Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Φωτογραφίες που αποτύπωσαν την Ιστορία της ανθρωπότητας (Μέρος Ι')

Η γνωστή φράση «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» ειπώθηκε για πρώτη φορά το 1911 από τον Αμερικανό εκδότη Άρθουρ Μπρίσμπειν. Τη μεγάλη «επιτυχία» της μάλλον την οφείλει στο ότι βρίσκει εφαρμογή σε πολλές φωτογραφίες, κυρίως όμως στις ιστορικές. Δεν είναι ψέμα ότι μια εικόνα μπορεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και γλαφυρότητα να διηγηθεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός από οποιοδήποτε έγγραφο, όποιος και αν είναι ο συγγραφέας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν κάνουν αυτό ακριβώς: διηγούνται ιστορίες. Κάποιες από αυτές είναι λυπητερές, κάποιες αισιόδοξες, όλες όμως απεικονίζουν το παρελθόν με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, να το κατανοούμε και να το συμβουλευόμαστε.
Ίσως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι αγώνες για την ελευθερία και τα μικρά θαύματα του παρελθόντος, να μας διδάξουν πώς να γίνουμε καλύτεροι, πώς να δημιουργήσουμε μια πιο όμορφη κοινωνία για τα παιδιά μας...


Ρώσοι στρατιώτες προετοιμάζονται για την μάχη του Κουρσκ, Ιούλιος του 1943.


Ένας πυροσβέστης δίνει νερό σε ένα κοάλα κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βικτώρια της Αυστραλίας , το 2009


Ο Hector Pieterson (1964-1976) σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά διαμαρτυρίας φοιτητών, και ήταν ένας από τους πρώτους νεκρούς της σφαγής στις 6 Ιουνίου 1976 στο Soweto. Η εικόνα του έγινε το σύμβολο της εξέγερσης και της αντίστασης στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ.


Ένας Ρώσος στρατιώτης παίζει ένα εγκαταλελειμμένο πιάνο στην Τσετσενία το 1994.


Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.


Χριστιανοί προστατεύουν μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια προσευχής, το 2011 στο Κάιρο της Αιγύπτου.


Η Terri Gurrola (Αμερικανίδα στρατιώτης) συναντά την κόρη της μετά από απουσία της επί 7 μήνες στο Ιράκ.


Μια γυναίκα κάθεται ανάμεσα στα συντρίμμια που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι στο Natori, της Βόρειας Ιαπωνίας, τον Μάρτιο του 2011.


Η κηδεία του Zanjeer του σκύλου που έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια των εκρήξεων στη Βομβάη τον Μάρτιο του 1993. Ο Zanjeer κατάφερε να εντοπίσει πάνω από 3.329 κιλά εκρηκτικής ύλης RDX , 600 πυροκροτητές , 249 χειροβομβίδες και 6406 πυρομαχικά. Κηδεύτηκε με τιμές το 2000.


Ο 29χρονος Hhaing Το Yu κρατά με απόγνωση το πρόσωπο του κοντά στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Πίσω του ότι απέμεινε από το σπίτι του μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, τον Μάιο του 2008. Ο κυκλώνας άφησε εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους και έγινε αιτία να χαθούν πάνω από 100.000 ζωές.


Ένα Ρώσος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε επιτέλους το τανκ μέσα στο οποίο έζησε τις περισσότερες μέρες του πολέμου, να στέκεται σε μια μικρή ρωσική πόλη ως μνημείο.


Κατά τη διάρκεια μαζικών πλημμυρών στη πόλη Cuttack, της Ινδίας, το 2011, ένας ηρωικός χωρικός έσωσε πολλές αδέσποτες γάτες από το θάνατο χρησιμοποιώντας ένα καλάθι στο κεφάλι του.


«Περίμενε και εμένα Μπαμπά» από τον Claude P. Dettloff, New Westminster, Καναδάς, 1η Οκτωβρίου 1940.


Παλιά τρόλεϊ στην συμβολή Πανεπιστημίου και Πατησίων, ημέρα εθνικής εορτής στην Αθήνα του 1980.


Οι τάφοι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, σε ξεχωριστά νεκροταφεία: Μιας καθολικής γυναίκας και του Προτεστάντη συζύγου της. Ολλανδία, 1888.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...