Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 215 / Βιβλιοκριτική: Η Κυρία των Σκιών (Μυθιστόρημα)


Ο Εντ, ένας Αμερικανός συγγραφέας, φτάνει στο Λονδίνο αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο μυθιστόρημά του. Τον στοιχειώνει ένα θανάσιμο μυστικό που αρνείται να παραμείνει θαμμένο –όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να ξεφύγει από τις βαριές αμαρτίες του παρελθόντος του. Κι ενώ ο Εντ αναζητά απαντήσεις, βρίσκει κάτι εντελώς απρόβλεπτο: την πανέμορφη και απρόσιτη Αντιάνα Μεντερές, η οποία συνδέεται μ’ έναν από τους πλέον διαβόητους μαφιόζους του Λονδίνου και, αν τη δουν μαζί με τον Εντ, ο θάνατος και των δύο είναι σχεδόν βέβαιος. Παγιδευμένος σε μια παράνομη σχέση που εκτυλίσσεται στις σκιές, ο Εντ βλέπει τον κόσμο του να ανατρέπεται καθώς μια σειρά από συνταρακτικές αποκαλύψεις θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού…
Η Κυρία των Σκιών είναι ένα σκοτεινό μεταφυσικό θρίλερ για ενήλικες, από τον κορυφαίο συγγραφέα μπεστ-σέλερ, Ντάρεν Σαν. Από την πρώτη πρόταση ως την τελική καθηλωτική ανατροπή, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται να είναι.

Ο Darren Shan είναι ο συγγραφέας των μπεστ-σέλερ εφηβικών σειρών Cirque du Freak, The Demonata, The Saga of Larten Crepsley και Zom-B, καθώς και των αυτοτελών μυθιστορημάτων The Thin Executioner και Koyasan. Για το ενήλικο αναγνωστικό κοινό έχει γράψει τα Procession of the Dead, Hell’s Horizon και City of the Snakes, που έγιναν γνωστά ως The City Trilogy. Τα βιβλία του Shan κυκλοφορούν σε όλες τις ηπείρους, έχουν μεταφραστεί σε τριάντα μία γλώσσες κι έχουν βρεθεί στις λίστες των μπεστ-σέλερ διαφόρων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και πολλές άλλες. Συνολικά, τα βιβλία του Shan έχουν πουλήσει περισσότερα από είκοσι πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ζει στο Λονδίνο.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα εξαιρετικό περιπετειώδες μυθιστόρημα, με γερές δόσεις νουάρ αστυνομικού, το οποίο φλερτάρει έντονα με το μεταφυσικό στοιχείο, σε ένα πραγματικά εκρηκτικό αποτέλεσμα!... Σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει.
Ο Εντ Σίβκινγκ είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας και τρόμου. Μετά από πρόσκληση του Τζο, ενός φαν του από το Λονδίνο, πείθεται να επισκεφθεί την βρετανική πρωτεύουσα, σε αναζήτηση στοιχείων για το νέο του βιβλίο. Εκεί, θα γνωρίσει σε ένα πάρτι την Ντελίνα, μια όμορφη και μυστηριώδη γυναίκα την οποία και ερωτεύεται. Ο Εντ δεν ήταν πάντα συγγραφέας. Το αμαρτωλό παρελθόν του έχει πολλά μελανά σημεία, κάτι που δικαιολογεί και την παρουσία των φαντασμάτων που υπάρχουν συνεχώς δίπλα του. Μορφές που ο αναγνώστης αμφισβητεί και αδυνατεί να πιστέψει την παρουσία τους, θεωρώντας πως πρόκειται για παιχνίδια της φαντασίας του Εντ. Η Ντελίνα προσπαθεί για το δικό του καλό να τον κρατήσει μακριά της, όμως εκείνος την πιέζει για να είναι περισσότερο χρόνο μαζί. Αυτός δεν δίνει καμία σημασία σε κάποια περίεργα ζητήματα, όπως το ότι η Ντελίνα του ζητά να συναντιούνται μόνο βράδια, σε σκοτεινά μέρη ή εστιατόρια με χαμηλό φωτισμό. Όταν ο Εντ αποφασίζει να αφήσει στην άκρη τις διακριτικότητες και να της πει ότι θέλει να την έχει δική του, τότε του αποκαλύπτει ότι το πραγματικό της όνομα είναι Αντιάνα κι ότι είναι παντρεμένη με τον Μίκη Μεντερέ, έναν από τους πλέον διαβόητους μαφιόζους του Λονδίνου.
