Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Νέες εκδόσεις 336: Game of Thrones - Παιχνίδι του Στέμματος #1


Τα τοπία του παγωμένου Βορρά, οι δράκοι της Ντενέρις, οι δυναστείες των αντιμαχόμενων επτά βασιλείων για τον πολυπόθητο Σιδερένιο Θρόνο, ο λαβύρινθος των συμμάχων και των αντιπάλων, οι μεταφυσικοί δρόμοι και τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα της ιστορίας.

Ο φανταστικός κόσμος του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν και του «Game of Thrones», που συναρπάζει τόσο στο χαρτί όσο και στη μικρή οθόνη μέσα από την ομώνυμη σειρά του αμερικανικού δικτύου HBO, ζωντανεύει με ευφάνταστη τεχνική μέσα από την τέχνη των κόμικς. Τα ομότιτλα κόμικς, εκδοτικό φαινόμενο στην Αμερική, παρέχει από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου το «Εθνος της Κυριακής», μεταφρασμένα στα ελληνικά, υπό τον τίτλο «Παιχνίδι του στέμματος» (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Anubis), με εισαγωγή του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν.

«Μια σειρά βιβλίων. Μια τηλεοπτική σειρά. Ένα κόμικ. Τρία διαφορετικά μέσα, το καθένα με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του, με τις δικές του ικανοποιήσεις και απογοητεύσεις... αλλά όλα λένε τελικά την ίδια ιστορία», σχολιάζει ο Μάρτιν στο εισαγωγικό του σημείωμα. «Αν απολαύσατε τα βιβλία ή την τηλεοπτική σειρά, ελπίζουμε πως θα σας αρέσει και αυτή η εκδοχή. Κι αν το διαβάζετε για πρώτη φορά, ελπίζω να απολαύσετε την επίσκεψή σας στο Γουέστερος και το Γουίντερφελ και τη συνάντησή σας με τον Τίριον, τον Τζον Σνόου, την Αρια, τον Νεντ, τη Σέρσεϊ, τη Σάνσα, τον Μπραν και τους υπόλοιπους από τους δεκάδες χαρακτήρες μου...».


Η μεταφορά του «Game of thrones» σε κόμικς είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς του συγγραφέα του φανταστικού Ντάνιελ Εϊμπραχαμ και του σχεδιαστή Τόμι Πάτερσον. Στόχος εξαρχής και των δύο (την επιχρωμάτωση ανέλαβε ο Αϊβαν Νουνς) ήταν η πιστή ανάδειξη της ιστορίας και της ατμόσφαιρας του βιβλίου.
Οι προθέσεις και οι υπολογισμοί της ομάδας των συντελεστών άνοιξαν τη βεντάλια του φανταστικού κόσμου σε 24 κεφάλαια, με μία εικονογραφημένη σελίδα να αντιστοιχεί περίπου σε μία κειμενοσελίδα του πρωτότυπου βιβλίου. Ο ίδιος ο Τζορζ Ρ. Ρ. Μάρτιν είχε την επιμέλεια καθώς και συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία των κόμικς. Το ευτύχημα ήταν πως το εγχείρημα πέτυχε από την πρώτη στιγμή. Τα πρώτα τεύχη που εκδόθηκαν ως ένας τόμος στις 27 Μαρτίου 2012 από την Dynamite Entertainment βρέθηκαν κατευθείαν, την επόμενη μέρα της έκδοσής τους, στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ του είδους στους New York Times!



