Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αξέχαστες Ιστορίες 61: Φωτιά στο Θάντερ Ροκ


Μια νέα παρουσίαση σήμερα, στην σειρά "Αξέχαστες Ιστορίες". Θα προσπαθήσουμε να σας θυμήσουμε μια από τις πρώτες περιπέτειες των τεσσάρων παιδιών του νόμου, την οποία έγραψε ο Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) το 1965. Δημοσιεύθηκε αρχικά στο τεύχος 126 του περιοδικού Μικρός Σερίφης και αναδημοσιεύθηκε τρεις φορές από τότε. Εδώ, όμως, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς στην τρίτη και τέταρτη έκδοση της περιπέτειας (δημοσιεύθηκε στα τεύχη 608 και 1043 του περιοδικού με τον τίτλο "Φωτιά και θάνατος") η ιστορία υπέστη μεγάλες περικοπές, με αποτέλεσμα να αλοιωθεί η αρχική της ομοιομορφία και ο χαρακτήρας του κειμένου. Αυτό συνέβη στην προσπάθεια του εκδότη να "στριμώξει" την ιστορία σε τεύχη με δύο περιπέτειες, κάτι που ήταν συνηθισμένη τακτική για την επανέκδοση των πρώτων ιστοριών του περιοδικού. Περικοπές τέτοιου μεγέθους, όμως, δεν έχουμε εντοπίσει σε άλλη αναδημοσίευση ιστορίας. Αυτό καθιστά το "Φωτιά στο Θάντερ Ροκ" μια από τις πιο σπάνιες περιπέτειες του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του, καθώς η δεύτερη έκδοση της ιστορίας, στο τεύχος 126 της σειράς Μικρός Σερίφης Ανατύπωσις (κυκλοφόρησε το 1971), είναι πραγματικά η μοναδική "δεύτερη" ευκαιρία που έχει κάποιος για να την διαβάσει ολοκληρωμένη!


Σχολιασμός από τον adamsjim
Υπόθεση: Είναι βραδάκι και την ώρα που φτάνουν στο Θάντερ Ροκ τα τέσσερα παιδιά του νόμου, ένα σπίτι έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Τα παιδιά θα βοηθήσουν στην κατάσβεση τους κατοίκους του χωριού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά και στα διπλανά οικήματα. Ο δικαστής, στον οποίο ανήκει το σπίτι, ήταν μέσα όταν έπιασε η φωτιά και κάηκε ζωντανός. Ο Τζιμ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αν η φωτιά ήταν τυχαία ή την έβαλε κάποιος επίτηδες για να καλύψει την δολοφονία του δικαστή, καθώς υπάρχει η μαρτυρία κάποιου που υποστηρίζει ότι άκουσε έναν πυροβολισμό από το εσωτερικό του σπιτιού, πριν φανούν οι φλόγες… Την επόμενη μέρα, το θρυλικό Ελληνόπουλο θα πάει στα αποκαΐδια του σπιτιού και ψάχνοντας στις στάχτες θα ανακαλύψει έναν ανθρώπινο σκελετό και ένα βλήμα. Ξεκινώντας τις έρευνες θα πληροφορηθεί ότι τις τελευταίες μέρες τον δικαστή τον απασχολούσε η δολοφονία ενός ράντσερ, που είχε γίνει στα περίχωρα του Θάντερ Ροκ. Αναζητώντας το νήμα που θα τον οδηγήσει στον ένοχο -ή τους ενόχους- ο Τζιμ θα έχει ένα ατύχημα... Στο μεταξύ, ο Πεπίτο, γνωρίζει έναν άνθρωπο που υποστηρίζει ότι είναι ο... δικαστής του Θάντερ Ροκ!...

Την αξέχαστη αυτή ιστορία την διάβασα αρχικά στο τεύχος 1043 του Μικρού Σερίφη και πολύ αργότερα στο τεύχος 126 του ίδιου περιοδικού.
Κριτική: 4/5


Η βινιέτα της ιστορίας από το τεύχος 1043 του Μικρού Σερίφη

Επόμενη "Αξέχαστη Ιστορία":
"Ο πόλεμος των ράντσερς".
Αναζητήστε την στα τεύχη 565 και 965 του περιοδικού "Μικρός Κάου-μπόυ", διαβάστε την και στείλτε μας τα κείμενά σας στο e-mail του blog (selidesnostalgias@gmail.com), το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την κριτική σας για την περιπέτεια και σε ποιο τεύχος την διαβάσατε!

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2016

4 σχόλια:

  1. Καινούρια παρουσίαση στην αγαπημένη μου ενότητα "Αξέχαστες Ιστορίες" με πολύ ενδιαφέροντες πληροφορίες! Πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε στις αναζητήσεις μας και το τευχος 126 του Μικρού Σερίφη.

    Η φιγούρα πάντως του Κεραυνού σε αυτό το εξώφυλλο μοιάζει πολύ με την αφίσα - πορτραίτο που κοσμούσε το κεντρικό δισέλιδο του τεύχους 1003 του Μικρού Σερίφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου ξεφεύγει τίποτα! Πλέον, αρχίζεις σιγά-σιγά να μπαίνεις στο κλαμπ των ειδικών της Θρυλικής Τετράδας...

      Διαγραφή
    2. Μακάρι...

      Σήμερα πάντως που τακτοποιούσα τα τεύχη του Μικρού Σερίφη που έχω σε μεγάλο σχήμα, παρατήρησα ότι η φιγούρα του Τζιμ Άνταμς στην αφίσα είναι δανεισμένη από το τεύχος 39 που έχει τον τίτλο "Ο Γίγας του Φαρ - Ουέστ".

      Διαγραφή
    3. Το σχέδιο της αφίσας είναι πρωτότυπο, παρόλο που έχει στοιχεία από το εξώφυλλο που αναφέρεις.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...