Και εκεί αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο... Ο Εντ ζητά να μάθει για το παρελθόν της γυναίκας που αγαπά κι εκείνη του μιλά για τα αδιέξοδα του γάμου της, για την κακή συμπεριφορά του άντρα της και για όλα εκείνα που την έκαναν να τον μισεί. Μια ζωή γεμάτη απιστίες, εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς. Και παρόλο που όλα αυτά θα έκαναν κάποιον άλλο να φοβηθεί και να φύγει μακριά, ο Εντ δηλώνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να σκοτώσει τον Μεντερέ για να γλιτώσει την αγαπημένη του από τα μαρτύρια! Αρχίζει να επισκέπτεται την Αντιάνα στην έπαυλή της, τις ώρες που δεν είναι εκεί κανείς, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή του για χάρη του έρωτά της, μέχρι που γίνεται ένα λάθος και πέφτει πάνω σε έναν από τους σωματοφύλακες του μαφιόζου. Και τότε αντιλαμβανόμαστε από πού πηγάζει αυτή η τόλμη του. Βγάζει από τη μέση τον αντίπαλό του σκοτώνοντάς τον με συνοπτικές διαδικασίες και όταν η έκπληκτη Αντιάνα τον ρωτά τι δουλειά έκανε πραγματικά πριν γίνει συγγραφέας, εκείνος της απαντά: "Ήμουν πληρωμένος δολοφόνος"!...
Νομίζετε πως σας αποκάλυψα πολλά για την υπόθεση; Κάνετε μεγάλο λάθος! Ακόμα είμαστε στην αρχή των αποκαλύψεων. Το υπόλοιπο βιβλίο είναι γεμάτο ανατροπές! Ποια είναι πραγματικά η Αντιάνα; Τι άλλο κρύβει ο Εντ; Γιατί ο Τζο και η Αντιάνα δεν έχουν καταφέρει ποτέ να συναντηθούν; Ποια είναι στην πραγματικότητα τα φαντάσματα που ακολουθούν τον Εντ; Τι ρόλο θα παίξει τελικά στην ιστορία ο Σεμπάστιαν Ντας, πρώην συνάδελφος του Εντ; Και ο Μίκης Μεντερές, με ποια είναι παντρεμένος δηλαδή; Μερικά μόνο από τα ερωτήματα που σου γεννώνται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Κείμενο ζωντανό, με συνεχείς εναλλαγές στην διάθεση και την ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή, που παρασέρνουν και τον ίδιο τον αναγνώστη σε μια καταιγίδα συναισθημάτων. Έρωτας, τόλμη, έκπληξη, απογοήτευση, φόβος, θάνατος. Τόσες συγκινήσεις που δεν βαριέσαι στιγμή -στην πραγματικότητα δεν θες ν' αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου! Αν είστε από εκείνους που τους αρέσουν οι ανατροπές στο τέλος, τότε αυτό το βιβλίο θα σας ενθουσιάσει. Έχασα το μέτρημα, προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι "εντάξει, κατάλαβα τι έχει γίνει". Από ένα σημείο και μετά, οι ανατροπές είναι συνεχείς και αναπάντεχες, τόσο που -όπως και ο πρωταγωνιστής- μένεις με το στόμα ανοιχτό.
Ο Darren Shan αποδεικνύεται σπουδαίος, καθώς μαεστρικά σε οδηγεί σε αυτές τις απίθανες ανατροπές, τις οποίες καταφέρνει να δικαιολογήσει και να τεκμηριώσει μια προς μια. Αν αναζητάτε ένα μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις, τότε εδώ σας έχω το καλύτερο!...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Συγγραφέας: Darren Shan
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 384
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-564-3
Τιμή: €15,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...