Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 40: Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά - Ανθολογία Ιστοριών


«Μικρός Ήρως», «Υπεράνθρωπος», «Γκρέκο», «Τάργκα», «Ταγκόρ», «Μικρός Ιππότης», «Μικρός Μπουρλοτιέρης», «Μπλεκ», «Μαρκ», «Ζαγκόρ», «Μίστερ Νο», «Κάπταιν Μίκι», «Τεξ», «Δίκαιος», «Κοκομπίλ»… Όλοι ήρωες που ταυτίζονται με το μακρύ συγγραφικό και εκδοτικό ταξίδι του Στέλιου Ανεμοδουρά. Ένα ταξίδι που γαλούχησε γενιές και, πάνω από όλα, δίδαξε γλώσσα και ήθος…
Αν το βιβλίο “ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ” αποτέλεσε τον πρόδρομο για να ξυπνήσουν όμορφες μνήμες στους αναγνώστες περασμένων δεκαετιών, τότε η παρούσα έκδοση περικλείει την ουσία! Οι 15 εμβληματικότεροι ήρωες αυτής της μακράς εκδοτικής περιόδου (1951-2016) εμφανίζονται μέσα από σπάνιες ή αδημοσίευτες ιστορίες!
Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε δυο περιόδους που ταυτίζονται με τις δυο διακριτές περιόδους της συγγραφικής-εκδοτικής παρουσίας του Στέλιου Ανεμοδουρά στο πεδίο των λαϊκών παιδικών αναγνωσμάτων: στην πρώτη (1951-1968), παρουσιάζονται τα καταληκτικά τεύχη των αφηγημάτων «Υπεράνθρωπος», «Τάργκα», «Μικρός Ήρως», «Ταγκόρ», «Μικρός Ιππότης», «Μικρός Μπουρλοτιέρης» και «Γκρέκο», κατά χρονολογική σειρά έκδοσης τους.



Διαφορετικό είναι το σκεπτικό ανθολόγησης των αναγνωσμάτων της δεύτερης περιόδου (1969-2016): παρουσιάζονται σπάνιες ή αδημοσίευτες περιπέτειες των «Μπλεκ», «Μαρκ», «Ζαγκόρ», «Μίστερ Νο», «Κάπταιν Μίκι», «Τεξ», «Δίκαιος» και «Κοκομπίλ».
Η επιλογή των ιστοριών οφείλεται στους συγγραφείς Γιώργο Βλάχο (α’ περίοδος) και Νίκο Δημ. Νικολαΐδη (β’ περίοδος), οι οποίοι επιμελήθηκαν και τα σύντομα εισαγωγικά σημειώματα του κάθε αναγνώσματος της περιόδου τους.
Ο illustrator Κώστας Φραγκιαδάκης εικονογράφησε με νέα δυναμικά σκίτσα τις ιστορίες της επτάδας των αναγνωσμάτων της α’ περιόδου, εκτός από τα εξώφυλλα, καθώς κρατήθηκαν τα πρωτότυπα της πρώτης έκδοσης αποτίοντας, με αυτό τον τρόπο, φόρο τιμής στον εικονογράφο Βύρωνα Απτόσογλου, τα σκίτσα του οποίου είχαν υπάρξει βασικός συντελεστής στη δημιουργία του θρύλου των εκδόσεων του «Μικρού Ήρωα».



Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα μόλις χρόνο έπειτα από το εξαιρετικό βιβλίο "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά" (που αποτελούσε ουσιαστικά μια αναλυτική, ιστορική μελέτη των εκδόσεων Ανεμοδουρά), οι ανανεωμένες –και πάντα σε δημιουργική τροχιά– Eκδόσεις “Μικρός Ήρως”, κυκλοφόρησαν στις αρχές Δεκεμβρίου το βιβλίο "Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά - Ανθολογία Ιστοριών" που αποτελείται από μία αντιπροσωπευτική ανθολόγηση ιστοριών της πολύχρονης εκδοτικής δραστηριότητας του αείμνηστου, μεγάλου δημιουργού, Στέλιου Ανεμοδουρά.
Θα σταθώ πρωτίστως στη συνολική αισθητική του βιβλίου. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ’80, δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε μία έκδοση τέτοιας ποιότητας και λεπτομερούς καλαισθησίας, που εντός τους θα περικλείονταν όλοι οι αγαπημένοι ήρωες των παιδικών/εφηβικών μας χρόνων. Τα δύο βιβλία «ΗΡΩΕΣ» αποτελούν χάρτινα κοσμήματα για τη βιβλιοθήκη και τη συλλογή μας. Στα περιεχόμενα, τώρα, το βιβλίο χωρίζεται εμφανώς σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος καλύπτει τη περίοδο 1951-1968 και στη δημοσίευση των καταλυτικών τευχών των σειρών, Μικρός ήρωας, Τάργκα, Υπεράνθρωπος, Ταγκόρ, Μικρός Ιππότης, Μικρός Μπουρλοτιέρης και Γκρέκο.
Αναδημοσιεύονται τα αυθεντικά εξώφυλλα έκαστου τεύχους, η εσωτερική, όμως, εικονογράφηση έχει αντικατασταθεί από νέα, διά χειρός Κώστα Φραγκιαδάκη! Για μία ακόμη φορά ο γνωστός καλλιτέχνης αποδεικνύει δύο πράγματα: πρώτον, ότι μπορεί να σχεδιάσει με χαρακτηριστική άνεση –και εξίσου αναγνωρίσιμο στυλ, πλέον!– από πειρατικές, ζουγκλικές ως και μελλοντολογικές εικόνες, και δεύτερον, τον διακρίνει απαράμιλλη ποιότητα σε ότι καταπιάνεται. Τρομερό το αποτέλεσμα στα Ταγκόρ, Μικρό Ήρωα, Μικρό Ιππότη, μα θα ήθελα λίγο πιο “γεμάτα” τα σχέδια στον Υπεράνθρωπο.



