Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ελληνικά Comic Books 190: Carl Barks - Οι Επίγονοι (2016)


Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 κυκλοφόρησε ως ένθετο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" (αρ.φύλλου 29.342), η ανατύπωση του βιβλίου "Οι Επίγονοι του Carl Barks".
Στην πολυτελή έκδοση περιλαμβάνονται δέκα ιστορίες, καθεμία από τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους ήρωες που δημιούργησε ο Μπαρκς. Τις ιστορίες αυτές έγραψαν και σχεδίασαν οι Ντον Ρόσα, Τζέφρυ Μπλουμ, Ντάνιελ Μπράνκα, Ντάαν Γίππες, Τζων Λάστιγκ, Βίκαρ, Σήζαρ Φεριόλι, Κάρι Κορχόνεν, Ουίλλιαμ Βαν Χορν, Πατ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, Μάρκο Ρότα, Εστέμπαν και φυσικά Ρομάνο Σκάρπα, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου δασκάλου.

Το 1942, ύστερα από μια επιτυχημένη θητεία στο στούντιο κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, ο Καρλ Μπαρκς αφοσιώθηκε στα κόμικς, αναλαμβάνοντας να γράψει και να σχεδιάσει ιστορίες με τον Ντόναλντ Ντακ, πιο μεγάλο αστέρι των καρτούν μετά τον Μίκυ Μάους. Έως το 1966, την χρονιά που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφηγήθηκε αναρίθμητες ιστορίες, πλαισιώνοντας τον Ντόναλντ και τα ανίψια του με πλειάδα νέων ηρώων, όπως ο τυχεράκιας Γκαστόνε, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, η γοητευτική μάγισσα Μάτζικα Ντε Σπελ και, ασφαλώς, ο πλούσιος θείος του, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ. Εκτός από τις ιστορίες του, χάρη στις οποίες καταξιώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς όλων των εποχών, ο Μπαρκς χάρισε στους αναγνώστες του έναν μοναδικό θίασο ηρώων, οι οποίοι επέτρεψαν στους ομότεχνούς του να συνεχίσουν το έργο του και να πλουτίσουν τα χρονικά της οικογένειας των Ντακ με νέες περιπέτειες. Για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από την γέννησή του, δέκα σχεδιαστές και τέσσερις σεναριογράφοι έγραψαν δέκα ιστορίες, καθεμία από τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους ήρωες που δημιούργησε ο Μπαρκς. Είναι φόρος τιμής από μια ομάδα δημιουργών που δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι λατρεύουν το έργο του μεγάλου δάσκαλου όσο και οι αναγνώστες τους!

Ο τόμος περιέχει τις ιστορίες:
1. Μουργόλυκοι εναντίον θησαυροφυλακίου (κείμενο και σχέδιο: Ντον Ρόσα)
2. www.Μάτζικα (κείμενο: Τζέφρυ Μπλουμ, σχέδιο: Ντάνιελ Μπράνκα)
3. Εκρηκτική γειτονιά (κείμενο και σχέδιο: Ντάαν Γίππες)
4. Μακρινοί συγγενείς (κείμενο:Τζων Λάστιγκ, σχέδιο: Βίκαρ)
5. Το πορτραίτο ενός τυχεράκια (κείμενο και σχέδιο: Σήζαρ Φεριόλι)
6. Σχεδιαστής μετάλλων (κείμενο και σχέδιο Κάρι Κορχόνεν)
7. Συνάδελφοι από το διάστημα (κείμενο και σχέδιο: Ουίλλιαμ Βαν Χορν)
8. Χαμένος στον χρόνο (κείμενο: Πάτ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, σχέδιο Μάρκο Ρότα)
9. Θαυμάστριες έτοιμες για όλα (κείμενο: Πάτ και Κάρολ Μακ Γκρηλ, σχέδιο Εστέμπαν)
10. Τα καρότα της χαράς (κείμενο και σχέδιο Ρομάνο Σκάρπα)

Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο
Σελίδες: 152
Διαστάσεις: 19,5x25,5 εκ.
Εκδόσεις: Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.

