Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 34: Παράξενα σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων


Αθήνα-Πύργος με... ποδήλατο!
Στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912 διεξήχθη μόνο ένα ποδηλατικό αγώνισμα.
Κούρσα αντοχής επί δημοσίας οδού 320 χλμ! δηλαδή, όσο είναι η απόσταση από την Αθήνα έως τον Πύργο. Είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που έχει ενταχθεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής της, ο Ράντολφ Λιούις από τη Νότια Αφρική, κάλυψε την απόσταση σε 10 ώρες 42’ και 39’’.
Βαϊσμύλλερ, Τζόνυ
Είναι πασίγνωστο ότι ο αυστριακής καταγωγής κολυμβητής, που καθιέρωσε από τους Ολυμπιακούς του 1924 το "κρόουλ" στο ελεύθερο στυλ της κολύμβησης, τελειώνοντας με τους υγρούς στίβους άρχισε μια μακριά καριέρα Ταρζάν στις οθόνες.
Όταν σε ηλικία 44 χρονών ήταν πια αρκετά μεγάλος για να ενσαρκώνει τον "βασιλιά της ζούγκλας", άρχισε να υποδύεται έναν άλλον ζουγκλικό ήρωα ντυμένο με στολή σαφάρι και προερχόμενο από τα κόμικς. Τον "Τζάνγκλ Τζιμ". Αλλά η επιτυχία του δεν ήταν ανάλογη με εκείνη του Ταρζάν… Sic transit gloria mundi...
Βαλς-προπόνηση
Η Τσεχοσλοβάκα αθλήτρια του Στίβου Όλγκα Φικότοβα είχε υποχρεωθεί από τον προπονητή της να γυμνάζεται και να κάνει το ζέσταμά της χορεύοντας στον ρυθμό του βαλς "Γαλάζιος Δούναβης", ώστε να εξοικειωθεί με το στροβίλισμα στην τεχνική της δισκοβολίας.
Φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματική προπόνηση, αφού η Φικότοβα κέρδισε το χρυσό στη Δισκοβολία στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956.
Έπαθλο ο… γάμος!
Νέα και πλούσια Αθηναία αρχοντικής καταγωγής δήλωσε ότι θα παντρευτεί τον Έλληνα αθλητή που θα νικούσε στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών της Αθήνας το 1896! Θεωρητικά η πρότασή της δεν είχε και πολύ ρίσκο, αφού οι δηλωθέντες Έλληνες αθλητές που θα έτρεχαν στον Μαραθώνιο ήταν κυρίως γόνοι από πλούσιες αστικές οικογένειες.
Η τύχη το έφερε νικητής να είναι ο φτωχός νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης! Η νεαρή Ατθίς "γλίτωσε" από την υπόσχεσή της, επειδή ο Λούης είχε αποφασίσει να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο με στόχο να τον κερδίσει προκειμένου να γίνει αποδεκτός ως γαμπρός από την οικογένεια της κοπέλας που αγαπούσε.
Θορπ, Τζιμ
Ο Μπαρτ Λάνκαστερ υποδύθηκε τον μεγάλο Αμερικανό πολυαθλητή ινδιάνικης καταγωγής Τζιμ Θορπ στην ταινία "Ανθρωπος από μπρούντζο", που γυρίστηκε το 1951. Δηλαδή δυο χρόνια πριν πεθάνει ο Θορπ.
Ο Θορπ, που το 1950 ανακηρύχτηκε ως ο μεγαλύτερος αθλητής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης κέρδισε στο Πένταθλο Στίβου και στο Δέκαθλο, αλλά λίγο μετά του αφαίρεσαν τα μετάλλια και τον διέγραψαν από τους πίνακες των Ολυμπιονικών, γιατί κάποτε είχε πάρει χρήματα για να παίξει αμερικανικό Ποδόσφαιρο.
Αποκαταστάθηκε αθλητικώς μετά θάνατον το 1984 και επεστράφησαν τα μετάλλια στα παιδιά του.
Κόνολλυ, Μπρεντ
Ο Μπρεντ Κόνολλυ, που υπήρξε ο πρώτος αθλητής που στέφθηκε ολυμπιονίκης στη σύγχρονη αναβίωσή τους στην Αθήνα το 1896, μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις πολεμικές ανταποκρίσεις από τα Μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε, όμως, διάσημος ως συγγραφέας γράφοντας 25 μυθιστορήματα και 250 νουβέλες.
Κουμπερτέν, Πιερ ντε
Η καρδιά του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν βρίσκεται ενταφιασμένη σε ειδικό μνημείο στην αρχαία Ολυμπία… Ήταν δική του παράκληση.
Λασπομαχία
Ολυμπιακό αγώνισμα(!) στην απίθανη Ολυμπιάδα του Σαιν Λιούις (1904).
Εχέφρονα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το διέγραψαν από τα πινάκια αποτελεσμάτων των Αγώνων μαζί με αρκετά άλλα τέτοιου είδους "αγωνίσματα" πριν γίνουν κατεστημένο!...
Ράντολφ, Βίλμα: Η "Μαύρη γκαζέλλα της Ρώμης"
Έμαθε, λέει, να τρέχει σαν αστραπή προσπαθώντας να πιάσει θέση στο τραπέζι μιας οικογενείας με 20 παιδιά!
