Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Σπουδαίοι συγγραφείς 10: Άμπρααμ Μέριτ (Abraham Grace Merritt) 1884-1943


Ο Αμερικανός συγγραφέας Άμπρααμ Μέριτ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας ο οποίος με τη ποιότητα του έργου του επηρέασε τόσο τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας όσο και το παρακλάδι της χρυσής εποχής της, που ονομάστηκε "Όπερα του Διαστήματος". Δημοσιογράφος στο επάγγελμα διετέλεσε βοηθός εκδότη και εκδότης (ως το θάνατο του) της εβδομαδιαίας εφημερίδας "The American Weekly". Η λογοτεχνική του παραγωγή είναι μικρή (9 μυθιστορήματα και ελάχιστα διηγήματα)-αντιστρόφως ανάλογη όμως της αξίας της.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, "The Moon Pool" ("Η λίμνη του φεγγαριού", Εκδόσεις Λυχνάρι/Σύμπαν), εκδόθηκε το 1919 και αποτελεί ένα ευφάνταστο λογοτεχνικό έργο φαντασίας στο ύφος και στα χνάρια του Edgar Rice Burroughs (βλ. "Warlord of Mars"). Ακολουθεί το μάλλον αλλόκοτο "The Metal Monster" ("Μεταλλικό Τέρας", 1920) και το "The Face in the Abyysse" ("Το Πρόσωπο στην Άβυσσο", 1923), το οποίο μας μεταφέρει σε ένα μυθικό, ονειρικό κόσμο που κατοικείται από μία λησμονημένη φυλή ερπετοειδών.
Εντυπωσιακές σκηνές, δράση, μελοδραματικός έρωτας και μία φαντασιακή ομορφιά στη γραφή προσδίδουν στο έργο μία ιδιαίτερη γοητεία.
Το "Ship Of Ishtar" ("Το Καράβι της Αστάρτης", Εκδόσεις Λυχνάρι/Σύμπαν), που εκδίδεται το 1924, είναι ίσως το αριστούργημα του Μέριτ.

Σκοτεινοί θεοί, ήρωες και πανέμορφες γυναίκες σε ένα άκρως συναρπαστικό έργο που παραπέμπει έντονα στην Ηρωική Φαντασία. Εξωτικό, πολύχρωμο, εντυπωσιακό στη δομή του με διεγερτικές περιγραφές που σαγηνεύουν ακόμη και σήμερα τον αναγνώστη, μεταφέροντας τον σε άλλους κόσμους. Το "Seven Footprints to Satan" ("Εφτά βήματα μέχρι το Σατανά", 1927) είναι διαφορετικού ύφους μα το ίδιο ενδιαφέρον. Έχοντας ως βάση την αστυνομική μορφή του το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε μία ιστορία τρόμου, μυστηρίου και υπέρβασης με βασικό πρωταγωνιστή του τον ίδιο το Διάβολο! Περισσότερο Pulp σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία του, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και 2 χρόνια αργότερα έγινε και (πολύ αξιόλογη) ταινία.






To 1932 βρίσκει το δρόμο για έκδοση το "Dwellers in the Mirage" ("Στη χώρα της Ουτοπίας" ο ελληνικός τίτλος του, Εκδόσεις Λυχνάρι/Σύμπαν) είναι πάλι μία ιστορία χαμένου κόσμου, μαγείας, υπερφυσικών δυνάμεων και φαντασιακού ύφους. 1933 και το "Burn Witch, Burn" ("Οι κούκλες της Μαντάμ Μάντιλιπ" ο ελληνικός τίτλος, Εκδόσεις Λυχνάρι/Σύμπαν), μυθιστόρημα του εντυπωσιάζει. Αστυνομική ιστορία με στοιχεία μαγείας και τρόμου καθηλώνει με τη πλοκή, τη συναισθηματική ένταση και το πάθος της γραφής της. Γυρίστηκε σε ταινία το 1936 από το διάσημο σκηνοθέτη του φανταστικού σινεμά Todd Browning ("Dracula", 1931).




Το εξαιρετικό -και κάπως μελαγχολικό- "Creep Shadow Creep" του 1934 ("Η σκιά που ψιθύριζε" ο ελληνικός τίτλος, Εκδόσεις Αίολος), αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του "Burn Witch, Burn"... Το "The Fox Woman" ("Η Γυναίκα Αλεπού") αποτέλεσε το τελευταίο ολοκληρωμένο του έργο, το οποίο και κυκλοφόρησε το 1946 και ενώ ο συγγραφέας δεν ήταν πλέον στη ζωή.


Ο Άμπρααμ Μέριτ ήταν πρωτοπόρος στο χώρο του φανταστικού μυθιστορήματος. Τα έργα του διακρίνονται (πέρα από την αναμφίβολη ποιότητα γραφής τους) από ένα άσβεστο πάθος για φυγή από τη μίζερη, νωθρή πραγματικότητα και την αγάπη του για κόσμους υπέροχα μυθικούς, γεμάτους περιπέτεια, μαγεία και αλλόκοτες θεότητες. Το καράβι της Αστάρτης ταξιδεύει ακόμη...

Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...