Σελίδες Νοσταλγίας: Η αλήθεια είναι πως πλέον είναι πολύ σπάνιο να διαβάζει κάποιος ιστορίες της Disney και να μην γνωρίζει ποιος είναι ο Καρλ Μπαρκς. Σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών ηρώων του Ντίσνεϋ, κυρίως του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντόναλντ Ντακ και των Χιούη, Λιούη και Ντιούη Ντακ. Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1901 και πέθανε σε ηλικία 99 ετών, στις 25 Αυγούστου 2000. Από το 1942, χρονιά κατά την οποία ο Μπαρκς αφοσιώθηκε στα κόμικς, αναλαμβάνοντας να δημιουργήσει ιστορίες με τον Ντόναλντ Ντακ, μέχρι το 1966, χρονιά που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έγραψε και σχεδίασε αναρίθμητες περιπέτειες, πλαισιώνοντας τον συμπαθητικό ήρωα και τ' ανίψια του με μια πλειάδα νέων ηρώων. Μέσα σε διάστημα 23 χρόνων σχεδίασε περισσότερες από 500 ιστορίες με τα παπιά του Ντίσνεϋ, προσθέτοντας και νέους χαρακτήρες. Ήρωες με ιδιαίτερα χαρίσματα ο καθένας και με ισχυρές προσωπικότητες. Δεν είναι τυχαία -άλλωστε- η επιτυχία τους. Ανάμεσά τους ο πλούσιος θείος Σκρουτζ Μακ Ντακ, η γοητευτική μάγισα Μάτζικα Ντε Σπελ, ο Κύριος Τζόουνς, γείτονας του Ντόναλντ, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, ο Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης, ο τυχεράκιας Γκαστόνε κ.α. Ένας μοναδικός θίασος ευχάριστων ηρώων, ο οποίος επέτρεψε στους ομότεχνους του μεγάλου δασκάλου να συνεχίσουν και να εμπλουτίσουν το έργο του με νέες περιπέτειες. Σε αυτή τη συλλογή παρουσιάζονται δέκα ιστορίες, μία για κάθε ήρωα, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Καρλ Μπαρκς. Απολαυστικές ιστορίες σε μία έκδοση που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Πατήστε στα παρακάτω για να δείτε τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου:

Επιμέλεια θέματος: Πλαφουτζής Παναγιώτης

2 σχόλια:

 1. Καταρχήν, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Καθημερινή που μέσα σε τρία χρόνια και με τέτοια προσιτή τιμή μας χάρισε τα άπαντα του θρυλικού Carl Barks! Επειδή κυκλοφόρησε μέσω εφημερίδας και σε τέτοια τιμή έδωσε την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να γνωρίσει τις ιστορίες του.

  Παρόλαυτα θεωρώ ότι ήταν λάθος η κυκλοφορία των Επιγόνων σαν τελευταίος τόμος της Μεγάλης Βιβλιοθήκης. Η πρώτη έκδοση είχε βγει το 2008 και το 2013 η τρίτη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αρκετά εύκολα. Παράδειγμα το public το έχει στα 7,5 ευρώ και σε καλύτερη ποιότητα από αυτή της Καθημερινής. Το σημαντικό όμως είναι ότι 48ος τόμος υπήρξε στην Ιταλία και περιείχε ένα κατατοπιστικό άρθρο 117 σελίδων για την ζωή του Carl Barks μαζί με κάποια στριπάκια του. Καταλαβαίνω ότι δεν θα εκτιμούσαν έναν τέτοιο τόμο οι μικροί που κακά τα ψέματα είναι το target group, αλλά Θεωρώ ότι θα μπορούσε κάλιστα να κυκλοφορήσει αυτόνομος στα περίπτερα. Ας μην γκρινιάζουμε όμως γιατί με την Νέα Ακτίνα θα αργούσαμε πολλά χρόνια ακόμα για να δούμε ολοκληρωμένη την σειρά και προσωπικά (όπως και αρκετοί άλλοι) δεν θα ασχολιόμουν με την τιμή που είχαν.

  Άντε και του χρόνου με τα άπαντα του Don Rosa, αλλά όχι μία αντιγραφή της Βιβλιοθήκης Κόμιξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις απόλυτο δίκιο σεόσα αναφέρεις. Κι εμείς θα θέλαμε να κλείσουν την σειρά με τον τελευταίο τόμο. Δεν έχουμε καταλάβει τι τους προβλημάτισε. Ούτως ή άλλως ένθετο ήταν, όπως και οι προηγούμενοι τόμοι. Δεν θα το αγόραζε κάποιος αυτόνομα.
   Ποιοτικά, φυσικά, θεωρούμε ανώτερες τις εκδόσεις του Τερζόπουλου, καθαρά από θέμα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας. Μάλλον είχε καλύτερα μηχανήματα...
   Η Καθημερινή θα συνεχίσει και του χρόνου, μάλλον με την σειρά που αναφέρεις...

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...