Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Σινεμά και DVD 63: Batman v Superman: Dawn of Justice / Η αυγή της δικαιοσύνης (2016)


Η κινηματογραφική συνάντηση των Μπάτμαν και Σούπερμαν είναι πλέον γεγονός. Οι δύο σούπερ ήρωες βρίσκονται σε πόλεμο την ώρα που η Γκόθαμ πρέπει να αποφασίσει τι είδους ήρωα χρειάζεται, ενώ παράλληλα, εμφανίζεται μια νέα απειλή για την ανθρωπότητα…

Διάρκεια: 153’
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Σκηνοθεσία: Zack Snyder
Σενάριο: Chris Terrio, David S. Goyer
Ηθοποιοί: Amy Adams, Ben Affleck, Diane Lane, Ezra Miller, Gal Gadot, Henry Cavill, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Laurence Fishburne
Πρεμιέρα: 24/3/2016

Υπόθεση: Φοβούμενος ότι αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον υπερήρωα με τις θεϊκές δυνάμεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ο πανίσχυρος τιμωρός του Γκόθαμ Σίτι αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον δημοφιλή, σύγχρονο σωτήρα της Μετρόπολις, τη στιγμή που ο κόσμος αναρωτιέται τι είδους ήρωα έχει πραγματικά ανάγκη. Με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν σε πόλεμο μεταξύ τους, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο…


Δύο από τους δημοφιλέστερους σούπερ ήρωες, ο «Σκοτεινός Ιππότης» και ο «Άνθρωπος από Ατσάλι» συναντιούνται και οδηγούνται σε μάχη μεταξύ τους αλλά και απέναντι στον κοινό εχθρό. Πίσω από αυτή τη μάχη, όμως, κρύβεται η σημαντικότερη και δεν είναι άλλη από την προσωπική μάχη που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε χαρακτήρας με τον εαυτό του και τα ιδανικά του.


Ο Bruce Wayne όσο και μέλη της κυβέρνησης και των media στρέφονται εναντίον του Superman, δίχως όμως να υπάρχει κάποια βάσιμη κατηγορία εναντίον του. Ωστόσο, φαίνεται πως το μίσος του Bruce προχωρά σε προσωπικό επίπεδο, σχεδόν από την αρχή. Η λογική πίσω από την κόντρα των δύο σούπερ ηρώων αρχίζει να διαφαίνται όταν αποκαλύπτεται ο ρόλος του Lex Luthor σε αυτή και τα σχέδια που έχει προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του μέσα από την οριστική ρήξη μεταξύ των 2 πρωταγωνιστών.
Ο Henry Cavill φόρεσε ξανά τη στολή του Superman σημειώνοντας την ανάλογη επιτυχία, όπως ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε το Ben Affleck ως Batman, ένα ρόλο που πολλοί θεώρησαν πρόκληση αλλά και κακή επιλογή. Προσωπικά, θεωρώ ότι στάθηκε επάξια στις απαιτήσεις του ρόλου. Κυνικός, μυστήριος, ωμός αλλά συναισθηματικός όταν πρόκειται για θέματα οικογενειακής φύσεως, ο Affleck έδωσε σάρκα και οστά στο Batman που αγαπήσαμε μέσα από τα comics.


Πολλοί ίσως θεωρήσουν ότι, από τον Jesse Eisenberg έλειπε αυτό το κάτι παραπάνω που θα περίμεναν γνωρίζοντας το Lex Luthor μέσα από τα comics. Στην πραγματικότητα είναι μια εναλλακτική απεικόνιση του σούπερ κακού, ως μια νεαρή εγωκεντρική ιδιοφυΐα με εκρήξεις αδρεναλίνης. Μάλιστα, σε ορισμένες στιγμές θα μπορούσε να συγκριθεί με το Joker του Heath Ledger λόγω των συστημάτων χειραγώγησης που χρησιμοποιεί αλλά και των απόψεών του απέναντι σε όρους όπως η δικαιοσύνη.
Σε πολλά σημεία κάνει την εμφάνισή της και η -πανέμορφη- Gal Gadot ως Diana Prince απλώνοντας ένα πέπλο μυστηρίου γύρω της σαν πραγματικό femme fatale. Στο τέλος, όμως, εμφανίζεται επιτέλους ως Wonder Woman, όχι μόνο για να ολοκληρώσει την τριάδα σε μια φαντασμαγορική τελική μάχη, αλλά και για να προαναγγείλει τη δημιουργία της Justice League. Εκτός από εκείνη, όμως, μέσα στην ταινία θα δούμε να εμφανίζονται έστω και αποσπασματικά και άλλοι σούπερ ήρωες που θα δούμε στο dream team της DC.


