Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 35: Φτου, ξελευτερία… (Λεύκωμα)


Συγγραφέας: Όθων Τσουνάκος
Σελίδες: 190
Ημερομηνία έκδοσης: 01/09/2002
Εκδόσεις: Ηλιοτρόπιο

Ένα εικονογραφικό αφιέρωμα για τους απανταχού παλίμπαιδες του ’50 και του ‘60

Έτσι αναφέρει στο εξώφυλλο ο αρκετά εύστοχος υπότιτλος. Και όχι μόνο για του παλίμπαιδες των προαναφερθέντων γενιών θα προσέθετα εγώ, 14 χρόνια μετά (το βιβλίο εξεδόθη για 1η φορά το 2002 και έκανε 2 ακόμη επανεκδόσεις!). Σύμφωνα με τον πρόλογο του εκδότη, το παρόν βιβλίο δεν είναι μόνο ένα -πολυτελές- λεύκωμα, μα και ένα αποθετήριο ασύνδετων αναμνήσεων. Ο συγγραφές/δημιουργός του, Όθων Τσουνάκος (Αθήνα 1948-), στις δύο εκατοντάδες σελίδων καταθέτει, μέσω της ψυχής και του αρχείου του, πανέμορφες εικόνες αλησμόνητων εποχών. Για εκείνους που τις έζησαν, μα και για εκείνους που νοερά μόνο μπορούν και επιθυμούν να ταξιδέψουν προς αυτές.
Το “Φτου, ξελευτερία” αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύχρωμο, μα και ασπρόμαυρο (μέσω κάποιων υπέροχων φωτογραφιών της εποχής) κολάζ των δύο πρώτων δεκαετιών μετά το τέλος της οδυνηρής εμφύλιας σύρραξης. Φωτογραφίες οικογενειακών συναθροίσεων, παιδιών, σχολείων, τάξεων, μαθητριών/μαθητών, σχολικών γιορτών (από τις πλεόν ενδιαφέρουσες!), παρελάσεων, συμπλέουν αρμονικότατα με τα ανυπέρβλητης αισθητικής εξώφυλλα περιοδικών και κόμικς/αναγνωσμάτων της εποχής. Από το πονηρό “Καρδιοχτύπι”, στη θρυλική “Μάσκα”, από τον “Καραγκιόζη” στον ακόμη πιο θρυλικό “Μικρό Σερίφη” και από εκεί στο ιστορικό “Γέλιο και Χαρά” στο “Ρομάντσο” και στον υπέροχο “Μικρό Εξερευνητή”, όλα διεκδικούν τη θέση τους στην όμορφη αυτή αναμνησιακή συνάθροιση. Και φυσικά ο “Μικρός Ήρως”!
Εντυπωσιακές έγχρωμες, έντυπες διαφημίσεις (ΕΒΓΑ, ΙΟΝ, κρέμα ΓΙΩΤΗΣ, ROL), κλασικές σκηνές/εικόνες από τον ελληνικό κινηματογράφο, χαρτάκια της ΜΕΛΟ, νομίσματα, “Κλασικά Εικονογραφημένα”, εξώφυλλα θρυλικών αναγνωστικών του δημοτικού και εξαίσιες ευχετήριες κάρτες, ξετυλίγουν το μερικώς αποσπασματικό, μα γι’ αυτό ίσως και τόσο γοητευτικό, περιεχόμενο του εξαιρετικά καλαίσθητου αυτού βιβλίου.
Τα απλά και καλογραμμένα κείμενα εμπεριέχουν μάλλον γενικόλογα στοιχεία και ισόποση δόση γνήσιας νοσταλγίας, αποτελώντας το απαραίτητο συμπλήρωμα της εργασίας του Όθωνος Τσουνάκου -ενώ εδώ αξίζει να ειπωθεί πως και για κάθε εικόνα/φωτογραφία ο συγγραφέας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο. Προσωπικά, έχω περάσει και θα περάσω πολλές ώρες συντροφιά με το “Φτου, ξελευτερία”. Ξεφυλλίζοντας τις –πολύ υψηλής ποιότητας χαρτιού και εκτύπωσης- σελίδες του, ανακαλύπτοντας εικόνες που μου είχαν αθέλητα διαφύγει στη προηγούμενη επίσκεψη μου, ή ακόμη κοιτώντας ξανά τα πολύχρωμα εξώφυλλα και τα ασπρόμαυρα, χαμογελαστά, σκανταλιάρικα παιδικά πρόσωπα. Δυστυχώς και οι τρεις εκδόσεις του έχουν εξαντληθεί από τον εκδοτικό οίκο. Το λεύκωμα, όμως, συναντάται συχνά σε παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Μεταφέρω αυτούσια μία φράση του οπισθόφυλλου: "Κι αν κάτι μένει ως σημείο επαφής, είναι αυτή η ακαθόριστη μυρωδιά του χαμένου παραδείσου των παιδικών χρόνων, που εξακολουθεί να επιβιώνει και να εκφράζεται ως νοσταλγία." Ταξιδέψτε, λοιπόν, μαζί με το εν λόγω βιβλίο… όχι ως ψυχροί ερευνητές του σπάνιου, του δυσεύρετου και της ιστορικής λεπτομέρειας, μα ως ρομαντικοί αναζητητές κομματιών του μαγικού εκείνου παζλ που καλείται παρελθόν… μας ή σας.

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...