Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ελληνικά Comic Books 155 / Βιβλιοκριτική: The Umbrella Academy: Η Σουίτα της Αποκάλυψης (2009)


Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Κατά τη διάρκεια ενός ανεξήγητου παγκοσμίου φαινομένου, σαράντα τρία «εξαιρετικά» παιδιά γεννήθηκαν ως δια μαγείας από γυναίκες που δεν είχαν δείξει προηγουμένως κανένα σημάδι εγκυμοσύνης. Ο εκατομμυριούχος εφευρέτης Ρέτζιναλντ Χάργκρηβς υιοθέτησε επτά από τα παιδιά. Όταν τον ρώτησαν γιατί, η μόνη του εξήγηση ήταν, «Για να σώσω τον κόσμο».
Αυτά τα επτά παιδιά αποτελούν την Ακαδημία της Ομπρέλας, μια δυσλειτουργική οικογένεια υπερηρώων με περίεργες δυνάμεις. Η πρώτη τους περιπέτεια στην ηλικία των δέκα ετών θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον εριστικό και θανατηφόρο Πύργο του Άιφελ, τον οποίο πιλοτάρει το τρομερό ζόμπι-ρομπότ Γουστάβος Άιφελ. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η ομάδα διαλύεται, αλλά όταν ο Χάργκρηβς απροσδόκητα πεθαίνει, τα πικραμένα αδέλφια επιστρέφουν την κατάλληλη στιγμή για να σώσουν τον κόσμο για μια ακόμα φορά.
Σε σύλληψη και σενάριο του Τζέραρντ Γουέι των "My Chemical Romance", η "Ακαδημία της Ομπρέλας: Σουίτα της Αποκάλυψης" περιέχει σχέδια του Γκάμπριελ Μπα (De: Tales, Casanova), χρωματισμούς από τον βραβευμένο με Eisner, Ντέιβ Στιούαρτ και τα αυθεντικά εξώφυλλα της σειράς από τον πολυβραβευμένο σχεδιαστή Τζέιμς Τζην. Αυτός ο τόμος περιέχει τα πρώτα έξι τεύχη της σειράς, μαζί με ανέκδοτες μικρές ιστορίες, διεξοδικά άρθρα και πρώιμα σχέδια των Μπα, Τζην και Γουέι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΕΙΡΑΣ
WILL EISNER AWARDS 2008

«...αξιοσημείωτα καλογυαλισμένο... Αυτοί που τους αρέσουν τα διαστημικά καλαμάρια-παλαιστές και τα ζόμπι-ρομπότ επιφανών μηχανικών του 19ου αιώνα θα το λατρέψουν.»
LAS VEGAS WEEKLY

«Ο Γουέι... συνδυάζει την Βικτωριανή ευαισθησία με μια διαβολική παρορμητικότητα σε ένα πικρόχολο, σχεδόν γοτθικό ντεμπούτο.»
WASHINGTON POST

«...αψεγάδιαστο... στυλάτο, γεμάτο φαντασία...»
NEWSARAMA

«Μια υπεριώδης ψυχεδελική βόμβα από πνεύμα και ιδέες. Οι υπερήρωες του 21ου αιώνα είναι επιτέλους εδώ...»
GRANT MORRISON (All Star Superman, The Doom Patrol)

Σελίδες Νοσταλγίας: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα graphic novel που έχουμε διαβάσει και από σεναριακή αλλά και από σχεδιαστική άποψη.
Στην αρχή της πρωτότυπης αυτής ιστορίας γνωρίζουμε τον Σερ Ρέτζιναλντ Χάργκρηβς, έναν παγκοσμίου φήμης επιστήμονα και επιτυχημένο επιχειρηματία, εφευρέτη πολλών έξυπνων και άχρηστων συσκευών, χρυσό Ολυμπιονίκη και βραβευμένο Νομπελίστα, ο οποίος, όμως, τυγχάνει να είναι και εξωγήινος!
Ο Χάργκρηβς προσπαθεί να εντοπίσει σαράντα τρία παιδιά που γεννήθηκαν κατά μυστηριώδη τρόπο, ταυτόχρονα, σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Τελικά, καταφέρνει να βρει και να πάρει υπό την προστασία του τα επτά από αυτά. Αμέσως μετά θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, μαζί με τα «παιδιά του». Όταν θα επανεμφανιστούν έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια, θα το κάνουν για να σώσουν τον κόσμο και –όπως φαίνεται– αυτή θα είναι πλέον η αποστολή τους. Όμως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, καθώς μεγαλώνοντας, τα μέλη της Ακαδημίας της Ομπρέλας δεν είναι και τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όταν ο Χάργκρηβς πεθαίνει…
Συνεχής δράση, ευδιάκριτοι χαρακτήρες με έντονες προσωπικότητες, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, δίνοντας στην ιστορία πολύ βάθος και νόημα. Το έργο έχει έναν γρήγορο ρυθμό που δείχνει να επιταχύνει συνεχώς μέχρι το δυνατό φινάλε. Χιούμορ, ευρηματικότητα και σαρκαστικές αφηγηματικές στιγμές διασταυρώνονται με τους έξυπνους διαλόγους, σε ένα μαύρο ειρωνικό αποτέλεσμα.
Το σκίτσο, σε συνδυασμό με τους έντονους και κυρίως υποβλητικούς χρωματισμούς, στο μεγαλύτερο μέρος κινείται στα όρια της καρικατούρας, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί μειονέκτημα –το αντίθετο, μάλιστα!
Ένα ξεχωριστό έργο, που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κάθε γνήσιου φίλου των κόμικς…
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮

Τα έξι κεφάλαια του βιβλίου:
1. Η μέρα που ο πύργος του Άιφελ σάλταρε
2. Βρισκόμαστε μόνο σε γάμους και κηδείες
3. Η απάντηση του Δρ. Τερματικού
4. Μωρό μου, θα είμαι ο δικός σου Φρανκενστάιν
5. «Ευχαριστούμε για τον καφέ»
6. Φινάλε, ή «Αδελφοί και αδελφές μου, είμαι μια ατομική βόμβα»
Επίσης, περιλαμβάνονται οι δύο πρώιμες ιστορίες:
1. «Μον Ντιέ!»
2. …Αλλά το παρελθόν δεν έχει ξεμπερδέψει μαζί σου

Σενάριο: Gerard Way
Σχέδιο: Gabriel Ba
Εξώφυλλο για την ελληνική έκδοση: Gabriel Ba
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Απρίλιος 2009
Μέγεθος: 17x24 εκατοστά
Σελίδες: 188 έγχρωμες
Τιμή: 14,90 ευρώ
Εκδόσεις: Helm
Διατίθεται από τις εκδόσεις: Propaganda Channel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...