Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του '60


Η φωτογραφία που μας κάνει να μελαγχολούμε...
Η έγχρωμη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα βρίσκεται στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Μια όμορφη πόλη που δε μοιάζει καθόλου με την γκρίζα Αθήνα του σήμερα.
Το σημείο της πόλης που απεικονίζεται είναι τα Χαυτεία, κοντά στην Ομόνοια (Σταδίου & Αιόλου). Εντύπωση προκαλεί ο εορταστικός διάκοσμος των δρόμων και το πλήθος κόσμου που βρίσκεται στα πεζοδρόμια του κέντρου.
Μια εικόνα που πραγματικά εκπέμπει την χαρά μιας ελπιδοφόρας εποχής (1960), όπου ο χρόνος που ερχόταν ήταν σχεδόν πάντα καλύτερος από τον προηγούμενο... Τα άσχημα γεγονότα του πολέμου -και όσα ακολούθησαν- έμοιαζαν ήδη πολύ μακρινά. Οι άνθρωποι ήταν γεμάτοι ζωντάνια και όρεξη για δημιουργία. Το μέλλον ήταν μπροστά και φάνταζε λαμπρό...
Σε αυτή τη φωτογραφία μπορεί να εικονίζονται οι γονείς μας ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας... Άνθρωποι που έκαναν όνειρα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους! Τι ήταν αυτό που στράβωσε στην πορεία, σε ποια παγίδα έπεσαν όλοι αυτοί και οδήγησαν την χώρα σε αυτό που ζούμε σήμερα; Εύκολο να απαντήσει κανείς, συνάμα και δύσκολο... Ένα πράγμα έχει σημασία: όλοι εμείς να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ότι η Αθήνα και η Ελλάδα μας, όταν μεγαλώσουν, θα εκπέμπουν την ίδια ομορφιά, όπως αυτή η φωτογραφία... Τους το χρωστάμε!

👬1895

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...