Εδώ δίνεται η δυνατότητα σε νέους αναγνώστες, να απολαύσουν ορισμένα από τα μικρά αριστουργήματα της εγχώριας λαϊκής φιλολογίας, μα και σε κάθε συλλέκτη του χώρου, να έχει τις ιστορίες αυτές μέσα σε ένα πανέμορφο βιβλίο. Ένσταση μου είναι η επιλογή της καταλυτικής ιστορίας από κάθε σειρά. Θα προτιμούσα-αντιπρότεινα αντίστοιχα το πρώτο τεύχος από κάθε τίτλο, ώστε οι αναγνώστες που θα ανακαλύψουν αυτές τις πραγματικά υπέροχες σειρές, να ενδιαφερθούν και για τις συνέχειές τους –που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε κάποια μορφή από τις Εκδόσεις “Μικρός Ήρως”.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου καλύπτει τη περίοδο 1969-2016, ανθολογώντας σε αυτοτελείς εικονογραφημένες περιπέτειες τους πλέον εμβληματικούς ήρωες των εκδόσεων Ανεμοδουρά. Έξοχες οι επιλογές των Μπλεκ (“Τα γαλάζια βέλη”, σε εικονογράφηση Βύρων Απτόσογλου), Κάπταιν Μαρκ (η θρυλική πρώτη περιπέτεια “O πόλεμος της ανεξαρτησίας”, σε θαυμάσια επανεκτύπωση), Κοκομπίλ (“Ο Κοκομπίλ σε άλλη διάσταση”). Μίστερ Νο, Ζαγκόρ, Τεξ, Δίκαιος, Κάπταιν Μίκυ, έπονται με πιο μικρές και σύντομες, μα χαρακτηριστικές και αξιολογότατες ακυκλοφόρητες ιστορίες, συμπληρώνοντας έτσι το γοητευτικό αμάγαλμα του βιβλίου. Πολύ ενδιαφέροντα και με πλήθος στοιχείων και πληροφοριών, τα εισαγωγικά σημειώματα των επιμελητών Γιώργου Βλάχου (πρώτο μέρος, αφηγήματα) και Νίκου Νικολαΐδη (δεύτερο μέρος, εικονογραφημένες περιπέτειες), εισάγουν με ιδανικό τρόπο τον αναγνώστη στο μαγικό κόσμο αυτού του τόσο ιστορικού εκδοτικού οίκου.
Λίγα χρόνια πριν –το έχω πει και θα το ξαναπώ– κανείς εξ ημών δε φανταζόταν πως οι ήρωες αυτοί, που γαλούχησαν γενιές αναγνωστών, θα είχαν την ευκαιρία για μία δεύτερη χάρτινη ζωή στη χώρα μας. Και όμως. Το αστείρευτο μεράκι του Λεωκράτη Ανεμοδουρά, η αγάπη του για τα περιοδικά αυτά, τον ώθησε να μας παρουσιάσει εκδόσεις υψηλού επιπέδου. Διαφωνίες για τις όποιες επιλογές μπορεί να υπάρχουν –διαφωνίες που βασίζονται σε καθαρά προσωπικά κριτήρια– όμως το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τους δημιουργούς και εμπνευστές της όλης προσπάθειας. Και εμείς επικροτούμε, όχι μόνο με βάση το συναισθηματικό/βιωματικό στοιχείο, μα κυρίως γιατί πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ όμορφο βιβλίο, ιδανική συντροφιά πολλών αναγνώσεων…
Χρήστος Νάστος



Περιεχόμενα του βιβλίου:

- Περίοδος 1951-1968 (Γιώργος Βλάχος)
Εισαγωγή περιόδου 1951-1968
Υπεράνθρωπος: Σιμούν, σώσε μας!
Τάργκα: Η σπάθα του δημίου
Μικρός Ήρως: Ένας μικρός, μικρός, μικρός ήρως
Ταγκόρ: Ο θριαμβευτής
Μικρός Ιππότης: Η μεγάλη νίκη
Μικρός Μπουρλοτιέρης: Το τρεχαντήρι του θανάτου
Γκρέκο: Μια ήττα και μια νίκη

- Περίοδος 1969-2016 (Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)
Εισαγωγή περιόδου 1969 - 2016
Μπλεκ: Τα γαλάζια Βέλη!
Μαρκ: Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
Ζαγκόρ: Ο χάρτης του θησαυρού
Μίστερ Νο: Μανάους, 1975
Κάπταιν Μίκι: Πολιορκία στο φρούριο
Τεξ: Θάνατος στην έρημο
Δίκαιος: Βουντού στην Αϊτή
Κοκομπίλ: Ο Κοκομπίλ σε άλλη διάσταση

Βιογραφίες


Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά - Ανθολογία Ιστοριών
Επιμέλεια: Γιώργος Βλάχος, Νίκος Νικολαΐδης
Εικονογράφηση αφηγημάτων: Κώστας Φραγκιαδάκης
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016
ISBN13: 9786188224421
Αριθμός σελίδων: 362
Διαστάσεις: 24x17
Τιμή: 19,90€
Εκδόσεις: Μικρός Ήρως ΕΠΕ


Δείτε και ένα βίντεο με την παρουσίαση του βιβλίου:



Επιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης

👬1926

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...