Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 40: Το φύλλο και το δέντρο (Δοκίμιο)


Ιστορίες για νεράιδες... και άλλα

Από πού έρχονται οι νεράιδες, τα πλάσματα της φαντασίας, και πώς φτιάχνονται οι ιστορίες τους, πώς δημιουργούνται τα παραμύθια; Ένας πραγματικός μάγος της γραφίδας, ο Τόλκιν, μας αποκαλύπτεται με αφορμή ένα δοκίμιό του για τα παραμύθια. Με τρόπο γλαφυρό μας εισάγει στις ιστορίες του απ' την "πίσω πόρτα" και μας βοηθά ν' ανιχνεύσουμε και να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τα παραμύθια, γιατί αναζητούν να φτιάξουν τη δική τους πραγματικότητα μέσα από ιστορίες και όντα που δημιουργεί η φαντασία τους.
Το δοκίμιο συνοδεύεται από τη νουβέλα "Το Φύλλο του Ψείρα" που μας πείθει ότι η νεραϊδοχώρα είναι παντού γύρω μας και τα θαύματά της είναι προσιτά στον καθένα μας, καθώς και από το σύντομο θεατρικό κείμενο "Ο γυρισμός του Μπεορτνόθ, του γιου του Μπέορθελμ", όπου ο αναγνώστης εισάγεται στις ακαδημαϊκές μελέτες του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν για τα αρχαία αγγλικά επικά κείμενα, τα οποία υπήρξαν οι πηγές έμπνευσής του για τη δημιουργία της μυθολογίας της Μέσης Γης.

Σελίδες Νοσταλγίας: Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά μια συγκεντρωτική έκδοση διαφόρων κειμένων του καθηγητή Τόλκιν. Πιο συγκεκριμένα, οι φαν του συγγραφέα που θέλουν να συγκεντρώσουν όλη τη βιβλιογραφία του, εδώ θα βρουν το δοκίμιο "Ιστορίες για νεράιδες", όπου αναλύει τη φύση των παραμυθιών και της φαντασίας, σε ένα αρκετά δύσκολο στην ανάγνωση κείμενο. Ο Τόλκιν ασκεί αυστηρή κριτική σε παλαιότερους ή και σύγχρονούς του συγγραφείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο τα πρότυπα των μύθων. Βέβαια, αρνείται πεισματικά να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι η κάθε εποχή δημιουργεί τα δικά της πρότυπα και ότι οι συγγραφείς έχουν διαφορετικές επιρροές, πέφτοντας έτσι στην παγίδα να υιοθετήσει απόψεις που σήμερα θεωρούνται με τη σειρά τους μάλλον ξεπερασμένες. Μαζί δημοσιεύεται το έργο "Το φύλλο του Ψείρα", μια ιστορία με πρωταγωνιστή ένα απλό ανθρωπάκι που ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα της ζωής. Και τα δύο αυτά έργα γράφτηκαν γύρω στα 1938-39 και κάποιοι ίσως αντιληφθούν εδώ, μερικά από τα στοιχεία εκείνα που διοχετεύθηκαν αργότερα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στην παρούσα έκδοση, έχουν προστεθεί, επίσης, τα ποιήματα "Μυθοποιία" και "Ο γυρισμός του Μπέορτνοθ, του γιου του Μπέορθελμ". Τέλος, διαβάζουμε το κείμενο "Η άκρατη υπερηφάνεια", στο οποίο ο συγγραφέας συνεχίζει να μας εκθέτει τις απόψεις του.
Σε γενικές γραμμές... αν δεν είστε φαν του Τόλκιν, μάλλον το βιβλίο θα σας κουράσει. Αξίζει, όμως, μια θέση στην βιβλιοθήκη σας, ειδικά αν είστε απ' αυτούς που αγαπούν την Μέση Γη και τους ήρωές της... Πλαφουτζής Παναγιώτης

Πρωτότυπος τίτλος: Tree and leaf
Συγγραφέας: John Ronald Reuel Tolkien
Μετάφραση: Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλλια
Πρόλογος: Cristopher Reuel Tolkien
Επιμέλεια κειμένου-διόρθωση: Μαρίνα Καρά, Σπύρος Καρυδάκης
Εικόνα εξωφύλλου-εικονογράφηση: Γιάννης Ρουμπούλιας
Σελίδες: 180
ISBN: 960-521-124-6
ISBN-13: 978-960-521-124-0
Εκδόσεις: Αίολος, 2003
Τιμή: € 14,27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...