Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ελληνικά Comic Books 141: Ο Τετρακοσάρης (2016)


Ο "Τετρακοσάρης" είναι ένα κόμικ που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στο περιοδικό Νέος Μπλεκ από το τεύχος #9 έως και το τεύχος #28, με το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά ως ένθετο και το comic book.
Είναι μια ιδιαίτερη ελληνική δημιουργία. Σε σενάριο Νίκου Δημ. Νικολαΐδη και σχέδιο Κώστα Φραγκιαδάκη, αποτυπώνει την ελληνική κρίση και καθημερινότητα με μοναδικό τρόπο.
Ο Αγησίλαος Λάμψας είναι ένας ακόμη Έλληνας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Δεν είναι αντιήρωας, τουλάχιστον όχι παραπάνω απ' όσο ο οποιοσδήποτε, που λόγω κρίσης αντιμετωπίζει τα όρια του και τους ηθικούς του φραγμούς και καλείται να εξερευνήσει τα όρια της αξιοπρέπειας.

Με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, Νίκου Δημ. Νικολαΐδη: "Κάναμε άραγε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να προασπίσουμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας, ή αφεθήκαμε να μας καταπιεί το άγχος της επιβίωσης, με κάθε πιθανό τίμημα; Ένας κόσμος σιγουριάς και μάλλον επίπλαστης ευημερίας, όπως τον γνωρίσαμε παλαιότερα, έχει υποχωρήσει ανεπιστρεπτί στο απόλυτο σκοτάδι, παραχωρώντας τη θέση του στην ανασφάλεια και την αγωνία για το αβέβαιο μέλλον. Και είναι μοιραίο, στους κρίσιμους τωρινούς καιρούς, ο καθένας, να διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Όπως ακριβώς και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας"΄...

Εκδόσεις: Comics & Crosswords Publications Lp
Τιμή: 7,90


Μία... εκ των υστέρων κριτική
Από τον Χρήστο Νάστο
Έχει ιδιαίτερη σημασία να γράφω μία κριτική προσέγγιση ενός κόμικ, στη παρούσα περίπτωση, έχοντας περάσει κάποιο επαρκές για εμέ χρονικό διάστημα από τη πρώτη μου επαφή/ανάγνωση του. Έτσι ώστε να είμαι ιδανικά αποστασιοποιημένος από τον αρχικό μου ενθουσιασμό ή την αρχική μου απογοήτευση. Και με τον "Τετρακοσάρη" των Νικολαίδη-Φραγκιαδάκη, το δεύτερο ήταν αυτό που με κυρίευσε (μερικώς) όταν διάβαζα τις 4 σελίδες του ανά μήνα στο "Νέο Μπλεκ". Δυστυχώς. Για εμένα!
Η αρχική μου εντύπωση εστιαζόταν στη πιθανή έλλειψη στοχευμένου σεναρίου, κάτι που μου απώλεσε σταδιακά το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξή του. Το διάβαζα μηχανικά –μα και για έναν ακόμη λόγο που θα αναφέρω παρακάτω! Ο κύκλος έκλεισε και για συλλεκτικούς και μόνο λόγους απέκτησα την ολοκληρωμένη έκδοση του "Τετρακοσάρη". Αποφάσισα να το διαβάσω ξανά, ως μία αυτοτελή ιστορία. Και κάπως έτσι, ως εκ θαύματος, η άποψη μου μεταστράφηκε εντυπωσιακά!
Το σενάριο που αρχικά μου έδινε την εντύπωση του ασθενικού, τώρα φαινόταν πειστικότερο και παρά τη φαινομενικά απλή του δομή περιείχε μία εσωτερική δυναμική και μία αφόρητα οικεία οπτική του σημερινού γίγνεσθαι -δίχως να του λείπουν ορισμένες ευκολίες και απλοικές προσεγγίσεις. Ο στόχος επιτυγχάνεται πλήρως, σχεδόν. Χιούμορ υπάρχει σε ελάχιστα σημεία, εκεί όπου φαντάζει καλοδεχούμενο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας από εμάς. Απλός, ανώνυμος (ούτε καν όμορφος!), ατελής, μα με τη δική του ιδιαίτερη –και σε σημεία πικρή- ιστορία, που αξίζει να αναγνώσουμε. Το πολύ δυνατό φινάλε με κάνει ακόμη να αναρωτιέμαι… ή μήπως όχι;
Ο λόγος, λοιπόν, που διάβαζα τον "Τετρακοσάρη" στο "Μπλεκ", μα και ο λόγος που επέλεξα να του δώσω μία ακόμη ευκαιρία στα χέρια μου, ήταν το σχέδιο. Προσωπικά, θεωρώ τον Κώστα Φραγκιαδάκη τον κορυφαίο Έλληνα σχεδιαστή κόμικς. Εκτιμώ και αγαπώ ιδιαιτέρως την -σε σημεία άγουρη, μα γοητευτικότατη- τέχνη του στον "Μύθο" και έκτοτε παρακολουθώ ανελλιπώς με ότι καταπιάνεται. Και θεωρώ -ειλικρινά- πως αυτή είναι η πληρέστερη, ομορφότερη σχεδιαστική του προσφορά, ως τώρα!
Το σχέδιο του Κώστα (οικειότητες!) εδώ, γεμίζει έξοχα τους χώρους με πληθώρα λεπτομερειών και λοιπών αναφορών. Σε πολλά από τα καρέ του "Τετρακοσάρη" ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να σταθεί και να διακρίνει σχεδιαστικές παραπομπές σε κινηματογραφικές ταινίες, κλασικά κόμικς και ήρωες, ακόμη και καταστήματα του χώρου (βλ. Solaris!). Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, στην ολοκληρωμένη του έκδοση των 88 σελίδων, υπάρχει ένα δισέλιδο που καταγράφει όλες αυτές τις αναφορές, ανά σελίδα και καρέ. Ωραία έμπνευση! Και για να μη ξεχνιόμαστε: o Κώστας Φραγκιαδάκης ζωγραφίζει τα ομορφότερα και τα πιο σέξι θηλυκά εκ των Ελλήνων δημιουργών. Αδύνατο να μη το αναφέρω, επιτέλους!
Το μικρό αυτό graphic novel αποτελεί ένα πρωτότυπο όσο και επιτυχημένο αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο ξεχωριστών δημιουργών του χώρου. Είναι μία δυνατή βουτιά στο ελληνικό σήμερα, γεμάτη άγχη, διλήμματα, ενίοτε και το απαραίτητο χιούμορ. Ποτέ μέχρι τώρα η φυγή από τη πραγματικότητα μέσω ενός εγχώριου κόμικ, δεν ήταν κοντύτερα στην ίδια την πραγματικότητα της βιωματικής κρίσης. Διαβάστε το… ανεπιφύλακτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...