Αυτό που ίσως παραξενέψει κάποιους είναι η αναλογία μεταξύ των χαρακτήρων. Πιο απλά, η ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω από το Batman είναι ίσως πιο ενδιαφέρουσα από αυτή του Superman και σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το πρώτο κομμάτι της ταινίας, όπου με flashback γυρνάμε στα παιδικά χρόνια του Bruce αλλά και το γεγονός ότι, το κοινό βίωσε πιο έντονα την εσωτερική μάχη του Batman. Θα χρειαζόταν, ίσως, λίγο περισσότερο η ανθρώπινη πλευρά του Superman, εκτός από τη σχέση του με τη Lois. Παρ’ όλα αυτά, ο κάθε ήρωας έχει ίσο αναλογικά χρόνο στην οθόνη, όπως άλλωστε του αρμόζει.


Η αλήθεια είναι πως στην ταινία δεν παρακολουθούμε τόσο έντονα αυτό το “versus” που έκανε το κοινό να διαλέξει “στρατόπεδο”, περιμένοντας μια επική μάχη. Φυσικά, υπάρχει λόγος για να γίνει μια τέτοια μάχη και δεν είναι άλλος από τα κίνητρα των δύο υπερηρώων-τα οποία δε θα αποκαλύψουμε. Σημαντικό κομμάτι στις μάχες είχε όμως και το νέο batmobile, ίσως ό, τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι σήμερα, ενώ γενικότερα οι σκηνές δράσεις θα ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό και τους πιο απαιτητικούς.
Τελικά, το "Dawn of Justice" γίνεται μια πραγματικά ηρωική ταινία με το Batman και το Superman, δύο συγκρουόμενους χαρακτήρες να απεικονίζονται πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα, προκειμένου να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους και κατ’ επέκτασιν την πόλη και τον κόσμο. Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι μια ταινία σούπερ ηρώων…


Ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης των «300» και του «Ανθρώπου από Ατσάλι», αναλαμβάνει το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα project στην ιστορία των υπερηρώων της DC Comics, την κινηματογραφική συνάντηση των Μπάτμαν και Σούπερμαν, των πιο γνωστών και πιο δημοφιλών σούπερ ηρώων στην ιστορία των κόμικς. Ο Χένρι Καβίλ φοράει για δεύτερη φορά τη στολή του Σούπερμαν (Κλαρκ Κεντ), ενώ ο Μπεν Άφλεκ, βραβευμένος με Όσκαρ για το «Επιχείρηση: Argo», αναλαμβάνει τον πιο απαιτητικό ρόλο της καριέρας του, αυτόν του Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν.


Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Γκαλ Γκαντό, στο ρόλο της Πριγκίπισσας Νταιάνα/Γουόντερ Γούμαν και ο Τζέσι Αίζενμπεργκ, ως ο Λεξ Λούθορ. Οι Έιμι Άνταμς, Λόρενς Φίσμπερν και Νταιάν Λέιν επιστρέφουν για δεύτερη φορά στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC μετά τον «Άνθρωπο από Ατσάλι». Δίπλα τους ο Τζέρεμι Αίρονς, ως Άλφρεντ, ο Τζέισον Μομόα, στο ρόλο του Άρθουρ Κέρι/Άκουαμαν και η βραβευμένη με Όσκαρ, Χόλι Χάντερ («The Piano»). Το σενάριο είναι του βραβευμένου με Όσκαρ Κρις Τέριο («Επιχείρηση: Argo») και του Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ (τριλογία «Batman», «Άνθρωπος από Ατσάλι»).


