Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 46: Δια πυρός και σιδήρου / Man on fire (2004)


Μια υπόσχεση: να προστατεύσει.
Ένας όρκος: να εκδικηθεί.

Σκηνοθεσία: Tony Scott
Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken, Marc Anthony, Radha Mitchell
Διάρκεια: 146 λεπτά

Ο Creasy, είναι ένας πρώην μυστικός πράκτορας που βρίσκεται πλέον στο περιθώριο έχοντας χάσει κάθε διάθεση για μπλεξίματα, μετά από ένα άσχημο γεγονός. Το έχει ρίξει στο πιοτό και με δυσκολία πείθεται από έναν παλιό φίλο και συνάδελφο, να αναλάβει το ρόλο του σωματοφύλακα σε μια πλούσια οικογένεια στο Μεξικό. Κύριο καθήκον του είναι να προστατεύσει την μικρή κόρη του ζευγαριού, την Pitta, από κάθε κίνδυνο, καθώς οι γονείς ανησυχούν έπειτα από μια σειρά απαγωγών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.






Ουσιαστικά πρόκειται για έναν άνθρωπο δίχως μέλλον, που με αγωνία αναζητά την λύτρωση στην πυροδότηση της σφαίρας που υπάρχει στην θαλάμη του περιστρόφου που έχει στραμμένο στον κρόταφο του.
Από την άλλη μεριά η μικρούλα Pitta καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σκληροτράχηλου πρώην πράκτορα, δημιουργώντας μια σχέση που λειτουργεί σε πρώτη φάση αμφίδρομα. Η πιτσιρίκα του παίρνει το πρόβλημα και ο Creasy της το ανταποδίδει γινόμενος ταυτόχρονα το αρκουδάκι της, ο στενός της φίλος, ο πατέρας που της λείπει τόσο απουσιάζοντας διαρκώς σε επαγγελματικά ταξίδια.






Η επαφή του Creasy με το κορίτσι, θα του δώσει αισιοδοξία για τη ζωή και θα αναπτερώσει το ηθικό του. Όταν, όμως, τελικά απαγάγουν το κορίτσι μπροστά στα μάτια του και ο ίδιος τραυματίζεται πολύ σοβαρά, έχει δύο επιλογές: να ξαναγυρίσει στο πιοτό ή να αποφασίσει να ανακαλύψει τους απαγωγείς του παιδιού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από υπόδειξη της Αστυνομίας, οι γονείς αρνήθηκαν να καταβάλουν τα λύτρα και οι απαγωγείς σκότωσαν την Pitta. Έτσι, ο Creasy αναλαμβάνει να τιμωρήσει τους δράστες του εγκλήματος…






Η ταινία είναι ένα remake της ομώνυμης ταινίας της δεκαετίας του ’80, που βασίζεται εν μέρει σε αληθινή ιστορία. Ο Tony Scott, υπογράφει εδώ την καλύτερη ίσως ταινία της καριέρας του. Οι στυλιζαρισμένες εικόνες, η εντυπωσιακή σκηνοθεσία, ο σφιχτοδεμένος ρυθμός και η αγωνιώδης ατμόσφαιρα, συνθέτουν μια καθηλωτική περιπέτεια. Η ταινία μπορεί να ξεκινάει με αργούς ρυθμούς, όμως σταδιακά η ένταση ανεβαίνει, κυρίως μετά την επάνοδο του Creasy από τον τραυματισμό του. Μόνος εναντίον όλων ο πρωταγωνιστής, οδηγείται σε ένα ξέσπασμα σκληρότητας και βίας.






Εντυπωσιακός ο Denzel Washington, δίνει βάθος στο ρόλο που υποδύεται, καθώς ο ήρωας σταδιακά βυθίζεται όλο και περισσότερο στη σκοτεινή πλευρά. Αλλά και η μικρή Dakota Fanning, η οποία είχε σχεδόν μονοπωλήσει τον ρόλο του «μικρού κοριτσιού» στις ταινίες εκείνη την εποχή, είναι εξίσου καλή. Ιδιαίτερα πετυχημένο και το εύρημα να αναγράφεται μέρος των πληροφοριών που λαμβάνει ο κεντρικός χαρακτήρας επί της οθόνης.





Το “Man on Fire” είχα την ευκαιρία να το δω στην avant premiere και με εντυπωσίασε πάρα πολύ, κάνοντάς με να αγαπήσω ακόμα περισσότερο και τον Denzel Washington. Η ταινία αποτέλεσε για μένα μια απρόσμενα θετική έκπληξη και καλό θα είναι να μην την αφήσετε να περάσει απαρατήρητη, σε περίπτωση που δεν την έχετε ήδη δει...



Δείτε και το trailer της ταινίας, στο κανάλι μας στο YouTube:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...