Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ας θυμηθούμε... 24: Αυτός, αυτή και τα μυστήρια / Moonlighting (1985)


Πρωτότυπος τίτλος: Moonlighting
Είδος: Δραματική, Κωμωδία, Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Glenn Gordon Caron
Ηθοποιοί: Cybill Shepherd, Bruce Willis, Allyce Beasley, Tracey Walter, Whoopi Goldberg κ.α.
Διάρκεια κάθε επεισοδίου: 60'
Έτη προβολής: 1985-1989

Ένα πρωί το διάσημο μοντέλο Maddie Hayes ξυπνάει και ξεκινά την βαρετή, χλιδάτη μέρα του, όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες, τα προηγούμενα χρόνια. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Κάτι έχει αλλάξει. Κάτι που σύντομα η Μάντυ θα πρέπει να το αντιμετωπίσει: Ο λογιστής της υπέκλεψε όλη την περιουσία της και την έκανε για Βραζιλία. Αφού συνήλθε από το αρχικό σοκ, η Μάντυ προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της: Αποφασίζει να εκποιήσει όσες επιχειρήσεις ελέγχει. Όταν όμως επισκέπτεται μια προβληματική εταιρεία ντετέκτιβ, ο καπάτσος διευθυντής της, ο David Addison, την διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία μπορεί να αποφέρει κέρδη. Ότι αρκεί να χρησιμοποιήσουν την φήμη της σαν μοντέλο. Ότι μπορεί η ίδια να γίνει ντετέκτιβ! Όπως καταλαβαίνετε, η Μάντυ υποκύπτει στα επιχειρήματα του Ντέιβιντ και η σειρά ξεκινά...



Οι υποθέσεις που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν οι δυο ντετέκτιβ δεν είναι συνηθισμένες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν το γραφείο τους ονομάζεται Blue Moon (όπως και η πασίγνωστη jazzy μπαλάντα). Τα εγκλήματα, οι φόνοι, η παραβατική συμπεριφορά, συνδυάζεται με έναν αναπαλαιωμένο ρομαντισμό και χιούμορ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η χημεία των δύο πρωταγωνιστών, της Cybill Shepherd και του πρωτοεμφανιζόμενου Bruce Willis, που βοηθήθηκαν από τους κοφτούς, παιγνιώδεις διαλόγους.



Ένα άλλο στοιχείο της σειράς, που είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τότε, ήταν το σπάσιμο της αφηγηματικής σύμβασης. Για παράδειγμα: Σε ένα επεισόδιο ο Ντέιβιντ και η Μάντυ κυνηγάνε τον κακό και βγαίνουν έξω από τα πλατό! Έτσι βλέπουμε τους εργαζόμενους του στούντιο να ετοιμάζουν τον χώρο για να γυριστεί κάποια άλλη εκπομπή. Αλλού οι ήρωες απευθύνονται στους τηλεθεατές ή μιλάνε μεταξύ τους με τα πραγματικά τους ονόματα. Η κατάλυση αυτής της έσχατης σύμβασης -του “τέταρτου τοίχου”- βοήθησε στη δημιουργία όχι μόνο μιας νέας μυθολογίας αλλά και ενός καινούργιου κοινού -ας μην ξεχνάμε ότι οι θεατές των ψαγμένων σημερινών σήριαλ σαν παιδιά βλέπανε το Moonlighting.
Βέβαια το παραμύθι και η ρομάντζα επί της οθόνης, γιατί πίσω από αυτή…



Το Moonlighting έγινε διαβόητο για τις τσακωμούς των πρωταγωνιστών του, τις καθυστερήσεις στα γυρίσματα, τις συνεχείς επαναλήψεις παλαιών επεισοδίων, λόγω ελλείψεως καινούργιων -πιο σωστά: λόγω της αδυναμίας να γυριστούν καινούργια.
Στην αρχή υπήρχε η γκρίνια της Σέφερντ που θεωρούσε ότι η σειρά της τρώει περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα έπρεπε. Μετά προστέθηκε και η επιθυμία του Willis να ασχοληθεί με το σινεμά. Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί των δύο πρωταγωνιστών ήταν συνεχείς. Ήρθε και η μεγάλη απεργία των σεναριογράφων το ’87 και η σειρά παρέλυσε.




Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια οι δημιουργοί της σειράς προσπαθούν να δώσουν μια νέα δυναμική, προχωρώντας την σχέση των δύο στο επόμενο στάδιο: Η τρίτη σεζόν τελειώνει με τον Ντέιβιντ και την Μάντυ στο κρεβάτι. Αυτό οδήγησε τα νούμερα ακόμα πιο χαμηλά (ο Κρις Κάρτερ παραπέμπει σε αυτό το δεδομένο για να εξηγήσει την απόφασή του να κρατήσει ασεξουαλική τη σχέση Σκάλυ και του Μώλντερ, στο The X-Files). Στην τέταρτη περίοδο, λόγω και της εγκυμοσύνης της Σέφερντ, λίγες σκηνές μοιράζονται οι δύο πρωταγωνιστές. Την επόμενη χρονιά, το 1989, που ο Μπρους κάνει την μεγάλη επιτυχία του Die Hard, ελάχιστοι ασχολούνται με το Moonlighting.




Στο τελευταίο επεισόδιο οι δυο πρωταγωνιστές πηγαίνουν στο Blue Moon για το γύρισμα, και βρίσκουν εργάτες να διαλύουν τα σκηνικά. Ρωτάνε και μαθαίνουν ότι η σειρά κόπηκε. Ψάχνουν να βρουν τον υπεύθυνο ενώ γύρω τους τα σκηνικά του Moonlighting αποσύρονται σταδιακά και στήνονται καινούργια. Τον βρίσκουν, αλλά παρά τις υποσχέσεις να μην τσακώνονται και να γυρίζουν τα επεισόδια σύμφωνα με το πρόγραμμα, η απόφαση δεν αλλάζει, γιατί, όπως τους εξηγεί ο υπεύθυνος, ο ρομαντισμός έχει πλέον χαθεί. Το σήριαλ τελειώνει με ένα απίστευτο μουσικοχορευτικό μέσα στα στούντιο του ΑBC.




Trivia:
-Στα 16 της κέρδισε τον τίτλο της Miss Teenage Memphis και δύο χρόνια μετά αναδείχθηκε Μοντέλο της Χρονιάς. Στα 19 της είχε δεσμό με το βασιλιά Elvis Presley και δύο χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με τη βραβευμένη με Oscar ταινία "The Last Picture Show", κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Η Cybill Shepherd, την οποία αγαπήσαμε μέσα από τη δημοφιλή σειρά "Moonlighting" με τον Bruce Willis συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες γυναίκες που πέρασαν από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και αποτέλεσαν πραγματικά διαμάντια του Χόλιγουντ.



-Το «Moonlighting» ήταν πολύ συχνά εκείνη η σειρά που αδιαφορούσε για τους κανόνες ή έστω τους έκλεινε παιχνιδιάρικα το μάτι. Αρκετά χρόνια πριν το «X-Files», έκανε κανόνα τα λεγόμενα πειραματικά επεισόδια, εκπαιδεύοντας τον θεατή να αναμένει και ακόμα και να απαιτεί το διαφορετικό.


-Ένα από τα πιο αξέχαστα επεισόδια ήταν και το έβδομο της τρίτης σαιζόν. Τίτλος του: «Atomic Shakespeare». Σε αυτό, ένας πιτσιρικάς δε μπορεί να δει το αγαπημένο του «Moonlighting», επειδή η μητέρα του τον στέλνει να διαβάσει Σαίξπηρ για το σχολείο. Κι εκείνος φαντάζεται το καστ της σειράς να ερμηνεύει μια εκδοχή του «Taming of the Shrew», γεμάτη μοντερνισμούς. Τα οπτικά γκαγκς είναι ασταμάτητα. Ο τοίχος με τα βάζα της Κατερίνα, ο Κουασιμόδος που χτυπάει τις καμπάνες, το αυτοαναφορικό αστείο με το σήμα της BMW πάνω στο άλογο του Πετρούκιου/Ντέιβιντ. Ενώ την ίδια στιγμή, οι διάλογοι είναι φρενήρεις, χωρώντας ένα αστείο ανά ατάκα, και στήνοντας απολαυστικά παιχνίδια στη γλώσσα. Έχουμε δει αμέτρητες σειρές να επιχειρούν επεισόδια-homage σε γνωστότερα έργα και δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως όλα κοιτάζουν αυτό που έκανε ο Γκλεν Γκόρντον Κάρον και η ομάδα του σε αυτή την ποπ εκδοχή του μεγάλου βάρδου, και εμπνέονται. Πρόκειται σε ένα πολύ απλό, βασικό επίπεδο, για ένα επεισόδιο που επί 45’ δε σταματά ούτε στιγμή να είναι αστείο και έξυπνο.



Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://fvasileiou.wordpress.com/
http://flix.gr/



👬1943

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...