Μπορεί αυτό να ήταν η χιουμοριστική δικαιολογία της 17χρονης, τότε, Βίλμα Ράντολφ νικήτριας στα 100μ. στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960, αλλά η "Μαύρη Γκαζέλα", όπως την αποκαλούσαν για τον υπέροχο διασκελισμό της, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατανικώντας την πολιομυελίτιδα που την είχε χτυπήσει όταν ήταν μικρή και την είχε αφήσει παράλυτη για πολλά χρόνια.
Τον καρκίνο όμως, δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Πέθανε πριν από μερικά χρόνια.
Σμίθσον, Φόρρεστ
Έτρεξε, λέει, κρατώντας στο αριστερό του χέρι μια Βίβλο διαμαρτυρόμενος για την διεξαγωγή του τελικού την Κυριακή, ημέρα του Κυρίου!
Ποιος; Ένας Αμερικανός φοιτητής της Θεολογίας ο Φόρρεστ Σμίθσον, που ήταν ο νικητής των 110 μέτρων με εμπόδια στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1908. Σημείωσε μάλιστα και νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα με 15’’.
Μύθευμα η ιστορία. Ο τελικός των 110 μέτρων έγινε Σάββατο και όχι Κυριακή. Η φωτογραφία που τον δείχνει να περνάει ένα εμπόδιο κρατώντας τη Βίβλο είναι μάλλον από προπόνηση ή... στημένη.
Τάξη και ασφάλεια αλά… ελληνικά!
Η αστυνόμευση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 είχε ανατεθεί στους… πορτοφολάδες και μάλιστα στους πιο σεσημασμένους από αυτούς!
Ο αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας, ο περιβόητος Μπαϊρακτάρης, τους συγκέντρωσε και τους εκφώνησε έναν δεκάρικο λόγο περί ελληνικού φιλότιμου.
Αυτοί, υπερθεματίζοντας, υποσχέθηκαν να… ξυλοφορτώσουν όποιον αλλοδαπό πορτοφολά θα τολμούσε να αμαυρώσει την ελληνική φιλοξενία!
Και είναι γεγονός ότι δεν σημειώθηκε το παραμικρό κρούσμα κλοπής σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων!... Αλλά, από την επομένη…
Ψάρεμα
Ανάμεσα στα αγωνίσματα που είχαν εντάξει οι Γάλλοι διοργανωτές των Ολυμπιακών του 1900 στο Παρίσι ήταν και το… ψάρεμα στον Σηκουάνα.
Σε ένα ξεκαθάρισμα που έγινε αργότερα για το ποια από τις δεκάδες άσχετα αγωνίσματα και σχολικές επιδείξεις ήταν ολυμπιακά αγωνίσματα το ψάρεμα τέθηκε εκτός Ολυμπιακών Αγωνισμάτων!
Ωραίες στο βάθρο
Η μη ύπαρξη "αγωνίσματος" ομορφιάς με επίσημη κατοχύρωσή του σε προηγούμενες διοργανώσεις στέρησε ένα ακόμα μετάλλιο από γνωστές τουλάχιστον αθλήτριες, όπως ήταν η Τσεχοσλοβάκα Βέρα Κασλάβσκα, η Γερμανίδα Ούλρικε Μάυφαρτ (που ακολούθησε καριέρα φωτομοντέλου), η Αμερικανίδα "Φλο" Γκρίφφιθ, η Φιλανδή Ίλσε Λίλακ, η Νορβηγίδα Σόνια Χένι (που έγινε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς στο Χόλλυγουντ), η επίσης αργότερα ηθοποιός Αμερικανίδα Έλινορ Χολμ, η Ιταλίδα Σάρα Σιμεόνι (η πιο δημοφιλής –ύστερα από άτυπο δημοψήφισμα- στους Ολυμπιακούς του 1992), η Καναδή Ήθελ Κάθεργουντ, η πρώτη που ψηφίστηκε ως η γοητευτικότερη αθλήτρια μιας Ολυμπιάδας (1928) και δεκάδες άλλες.

Τα «Παράξενα Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» δεν είναι κάποια ακόμα συνοπτική ή λεπτομερής ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι απλώς μια συλλογή από στιγμιότυπα, χωρίς χρονολογική σειρά ούτε, όμως, και μια αξιολογική ταξινόμηση. Είναι μικρές ιστορίες από τα παρασκήνια των διοργανώσεων, καθώς και προσωπικές στιγμές ατόμων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συμβάλει στην επίσημη συνολική Ιστορία των Αγώνων και της καθεμιάς από τις Ολυμπιάδες χωριστά... Τα «Παράξενα Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» δεν φιλοδοξούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ψυχαγωγία στο λίγο χρόνο που απαιτείται για να διαβαστούν...

Συγγραφέας: Γιώργος Βλάχος
Εικονογράφηση: Ζήσης Παπαγεωργίου
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2005
Αριθμός σελίδων: 140
Διαστάσεις: 14x14
Εκδότης: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Α.Ε.
Τιμή: €5,97

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...