Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Πορτρέτα Υπερηρώων 8 - Beyonder



O Beyonder αποτελεί έναν ακόμα φανταστικό χαρακτήρα του σύμπαντος της εταιρείας Marvel Comics. Δημιουργοί του χαρακτήρα είναι οι Jim Shooter και Mike Zeck. Ο εξαιρετικά παντοδύναμος Beyonder έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Secret Wars vol.1 #1 τον Μάιο του 1984, σαν αόρατη δύναμη. Επανεμφανίστηκε στο Secret Wars II #1 τον Ιούλιο του 1985 με δημιουργούς αυτή τη φορά τους Jim Shooter και Al Milgrom.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
Ο Beyonder αποτέλεσε έναν χαρακτήρα ο οποίος προκάλεσε μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους δημιουργούς και αυτό γιατί οι τελευταίοι αισθάνθηκαν ότι ο Jim Shooter έκανε κατάχρηση του ρόλου του ως διευθυντής έκδοσης και επέβαλε την χρήση του παντοδύναμου χαρακτήρα στους λοιπούς συγγραφείς. Ορισμένοι κριτικοί διατύπωσαν την άποψη ότι το crossover του χαρακτήρα δεν ταίριαζε με το κυρίως περιοδικό.
Σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα, ο Steve Englehart ήθελε να ενσωματώσει τον χαρακτήρα με παλαιότερους χαρακτήρες οι οποίοι ήταν γνωστοί με το όνομα Beyonders για το Secret Wars III. Σύμφωνα με τον Englehart ένας από τους εκδότες μίσησε τον χαρακτήρα και διέταξε να απομακρυνθεί από το σύμπαν της Μάρβελ. Ο Englehart το έκανε αλλά προσπάθησε να εξορίσει τον χαρακτήρα με αξιοπρέπεια. Ο χαρακτήρας άλλαξε, έγινε λιγότερο δυνατός και απέκτησε συνείδηση. Στο Secret Wars III δίνεται η εξήγηση ότι ο Beyonder ήταν ένας κοσμικός κύβος. Κατά την διάρκεια του Secret Wars I ο Beyonder ισχυριζόταν ότι ήταν η ενσάρκωση ενός ολόκληρου σύμπαντος. Καθώς απέκτησε συνείδηση αναγνώρισε τον εαυτό του ως το μόνο άτομο του σύμπαντός του. Στο Secret Wars III αποκαλύπτεται ότι ο χαρακτήρας είναι ένας ιδιότροπος κοσμικός κύβος που κάποτε κατοικούσε σε δική του διάσταση επειδή δεν υπήρχε μήτρα που να μπορεί να κρατήσει την απίστευτη του ενέργεια. Ο χαρακτήρας πήρε το όνομά του από τους πανίσχυρους Beyonders οι οποίοι χειραγωγούσαν την μοίρα του.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
SECRET WARS
O Beyonder είναι το ολικό αποτέλεσμα μιας παράλληλης πραγματικότητας που καλείται Beyond-Realm ή πιο απλά Beyond και ως εκ τούτου Beyonder. Από ένα τυχαίο πειραματικό ατύχημα σε ένα εργαστήριο, ο τεχνικός Owen Recce, άνοιξε μια πύλη εισόδου για την διάσταση που βρισκόταν ο χαρακτήρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρος της ενέργειας από την διάσταση να εμποτίσει τον Recce με σχεδόν απεριόριστες δυνάμεις μετατρέποντάς τον στον Molecule Man έναν από τους ισχυρότερους κακούς του σύμπαντος της Μάρβελ.
Χρησιμοποιώντας τις απίστευτες δυνάμεις του ο Beyonder έφτιαξε έναν νέο πλανήτη από κομμάτια άλλων πλανητών που ονόμασε Battleworld και απήγαγε έναν αριθμό από καλούς και κακούς υπερήρωες, τους οποίους έβαλε να μάχονται μεταξύ τους σε μια μάχη δίχως τέλος ώστε να παρατηρήσει την μάχη του καλού με το κακό που ταλανίζει την ανθρωπότητα.
Καθώς εξηγούσε στους υπόλοιπους ήρωες γιατί το έκανε αυτό, συστήθηκε λέγοντας, «I am from beyond», και ήταν ο Galactus που τον είπε πρώτη φορά Beyonder. Έχοντας καταλάβει τις απίστευτες δυνάμεις του Beyonder, ο Galactus μαζί με τον Doctor Doom προσπάθησαν να αποσπάσουν μέρος της ενέργειάς του αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξοριστούν και οι δύο από τον πλανήτη.




