Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η λέξη-«κλειδί» της απόβασης στη Νορμανδία


Αποκαλύφθηκε χειρόγραφο σημείωμα του Στρατηγού Μοντγκόμερι

H Απόβαση στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου 1944, υπήρξε μία από τις πλέον δύσκολες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανθρώπινη Ιστορία: 160 χιλιάδες στρατιώτες έπρεπε να διασχίσουν τη Μάγχη σε μία μόνο μέρα με τη συνοδεία μαχητικών και πλοίων.
Το σχέδιο, είχε τελικά μία λέξη-«κλειδί», όπως αποκαλύπτεται. Το "Imperial War Museum" του Λονδίνου, με την ευκαιρία της 72ης επετείου από την Απόβαση, αποκαλύπτει χειρόγραφο σημείωμα του Στρατηγού Μοντγκόμερι (1887-1976) με την ένδειξη «υπερ-απόρρητο».
Σε αυτό το κίτρινο πλέον από τα χρόνια χαρτί, αναλύεται το όλο σχέδιο. Μπορεί να μοιάζει πολύ λίγο σε σχέση με μια κολοσσιαία επιχείρηση με στόχο να ελευθερώσει την ηπειρωτική Ευρώπη από τους ναζί, όμως εκεί φαίνεται να ήταν και το μυστικό.
Στο κάτω μέρος του σημειώματος, ο Στρατηγός έγραψε με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: «Το σημείο-κλειδί για όλα είναι ΑΠΛΟΤΗΤΑ».


Το Μουσείο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα και το σχέδιο ομιλίας του Στρατηγού, η οποία διαβάστηκε στους χιλιάδες στρατιώτες που θα λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση.
Η ομιλία κατέληγε: «Καλή τύχη σε κάθε έναν ξεχωριστά από εσάς και καλό κυνήγι στην ηπειρωτική Ευρώπη».
Όπως αναφέρει στην βρετανική "Telegraph" ο υπεύθυνος του Μουσείου, τα νέα ντοκουμέντα που έρχονται στην επιφάνεια θα δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να διαπιστώσει μια πιο ανθρώπινη πλευρά του Στρατηγού.
«Ιδιαίτερα ο λόγος που τότε έγραψε είχε σαν στόχο να συνδεθεί ο ίδιος προσωπικά με κάθε έναν από τους στρατιώτες», ανέφερε ο Άντονι Ρίτσαρντς.


Μέρος του κειμένου προέρχεται από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...