόμπερτ Μόντζο, υπήρξε ένας από τους πιο τολμηρούς απατεώνες, πλαστογράφους και άσους των αποδράσεων στην ιστορία. Στη σύντομη αλλά διαβόητη εγκληματική του καριέρα, ο Άμπιγκνεϊλ φόρεσε στολή πιλότου και πέταξε ως συγκυβερνήτης μ' ένα τζετ της Παναμέρικαν, "έπαιξε" επί ένα χρόνο τον επόπτη γιατρό σ' ένα νοσοκομείο, άσκησε δικηγορία χωρίς πτυχίο, παράστησε με επιτυχία τον πανεπιστημιακό καθηγητή κοινωνιολογίας, και εισέπραξε πάνω από δυόμισι εκατομμύρια δολάρια με πλαστές επιταγές -όλα αυτά πριν κλείσει τα είκοσι ένα του χρόνια!
Γνωστός στις αστυνομίες είκοσι έξι χωρών και σ' όλες τις Πολιτείες της Αμερικής ως "ο Ιπτάμενος", ο Άμπιγκνεϊλ έζησε καταδιωκόμενος μια πλουσιοπάροχη ζωή -μέχρι που έπεσε τελικά στην τσιμπίδα του Νόμου. Αναγνωρισμένος πλέον ως αυθεντία στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, ο Άμπιγκνεϊλ είναι ένας χαρισματικός και γοητευτικός κατεργάρης, του οποίου οι απίθανες, ξεκαρδιστικές περιπέτειες και οι ιδιοφυείς αποδράσεις -ακόμη και μέσα από ένα αεροπλάνο- κάνουν το "Πιάσε με αν μπορείς" ένα συναρπαστικότατο χρονικό παρανομίας και εξαπάτησης.

Frank Abagnale
Ο Φρανκ Γ. Άμπιγκνεϊλ είναι σήμερα ένας από τους πιο έγκριτους ειδήμονες παγκοσμίως σε θέματα πλαστογραφίας, κατάχρησης και ασφαλείας εγγράφων. Iδρυτής μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Ουάσιγκτον, παρέχει υποστήριξη σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια συνεργάζεται με τη Μονάδα Οικονομικού Εγκλήματος του FBI, στην Ακαδημία του οποίου καθώς και στα τοπικά γραφεία του έχει δώσει πολλές διαλέξεις. Περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις και οργανισμοί και πάνω από 3.000 αστυνομικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο χρησιμοποιούν δικά του προγράμματα πρόληψης και προστασίας κατά της απάτης.
Ζει στις Μεσοδυτικές Πολιτείες με τη σύζυγό του και τους τρεις γιους τους.

"Ολοζώντανο... πλούσιο σε λεπτομέρειες και γοητευτικό σαν τον διάβολο".
-Kirkus Reviews

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα καλογραμμένο βιβλίο με ολοζώντανη γραφή, που διαβάζεται απνευστί. Η ανεξάντλητη εφευρετικότητα του πρωταγωνιστή, ο οποίος προκαλεί συνεχώς την τύχη του και δεν διστάζει να ρισκάρει τα πάντα στην προσπάθειά του να κερδίσει περισσότερα, γοητεύει τον αναγνώστη. Συνεχής δράση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Κανείς δεν γνωρίζει εάν όλα όσα εξιστορούνται στο βιβλίο συνέβησαν στην πραγματικότητα, καθώς σε δημοσιογραφικές έρευνες που έγιναν δεν μπόρεσαν να αποδειχθούν πολλά εξ αυτών. Όμως, αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του αναγνώσματος, παρά το ότι γίνεται φανερό, σε κάποια σημεία, πως ο συγγραφέας υπερέβαλε λιγάκι. Το 2002, ο Abagnale έγραψε για το θέμα της αλήθειας των γεγονότων της ιστορίας του μία δήλωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας του, που ήταν η εξής: “Μου πήρε συνέντευξη ο συν-συγγραφέας του βιβλίου περίπου τέσσερις φορές. Πιστεύω πως έκανε μια καταπληκτική δουλειά λέγοντας την ιστορία μου αλλά σε μερικά σημεία την δραματοποίησε και υπερέβαλε κάπως. Αυτό ήταν το στιλ του και αυτό που ήθελε ο εκδότης. Πάντα μου θύμιζε ότι απλά εξιστορούσε μια ιστορία και ότι δεν έγραφε βιογραφία.”
Αν έχετε δει την ταινία, χωρίς να έχετε διαβάσει το βιβλίο, πρέπει να σημειώσουμε πως ισχύει και εδώ ο γενικός κανόνας που λέει πως το βιβλίο είναι καλύτερο. Παρά τα τρανταχτά ονόματα στην σκηνοθεσία και το καστ, οι πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αποδυνάμωσαν το σενάριο. Επίσης, μια άλλη παρατήρηση είναι πως στην ταινία παραβλέπεται σχεδόν ολοκληρωτικά η αναφορά στην παραμονή του πρωταγωνιστή στις γαλλικές φυλακές. Ίσως έγινε σκόπιμα από τον σκηνοθέτη, καθώς θα έδινε άλλο βάρος στο έργο η καταγραφή της εκεί κατάστασης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συγγραφέα, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε πως την δεκαετία του '60 υπήρχαν σε πολλές "πολιτισμένες" ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα "Εξπρές του μεσονυκτίου", παρόλο που την "ρετσινιά" την έχει πάρει στα μάτια της κοινής γνώμης η Τουρκία, χάρη στο εν λόγω φιλμ...

Πρωτότυπος τίτλος: Catch me if you can
Συγγραφέας: Frank Abagnale, με τον Stan Redding
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Ημερομηνία έκδοσης που παρουσιάζεται: 06/2015
Σελίδες: 356
Τιμή: €6,30
Εκδόσεις: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

👬2063

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...