SECRET WARS II
Λόγω τον υψηλών πωλήσεων της πρώτης σειράς, εκδόθηκε το Secret Wars II, σε μια νέα σειρά 9 επεισοδίων. Στη νέα αυτή σειρά ο χαρακτήρας έχοντας δει τι είχε γίνει στην πρώτη σειρά, έρχεται στη Γη για να μελετήσει και να μάθει τους ανθρώπους. Δημιουργεί ένα ανθρώπινο σώμα ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους. Στην αρχή δεν είχε ιδέα για την βιολογία και την κοινωνία των ανθρώπων και αυτό τον οδήγησε σε αμέτρητες καταστάσεις άλλες δύσκολες και άλλες αστείες, όπως όταν έπρεπε να μάθει τι τρώγεται και τι όχι και το πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, πράγμα που του το δίδαξε ο Spider Man.
Αργότερα, τίθεται υπό την επήρεια του εγκληματία Vinnie και γίνεται ο εγκέφαλος του καρτέλ του εγκλήματος. Χρησιμοποιεί τον έλεγχο του μυαλού του και θέτει την ανθρωπότητα υπό τον έλεγχό του, όταν όμως αντιλήφθηκε ότι δεν του άρεσε η ανθρωπότητα να μην έχει ελευθερία θέλησης, τους άφησε ελεύθερους.
Οι μέρες παρατήρησης περνούσαν όταν μια μέρα μέσα σε ένα τραίνο για την Νέα Υόρκη συναντά μια κοπέλα, την μεταλλαγμένη Tabitha Smith, γνωστή και ως Boom Boom. O Beyonder την πάει στη σχολή μεταλλαγμένων του Ξαβιέ, όπου η Tabitha τρομοκρατείται όταν οι X-Men και οι New Mutants εμπλέκονται σε μάχη μαζί του. Ο Beyonder την μεταφέρει, φεύγοντας από την μάχη, σε ένα πλανήτη στον οποίο βρισκόντουσαν οι Celestials. Εκεί, απειλώντας ότι θα καταστρέψει το σύμπαν, εμπλέκεται σε μάχη μαζί τους και τους νικά. Γεμάτη φόβο η Τάμπιθα, λόγω της μάχης, προστάζει τον Beyonder να την μεταφέρει πίσω στη Γη. Αυτός υπακούει. Πίσω στη Γη η Τάμπιθα ενημερώνει τους Εκδικητές για τον Beyonder και καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε να τον αιχμαλωτίσουν. Το σχέδιο έχει επιτυχία μόνο αφού ο ίδιος θεληματικά αφέθηκε. Κατά την διάρκεια της μάχης που ακολουθεί ο Beyonder αποφασίζει να φύγει από τη Γη.




Έπειτα, ο χαρακτήρας δρα ως προστάτης για την διατήρηση της ζωής στο σύμπαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς ο δαίμονας Mephisto προσπαθεί να κλέψει τις δυνάμεις του ή να επιφέρει τον θάνατό του κερδίζοντας έτσι την εύνοια του Death.
Έχοντας κουραστεί από τις δύσκολες καταστάσεις και αισθανόμενος την ματαιότητα όλων των προσπαθειών του για την συντήρηση της ζωής, αποφασίζει να καταστρέψει τη Γη και το σύμπαν αλλά κατά την διάρκεια της μάχης του με τον Φοίνικα αλλάζει γνώμη. Στη συνέχεια, προσπαθεί να φτιάξει ένα σώμα τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να αντέξει την τεράστια δύναμή του και ενώ πλησίαζε στην τελειοποίηση του σχεδίου του πέφτει νεκρός από τον Molecule Man. Η απεριόριστη ενέργειά του επιστρέφει στο Beyond-Realm όπου και δημιουργώντας μια έκρηξη Big Bang δημιουργεί ένα καινούριο σύμπαν.




ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο Beyonder αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά πλάσματα του σύμπαντος της Μάρβελ. Κατέχει απίστευτες ψιονικές δυνάμεις, οι οποίες του επιτρέπουν την χειραγώγηση του περιβάλλοντος και της ενέργειας σε κοσμικό επίπεδο. Είναι ικανός να δημιουργήσει και να καταστρέψει ολόκληρους γαλαξίες με την ευκολία του κλεισίματος του ματιού.
ΆΛΛΑ ΜΕΣΑ
Η μόνη του εμφάνιση ήταν στην τηλεόραση στο καρτούν Spider Man, την φωνή του οποίου έκανε ο Earl Boen.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Γκεζερλής
Αναδημοσίευση από το τεύχος 10 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE
Επιμέλεια παρουσίασης στο blog: adamsjim



👬1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...