Αποτελεί συχνό φαινόμενο μία ταινία να θάβεται από τους κριτικούς και να «πετάει» στο box-office. Παρόλα αυτά η καινούρια ταινία της DC Comics, έχει καταφέρει ήδη να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι υψηλές εισπράξεις για το πρώτο σαββατοκύριακο, που υπολογίζονται στα 170,1 εκατ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ, εξασφάλισαν μία σειρά από ρεκόρ για το νέο έργο του Ζακ Σνάιντερ.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
-Το “BvS” γίνεται η ταινία με την έκτη καλύτερη εισπρακτική επίδοση κατά το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής της, εκτοπίζοντας το “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο” (με αντίστοιχα έσοδα 169,2 εκατ. δολάρια).
-Γίνεται η πιο προσοδοφόρα ταινία της Warner Bros για το ίδιο χρονικό διάστημα, αποκαθηλώνοντας και πάλι την τελευταία ταινία του νεαρού μάγου, “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο”.
-Έγινε η πιο επικερδής ταινία της DC Comics, ξεπερνώντας τόσο το “Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή” (160,9 εκατ. δολάρια), όσο και το “Σκοτεινός Ιππότης” (158,4 εκατ. δολάρια).


-Ξεπέρασε το ρεκόρ της πρώτης ταινίας “The Hunger Games” (152,5 εκατ. δολάρια) για το καλύτερο άνοιγμα ταινίας τον μήνα Μάρτιο.
-Σημείωσε την πιο κερδοφόρα πρεμιέρα για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, ξεπερνώντας το “Μαχητές των δρόμων 7” (147,2 εκατ. δολάρια).
-Έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων για πασχαλιάτικο σαββατοκύριακο των κινηματογράφων IMAX, με 18 εκατ. δολάρια, σχεδόν 50% παραπάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που ανήκε και πάλι στο “Μαχητές των δρόμων 7” (13,3 εκατ. δολάρια).
-Το “BvS” βρίσκεται μπροστά από όλες τις ταινίες της Marvel, αν υπολογίσουμε τις επιδόσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνολικές εισπράξεις της ταινίας της DC Comics παγκοσμίως ανέρχονται σε 424,1 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για το τέταρτο καλύτερο παγκόσμιο άνοιγμα όλων των εποχών.


Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν τελικά οι αρνητικές κριτικές θα ροκανίσουν τη δυναμική της ταινίας στο box office τις επόμενες ημέρες, ένα ενδεχόμενο που φαντάζει κάπως απίθανο, δεδομένου ότι ο Απρίλιος δεν έχει πολλά blockbusters που θα μπορούσαν να εκτρέψουν το κοινό…
Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης έρχεται όλο και πιο κοντά.
Εσείς, ακόμα να το δείτε;…

Παρακολουθείστε το επικό trailer:



Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://cineholics.gr

2 σχόλια:

  1. Την είδα και εγώ την προηγούμενη εβδομάδα. Πέρα από τα εφέ, την ερμηνεία του Affleck ως Μπάτμαν και λίγο την εμφάνιση της Wonder Woman μου φάνηκε μέτρια η ταινία, με τους κακούς να μην πείθουν σε κανένα σημείο.

    Ελπίζω το Suicide Squad να είναι πολύ καλύτερο!!

    Υ.Γ: Είναι λίγος ατυχής η σύγκριση, αλλά θα το αναφέρω γιατί και η άλλη ταινία βγήκε στις αίθουσες τον Φεβρουάριο. Δεν συγκρίνεται με τίποτα με το κλάσεις ανώτερο Deadpool που ίσως είναι και η καλύτερη υπερηρωική ταινία που έχουμε δει. Προσωπική μου άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γνώμη σου πάντα μετράει, φίλε dinos182 και σ' ευχαριστούμε που μας την καταθέτεις.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...