Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 192 / Βιβλιοκριτική: Στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας (Διηγήματα)


Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2016
Σελίδες: 420
ISBN: 978-618-519-905-0
Τιμή: 14:00 ευρώ
Εκδόσεις: Ρενιέρη / Comicon-Shop

Δεκαεννέα διηγήματα φαντασίας, τρόμου αλλά και επιστημονικής φαντασίας από οκτώ συγγραφείς του Φανταστικού, σε ένα βιβλίο 420 σελίδων.
Μιχαήλ Ν. Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραδήμος, Αντώνης Κρύσιλας, Ειρήνα Μαντά, Θανάσης Μάργαρης, Θωμάς Μαστακούρης, Γιώργος Ρωμοσιός και Κωνσταντίνος Ρωμοσιός μαζί, σε μια συλλογή που περιπλανάται στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας.
Μια συλλογή διηγημάτων που προσκαλεί τον αναγνώστη να μοιραστεί με τους συγγραφείς την έξαψη της αναζήτησης του αγνώστου.

Σελίδες Νοσταλγίας: Είναι γεγονός, πως σε όλους εμάς τους ρομαντικούς αναγνώστες του Φανταστικού, μας έχουν λείψει έντονα οι θρυλικές πλέον ανθολογίες τσέπης του εκδοτικού οίκου Ωρόρα. Μία σειρά βιβλίων που γαλούχησε μία ολόκληρη γενιά ανάμεσα στους πυλώνες του αγαπημένου μας λογοτεχνικού ιδιώματος. Χρόνια αρκετά έπειτα, οι εκδόσεις Comicon Shop-Ρενιέρη επαναφέρουν από το πουθενά το είδος αυτό της ανθολογίας, με το εν λόγω βιβλίο και με αποκλειστικά Έλληνες συγγραφείς!
430 σελίδες, 19 διηγήματα που κινούνται στις παρυφές του τρόμου, του παράδοξου και της επιστημονικής φαντασίας, διαθέτουν άφθονη πρωτοτυπία, κλασική υφή μιας άλλης εποχής και αφήνουν στον αναγνώστη την έντονη γευσιγνωσία ενός σπάνιου –πλέον– αρωματικού, λογοτεχνικού, εγχώριου κρασιού. Εντύπωση, πρωτίστως, προκαλεί η προσεγμένη έκδοση σε κάθε επίπεδο. Καινοτομία του βιβλίου αποτελεί η παρουσίαση σχεδίων γνωστών Ελλήνων δημιουργών (Τσαούσης, Βενάρδος, Malk -του ιδίου και το εξαιρετικό εξώφυλλο) εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα διηγήματα που εμπεριέχονται! Ακόμη μία έξυπνη προσθήκη, που αποδεικνύει το αστείρευτο μεράκι της εκδότριας Αναστασίας Ρενιέρη, ακόμη και σε δύσβατες για την γραπτή τέχνη εποχές.
Ο συγγραφέας και εμπνευστής της όλης εκδοτικής ιδέας, Δημήτρης Καραδήμος, δίνει στον πρόλογο το στίγμα και το πλαίσιο του βιβλίου. Και κάπως έτσι, από τη σελίδα 15, το παράξενο, μα τόσο γοητευτικό ταξίδι ξεκινά. Οι Θωμάς Μαστακούρης, Κωνσταντίνος Ρωμοσιός και Μιχαήλ Αντωνόπουλος, δε χρειάζονται συστάσεις. Η ποιότητα, η πορεία και το συνολικό τους έργο θα αποτιμηθούν στο μέλλον με ακόμη θετικότερο πρόσημο. Εδώ εντυπωσιάζουν. Η νουβέλα του Αντωνόπουλου “H αξιομνημόνευτη τελευταία αποστολή του Ταγματάρχη Γκίλλε”, στέκει περήφανα δίπλα στο Α’ μέρος της Υπερβορέας του ιδίου. Ατμόσφαιρα που παραπέμπει, σε κάποια σημεία, στον μέγιστο Χ.Φ. Λάβκραφτ, δίχως να παραδίδεται σε στείρα αντιγραφή. Αντιθέτως!
Απρόσμενη έκπληξη αποτελεί και η ανακάλυψη του συγγραφικού ταλέντου του Δημήτρη Καραδήμου, ο οποίος συμμετέχει με 2 μικρά, μα εντυπωσιακά έργα φαντασίας. Ελπίζω σε μία ανάλογη καλλιτεχνική συνέχεια και συνέπεια. Το ταλέντο του, κάτι παραπάνω από υπαρκτό.
Και οι οκτώ συμμετέχοντες συγγραφείς, προσκαλούν τον αναγνώστη στους κόσμους της δικής τους φαντασίας. Τον προτρέπουν να σκεφτεί, να συγκινηθεί, να τρομάξει, σε σημεία να γελάσει, μα κυρίως να ψυχαγωγηθεί ανόθευτα, μέσω ενός βιβλίου το οποίο θα αποτελέσει ιδανική συντροφιά στις καλοκαιρινές εβδομάδες που έπονται. Ο ενθουσιασμός και η έξαψη της αέναης αναζήτησης του αγνώστου, είτε αυτό βρίσκεται στη ψυχή των μύθων, είτε στις απύθμενες εσχατιές του Σύμπαντος, είτε ένα βήμα από την ανάσα μας, μας καλούν να περιπλανηθούμε στις σελίδες αυτών. Τολμάμε… ξανά!
Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...