Οι προκλήσεις για τους Εϊμπραχαμ και Πάτερσον με το βαρύ φορτίο που είχαν αναλάβει κουβαλώντας στις πλάτες τους ένα εκδοτικό σουξέ, που παράλληλα μετεξελισσόταν σε τηλεοπτικό θρίαμβο, ήταν πολλές και οι απαιτήσεις μεγάλες. Οπως είχε τονίσει ο ίδιος ο Εϊμπραχαμ σε ειδική παρουσίαση του κόμικ κατά τη φάση παραγωγής του, το στοίχημα ήταν να αποδοθεί καταρχήν ένας σεβαστός όγκος αναπαραστάσεων και διαλόγων του βιβλίου με τρόπο ταιριαστό στο είδος.
Οι σεξουαλικές σκηνές του βιβλίου αποτελούσαν, επίσης, έναν σκόπελο, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τον χαρακτήρα της 13χρονης Μητέρας Των Δράκων, Ντενέρις Ταργκάριεν, καθώς οι συντελεστές ρίσκαραν να βρεθούν υπόλογοι για παιδική πορνογραφία (σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο Προστασίας των ΗΠΑ). Τέλος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: η εικονογράφηση των κόμικς θα γινόταν παράλληλα με την προβολή της τηλεοπτικής σειράς του HBO, χωρίς όμως να οικειοποιείται τα πρόσωπα των ηθοποιών, και θα γραφόταν φυσικά, χωρίς γνώση, του έκτου και του έβδομου βιβλίου του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, όπως και των προθέσεών του. Εως σήμερα η καλλιτεχνική αξιολόγηση των κόμικς έχει υπάρξει παραπάνω από θετική, με το τέταρτο κόμικ να βαθμολογείται με «άριστα» από τους κριτικούς.
Στον κόσμο του διαδικτύου, μάλιστα, οι μπλόγκερ επαινούν τη σειρά υπογραμμίζοντας ότι καταφέρνει να επικοινωνήσει το βαθύτερο νόημα του λογοτεχνικού σύμπαντος του Μάρτιν καλύτερα και από την τηλεοπτική σειρά.



Το πρώτο τεύχος της σειράς «Παιχνίδι του στέμματος» συμπεριλαμβάνει συνολικά τρία κεφάλαια κόμικς και εισάγει τους αναγνώστες στον περίπλοκο και συναρπαστικό κόσμο των Επτά Βασιλείων και των διεκδικητών του Σιδερένιου Θρόνου από τον παγωμένο και αφιλόξενο Βορρά έως τα βάθη του θερμού Νότου, προσαρμόζοντας στα δεδομένα του κόμικ τον πρόλογο, όπως και τα τρία πρώτα κεφάλαια του μυθιστορήματος. Στις σελίδες του εικονογραφούνται πρόσωπα-κλειδιά της ιστορίας όπως ο Ενταρντ και η Κέιτλιν Σταρκ, ο νόθος γιος του πρώτου, Τζον Σνόου, ο μικρός αδελφός του Μπραν Σταρκ, η Ντενέρις η Θυελογέννητη και ο Καλ Ντρόγκο.
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2011, λίγο μετά την πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς. Τα κόμικς είναι διασκευή της σειράς βιβλίων «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» του Μάρτιν και όχι της τηλεοπτικής μεταφοράς της, «Game of Thrones», όπως διευκρινίζουν οι δημιουργοί τους...

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρουσίαση.....πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω που είχε ολοκληρωθεί η Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Disney και οι ειδικές εκδόσεις του Μπλεκ έχοντας την ελπίδα ότι θα πάρουμε μία ανάσα από τις προσφορές των εφημερίδων, έρχεται το Έθνος σε συνεργασία με την Anubis με μία πολύ δυνατή προσφορά!

    Τα 24 τεύχη σε κόμικ του Game Of Thrones που είχε εκδόσει η Dynamite με τη διαφορά ότι σε κάθε τόμο θα απολαμβάνουμε 3 τεύχη με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν συνολικά 8 τόμοι. Επειδή δεν ήμουν σίγουρος αν θα ξεκινήσω την σειρά, τον 1ο τόμο τον αγόρασα το βράδυ της Κυριακής. Δεν είχα πάρει ούτε ένα τεύχος από τα DC τομάκια που είχε εκδόσει η Anubis σε συνεργασία με το Έθνος και έμεινα έκπληκτος με την ποιότητα της έκδοσης! Μόλις διάβασα και το περιεχόμενο του τόμου ήμουν πια πεπεισμένος ότι θα συνεχίσω την σειρά! Ευκαιρία να θυμηθούμε την 1η σεζόν της σειράς.

    Υ.Γ: Θα συμφωνήσω με τον tzortadams. Έξοχη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πολλούς, το Game Of Thrones είναι λατρεία. Η σειρά των κόμικς είναι εξαιρέτικη και πραγματικά απορούμε γιατί δεν την συνέχισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...