Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Λογοτεχνικές Προτάσεις 284 / Βιβλιοκριτική: Οι Θήβες των Εκατό Πυλών (Μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας)


Στα εικοσιεφτά του, ο Έντουαρντ Ντέιβις ήταν ένας πολλά υποσχόμενος χρονοδρομέας της Υπηρεσίας του Χρόνου. Είχε ήδη κάνει άλματα, δύο, τριών και έξι αιώνων στο παρελθόν, αλλά ακόμη και η πιο εξαντλητική εκπαίδευση δεν μπορούσε να τον προετοιμάσει γα ένα άλμα 35 αιώνων προς τα πίσω, στην Αίγυπτο της Δεκάτης Ογδόης Δυναστείας.
Εν ριπή οφθαλμού βρίσκεται σ’ έναν κόσμο ναών, τάφων, Φαραώ, πυραμίδων, θεών με κεφάλια τσακαλιών, σ’ έναν κόσμο από μούμιες και σκαθάρια που μιλούν. Γιατί εδώ, στον καύσωνα και τη φασαρία της πυκνοκατοικημένης πόλης των Θηβών, πρέπει να σώσει δύο μέλη της Υπηρεσίας, τα οποία έχουν χαθεί στο χρόνο. Εξαπατημένος από μια μυστηριώδη ιέρεια του ναού και καθοδηγούμενος από μια όμορφη Αιγύπτια νεαρή σκλάβα, ο Ντέιβις περνάει στην απέναντι όχθη του Νείλου, στην Πολιτεία των Νεκρών, για να μάθει το επάγγελμα των ταριχευτών. Αλλά, καθώς η ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού του με τη δική του εποχή πλησιάζει όλο και περισσότερο, ο Ντέιβις έρχεται αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, με την ανατριχιαστική αλήθεια για την τύχη των πρώην συναδέλφων του... και τα μεθυστικά, σαγηνευτικά θέλγητρα της Αιγύπτου.

Σελίδες Νοσταλγίας: Τα ταξίδια στον χρόνο είναι ένα αγαπημένο θέμα για πολλούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό δείγμα από έναν κορυφαίο και πολυβραβευμένο στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια είναι πως το να καταπιαστείς με την συγγραφή ενός μυθιστορήματος με χωροχρονικές εναλλαγές, ελλοχεύει πολλαπλούς κινδύνους, με κυριότερο το να πέσεις στην παγίδα των παράδοξων λόγω της σχετικότητας. Για παράδειγμα, αν ταξίδευα πίσω στο χρόνο και απέτρεπα την συνάντηση του παππού και της γιαγιάς μου, δεν θα γεννιόμουν ποτέ, οπότε πώς θα μπορούσα να είχα ταξιδέψει για να τους συναντήσω; Φυσικά, σε αυτό το βιβλίο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως χάριν ποιητικής αδείας ο Silverberg "αγνοεί" εσκεμμένα πως η λύση στο πρόβλημα του πρωταγωνιστή του θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο απλή. Ο Έντουαρντ Ντέιβις δεν χρειαζόταν να ταξιδέψει τριανταπέντε αιώνες στο παρελθόν για να βρει τους χαμένους συναδέλφους του. Αρκούσε να ταξιδέψει λίγους μήνες πίσω, πριν την στιγμή που εκείνοι μπήκαν στην χρονομηχανή για να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι, το οποίο έμελλε -έπειτα από ένα μοιραίο λάθος- να τους οδηγήσει στην αρχαία Αίγυπτο. Έτσι, θα γλίτωναν όλοι από την ταλαιπωρία... Όμως, ως αναγνώστης, εύκολα "συγχωρείς" το λάθος αυτό του συγγραφέα, καθώς το σενάριο της ιστορίας σε παρασέρνει με την ζωντάνια και την επιβλητικότητα των περιγραφών του. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως με το βιβλίο αυτό μπορείτε κι εσείς να ταξιδέψετε για λίγο στην αρχαία Αίγυπτο, σε μια από τις πιο λαμπρές περιόδους της Ιστορίας της και να πάρετε μια μικρή γεύση από το μεγαλείο εκείνης της περιόδου. Η πρώτη ελληνική έκδοση που διαβάσαμε εμείς, περιέχει αρκετά ορθογραφικά λάθη που σημαίνει ότι μάλλον δεν υπήρξε σοβαρή τελική επιμέλεια, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα δυσανασχετίσει ιδιαίτερα τον παρασυρμένο από την πλοκή αναγνώστη. Το βιβλίο θεωρείται εξαντλημένο, όμως θα το βρείτε σίγουρα σε πολλά βιβλιοπωλεία με ποικιλία τίτλων.
Πλαφουτζής Παναγιώτης

Συγγραφέας: Robert Silverberg
Μετάφραση: Χρύσα Μανώλη
Σελίδες: 180
Έτος έκδοσης: 1996
Εκδόσεις: Alien


👬2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...