Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 26: Με το βλέμμα των παιχνιδιών (Λεύκωμα)


Μία από τις καλύτερες και ομορφότερες –αναμφισβήτητα- εκδοτικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρουσιάζουμε εδώ. Ο συγγραφέας του, γνωστός από τη δημιουργία καλαίσθητων παιδικών διηγημάτων, παρουσιάζει εδώ, με τον πλέον ιδανικό τρόπο, τη μεγάλη του αγάπη για τα –παλιά κυρίως- παιδικά παιχνίδια.
Μέσα σε μία εξαιρετική από άποψη εμφάνισης έκδοση, που κοσμείται από εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες (προερχόμενες όλες από την προσωπική του συλλογή παιχνιδιών!), ο Χρήστος Μπουλώτης κάνει μία πληρέστατη ιστορική αναδρομή-έρευνα στο χώρο του παιδικού (και όχι μόνο!!) παιχνιδιού, δίνοντας μας απλόχερα τη δυνατότητα να νιώσουμε πάλι παιδιά, θαυμάζοντας αυτά τα πραγματικά υπέροχα αντικείμενα και ταξιδεύοντας μέσα από το βιβλίο σε εποχές που μεσουρανούσαν παιχνίδια τσίγκινα, στρατιωτάκια, πολύχρωμες σφυρίχτρες και τόσα άλλα...
Ενδεικτικά παραθέτω αυτούσια κάποια μικρά αποσπάσματα του συγγραφέα:
«Απωλέσαμε την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Εντούτοις, τα χαρτιά, το τάβλι, το σκάκι είναι παιχνίδια με όλη τη σημασία της λέξης. Το λαοφιλές ποδόσφαιρο είναι κι αυτό παιχνίδι. Και δεν είναι λίγοι οι πατεράδες που δωρίζουν στα παιδιά τους τρένα για να παίξουν οι ίδιοι πιο πολύ, να ταξιδέψουν πάνω στις ράγες της επιθυμίας του παιδικού παιχνιδιού, που ίσως δεν απέκτησαν ποτέ μικροί».
«Οι ίδιοι φτιάχναμε τους χαρταετούς μας. Με τις καρπουζόφλουδες φτιάχναμε φαναράκια, ένα λευκό σεντόνι ήταν ό,τι χρειαζόταν για μια παράσταση Καραγκιόζη. Με μια σπασμένη τσατσάρα κι ένα κομματάκι τσιγαρόχαρτο παίζαμε μουσική. Με δύο κουτιά σπίρτων και ένα κομμάτι σπάγκο είχαμε στη διάθεσή μας ένα τηλέφωνο».
Πολλά και πολύτιμα είναι και τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτονται εδώ για τη προέλευση γνωστών παιχνιδιών. Παραθέτω ανάλογα αποσπάσματα:
«Το αρκουδάκι που έγινε γνωστό ως "Τέντι Μπέαρ", φέρει το όνομα Αμερικανού προέδρου. Σε κάποιο κυνήγι, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο πρόεδρος αρνήθηκε να σκοτώσει ένα αρκουδάκι. Και τότε ήρθε το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Ο Νεοϋρκέζος καταστηματάρχης παιχνιδιών Μόρις Μίτστομ κατασκεύασε το 1903 υφασμάτινα αρκουδάκια που τα βάφτισε "Τέντι Μπέαρ"».
«Οι μικροί τσιρίζουν, νιώθοντας κάτι ανάμεσα σε ξέφρενο ενθουσιασμό και απροσδιόριστο φόβο. Οι μεγάλοι δοκιμάζουν τα όρια της αδρεναλίνης τους. Το Λούνα Παρκ καθιερώθηκε κι αυτό στη Νέα Υόρκη, όταν εγκαινιάστηκε από τον Τσαρλς Λουφ στο Κόνι Αϊλαντ ένα θεματικό πάρκο, όπου, ανάμεσα στ’ άλλα, υπήρχε ένα διαστημόπλοιο που ονομαζόταν Λούνα (φεγγάρι) κι έκανε ένα φανταστικό ταξίδι στο διάστημα».
Βιβλίο, αληθινό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη μας και απαραίτητο για κάθε λάτρη-ερευνητή-συλλέκτη παιχνιδιών. Διακαής πόθος του συγγραφέα είναι να στεγάσει τη μοναδική του συλλογή σε ένα μουσείο στη Μύρινα της Λήμνου, κάτι που απ΄ όσο γνωρίζω έχει δρομολογηθεί έπειτα από μεγάλες προσπάθειες του ιδίου. Ελπίζω να μάθουμε σύντομα και την ημερομηνία των εγκαινίων!

Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εκδόσεις: Polaris
Με τη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...