Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 35: Το όνομά μου είναι Κανένας / My Name Is Nobody (1973)


Αυθεντικός τίτλος: Il Mio Nome e Nessuno

Έτος παραγωγής: 1973
Ημερομηνία προβολής στην Ελλάδα: 17/02/1974
Είδος: Σπαγγέτι γουέστερν (παρωδία)
Σκηνοθεσία: Tonino Valeri (από μια ιδέα του Sergio Leone)
Σενάριο: Sergio Leone, Fulvio Morsella, Ernesto Gastaldi
Μουσική: Ennio Morricone
Παραγωγή: Titanus
Ηθοποιοί: Terence Hill (Nessuno/Κανένας), Henry Fonda (Jack Beauregard), Jean Martin (Sullivan), R.G. Armstrong (Honest John), Karl Braun (Jim)
Διάρκεια: 117'


Υπόθεση: Ο θρυλικός πιστολέρο Τζακ Μπόρεγκαρντ (Henry Fonda), έχει αποφασίσει ν' αποσυρθεί και να φύγει για πάντα από την Άγρια Δύση, για να κάνει μια καλύτερη και πιο ήσυχη ζωή στην Ευρώπη. Τότε κάνει την εμφάνισή του ο "Κανένας" (Terence Hill), ένας άνδρας ο οποίος τραβάει το όπλο του εξίσου γρήγορα, δηλώνει θαυμαστής του παλιού πιστολά, ενώ γνωρίζει με ακρίβεια όλες τις μονομαχίες και τους αντιπάλους του. Ο "Κανένας" προσπαθεί να πείσει τον Μπόρεγκαρντ, πριν κρεμάσει τα πιστόλια του, να γράψει τον επίλογο στις ηρωικές πράξεις του. Να αναμετρηθεί με την "Άγρια Συμμορία", μια ομάδα 150 αδίστακτων ανδρών και να κλείσει ένδοξα η τελευταία σελίδα της Ιστορίας του, ώστε να πάρει αυτός τη θέση του και να γίνει ο νέος πιστολάς. Ο Μπόρεγκαρντ, αν και έχει συνεχώς στο μυαλό του το πλοίο που θα τον πάει στην Ευρώπη, αποφασίζει να αντιμετωπίσει την πρόκληση!...




Σχόλια: Η αρχή της ταινίας είναι καθαρά Sergio Leone. Μια σαρωτική εναρκτήρια σεκάνς, παρόμοιας του "Κάποτε στη Δύση", με τους τρεις καβαλάρηδες που μπαίνουν στη πόλη και ο ένας από αυτούς εισβάλει στο κουρείο. Εκεί, φιμώνει τον κουρέα και τον γιο του, παίρνοντας τη θέση του, με τους άλλους δυο να παρακολουθούν απ' έξω περιμένοντας τον Μπόρεγκαρντ. Όταν αυτός εμφανίζεται, γρήγορα αντιλαμβάνεται την παγίδα και σκοτώνει τους τρεις αντιπάλους του. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ακούγεται η πιο ωραία ατάκα της ταινίας. «Υπάρχει κάποιος που να τραβάει πιο γρήγορα το όπλο του;», ρωτάει ο γιος του κουρέα. «Κανένας!», απαντάει ο πατέρας του.



"Το όνομά μου είναι Κανένας", είναι ένα γουέστερν απολαυστικό και έξυπνο. Μας παρουσιάζει έναν άνδρα σοβαρό και μετρημένο που εμπιστεύεται το ένστικτό του, έχει κουραστεί και είναι έτοιμος να βάλει μια για πάντα τα όπλα στη θήκη τους.
Από την άλλη, ο "Κανένας", αντίθετα από το ίνδαλμά του, έχει την τάση να κάνει ανοησίες και δεν έχει κανένα ίχνος της αξιοπρέπειας και της τιμής που του αναλογεί ως ο νέος πιστολάς. Η συμπεριφορά του μας δίνει να καταλάβουμε ότι "η εποχή των τραγικών ηρώων" πέρασε και ότι ο νέος πιστολάς είναι απλώς ένας τσαρλατάνος.



Ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε δηλώσει: «Ο Sergio Leone άξιζε να πάρει την καλλιτεχνική εκδίκησή του». Αν ο Terence Hill, με τα "Τρινιτά" κοροϊδεύει το σπαγγέτι γουέστερν, θα πρέπει να υποστεί και την ανάλογη τιμωρία. Θα γίνει ο αντίπαλος του πιο θρυλικού ηθοποιού των γουέστερν, του Henry Fonda και θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι μπροστά του δεν είναι κανένας, όπως και ο τίτλος της ταινίας.



Η ταινία έχει και ένα ανεπίσημο σίκουελ, το "Ο Κανένας θα χτυπήσει ξανά" (Nobody is back), του 1975, στο οποίο όμως δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα "Κανένας", παρά μόνο στους τίτλους! Σκηνοθέτης του ήταν ο Damiano Damiani, με τις ευλογίες και τις συμβουλές του Sergio Leone, με τον Terence Hill και τον Jean Martin πρωταγωνιστές και με μουσική πάλι του Ennio Morricone. Φυσικά, το δεύτερο αυτό φιλμ είναι κατώτερο από το πρωτότυπο, όχι όμως και αδιάφορο.




"Το όνομά μου είναι Κανένας", με το θέμα της αλλαγής φρουράς, μας κλείνει το μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σπαγγέτι γουέστερν έφθανε σχεδόν στο τέλος του... Με την μεγαλοπρεπή σκηνή του φινάλε, όπου ο Μπόρεγκαρντ κάνει κόσκινο την "Άγρια Συμμορία", δείχνει το πώς γράφεται η Ιστορία μέσα από τα γεγονότα που μετατρέπουν έναν γέρο πιστολά σε μύθο της Άγριας Δύσης!...

Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim

Οι αφίσες της ταινίας που δημοσιεύονται, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συλλέκτη-ερευνητή Σπύρου Πιτικάρη
Για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", 2013
Για τις "Σελίδες Νοσταλγίας", 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...