Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 168: Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Ένας φόνος. Ένας μαθηματικός που επιχειρεί να στήσει το τέλειο άλλοθι. Ένα σκοτεινό παιχνίδι στρατηγικής με απίστευτους ελιγμούς παραπλάνησης και απρόβλεπτη κατάληξη. Ένας ιστός που υφαίνεται αριστοτεχνικά και μοιάζει άτρωτος… μέχρι να εμφανιστεί ο τέλειος αντίπαλος.

Το βραβευμένο έργο του δημοφιλέστερου σήμερα συγγραφέα της Ιαπωνίας, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές, έκανε περισσότερες από δύο εκατομμύρια πωλήσεις και αποτέλεσε τη βάση για μια άκρως επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία.
Η Γιασούκο πίστευε ότι είχε γλιτώσει πλέον από τον πρώην σύζυγό της που την κακομεταχειριζόταν. Όμως η ξαφνική του επανεμφάνιση και οι απειλές του κατά της ίδιας και της έφηβης κόρης της οδηγούν γρήγορα στα άκρα, με αποτέλεσμα ο πρώην σύζυγος να καταλήξει νεκρός στο διαμέρισμά της. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ο αινιγματικός της γείτονας Ισιγκάμι, ένας ευφυής καθηγητής Μαθηματικών βαθιά αφοσιωμένος στη Γιασούκο, προσφέρεται να της δημιουργήσει το τέλειο άλλοθι - με μοναδικό όρο οι δύο γυναίκες να ακολουθήσουν τις οδηγίες του κατά γράμμα.
Ο ντετέκτιβ της αστυνομίας του Τόκιο που αναλαμβάνει την υπόθεση βρίσκεται σύντομα σε αδιέξοδο και ζητάει βοήθεια από τον φίλο του Δρα Γιουκάβα, έναν πανέξυπνο καθηγητή Φυσικής, γνωστό και ως "Ντετέκτιβ Γαλιλαίο". Πολύ σύντομα οι δύο καθηγητές, γνώριμοι από τα φοιτητικά τους χρόνια, εμπλέκονται με όλες τους τις δυνάμεις σε μια ανελέητη μάχη ευστροφίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας χρησιμοποιεί τις ικανότητες και το πνεύμα του για να αποκαλύψει την αλήθεια και ο άλλος διακινδυνεύει τα πάντα προκειμένου να αποδείξει το μέγεθος της αφοσίωσής του.
Με σφιχτή πλοκή και κοφτερή γραφή, με τη μια ανατροπή να διαδέχεται την άλλη, και με χαρακτήρες που παραμένουν στο μυαλό του αναγνώστη για πολύ καιρό μετά την ανάγνωση της τελευταίας σελίδας, "Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ" αποδεικνύει γιατί ο Κέιγκο Χιγκασίνο είναι ο πλέον δημοφιλής συγγραφέας της σύγχρονης Ιαπωνίας.


Το διεθνές ενδιαφέρον των αναγνωστών για το μυθιστόρημα του Κέιγκο Χιγκασίνο επιβεβαιώνεται και από τις δύο και πλέον εκατομμύρια πωλήσεις που το συνοδεύουν, και από την επιτυχημένη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Σε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα με τις διθυραμβικές κριτικές υπάρχει θέση και για τα μαθηματικά, η οποία δεν συνδέεται μόνο με το γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένας πανέξυπνος καθηγητής Μαθηματικών.
Η ρεαλιστική διάσταση του βασικού θέματος δεν εμπόδισε τον συγγραφέα να μετατοπίσει το κέντρο του σασπένς, από τη λογική του «βρες τον δολοφόνο» στην αγωνία του ψυχολογικού θρίλερ, και να συνδέσει αριστοτεχνικά τη δύναμη της αστυνομικής ιστορίας με τις ικανότητες των επιστημόνων που αναζητούν λύση στα πιο περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα.
Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ ανήκει στα ξεχωριστά βιβλία που καταφέρνουν να συνδέσουν με τον πιο ευφάνταστο και συνάμα φυσικό τρόπο την προσέγγιση των πιο δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων με την αφήγηση και το αστυνομικό μυθιστόρημα. Και να πλησιάσουν από διαφορετική οπτική γωνία τις έννοιες της αλήθειας, του ψεύδους, του έρωτα και της αφοσίωσης. Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα συναρπαστικό, ενώ η παγκόσμια εκτίμηση που χαίρει ο συγγραφέας του βιβλίου δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ο συγγραφέας: Ο Keigo Higashino είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους και δημοφιλείς συγγραφείς της Ιαπωνίας. Έχει κερδίσει τα βραβεία "Edogawa Rampo" και "Mystery Writers of Japan Inc.", για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και το διεθνώς καταξιωμένο βραβείο "Naoki" για το βιβλίο του "Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ". Τα μυθιστορήματά του εμφανίζονται επανειλημμένα στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, μεταφέρονται συχνά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και μεταφράζονται ευρέως σε όλη την Ασία, αλλά και στις γλώσσες του «δυτικού κόσμου». Έχει γεννηθεί στην Οσάκα, αλλά πλέον ζει στο Τόκιο.

Τίτλος πρωτοτύπου: “The Devotion of Suspect X”
Συγγραφέας: Keigo Higashino
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 344
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-525-4
Τιμή: €15,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...