Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σινεμά και DVD 61: Cloud Atlas (2012)


Σκηνοθεσία: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Σενάριο: David Mitchell, Lana Wachowski, Tom Tykwer, Andy Wachowski
Ηθοποιοί: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugh Grant, Hugo Weaving, Susan Sarandon
Πρεμιέρα (US): 26/10/12
Πρεμιέρα (GR): 22/11/12
Χώρα παραγωγής: Germany | USA | Hong Kong | Singapore

Υπόθεση: Η ιστορία ξεκινάει το 19ο αιώνα από τα νησιά του Ειρηνικού, διασχίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον και κάνει το γύρο του κόσμου για να καταλήξει στη Χαβάη, σε μια φουτουριστική κοινωνία που έχει επιβιώσει μετά την Αποκάλυψη. Οι Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Χιου Γκραντ, Σούζαν Σαράντον και Χιούγκο Ουίβινγκ υποδύονται πολλαπλούς ρόλους σε μια αλληλουχία διακεκομμένων ιστοριών, που πραγματεύονται το Σύννεφο, τον ατέρμονα μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του Άτλαντος, της σταθερής ανθρώπινης φύσης.




Oι αδελφοί Wachowski (Matrix) θέλουν να μας καταπλήξουν με μια άκρως φιλόδοξη ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του David Mitchell. Σκηνοθέτης είναι ο Tom Tykwer (Run Lola Run, Perfume). Πολλοί υποστήριζαν ότι λόγω της απαιτητικής δομής του, το “Cloud Atlas” δεν θα έπρεπε να βγει ποτέ σε ταινία. Κι αυτό γατί αποτελείται από 6 διαφορετικές ιστορίες που συνδέονται μέσα από έναν λαβυρινθώδη τρόπο, στο μακρινό παρελθόν, το παρόν και καταλήγουν στο μέλλον.
Η παραγωγή είναι πανάκριβη, ενώ το cast είναι πολύ δυνατό, αφού πολλοί γνωστοί ηθοποιοί εμφανίζονται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως οι Tom Hanks, Hugh Grant, Halle Berry, Hugo Weaving και Susan Sarandon. Η διάρκεια της ταινίας είναι σχεδόν τρίωρη, κάτι που δημιουργεί ακόμη περισσότερες προσδοκίες.




Οι κριτικοί το αγκάλιασαν και μίλησαν για μια συναισθηματικά φορτισμένη ταινία, με το μετα-αποκαλυπτικό μέλλον να είναι η κατάληξη όλων των παράλληλων αφηγήσεων. Ο τρόπος που οι πράξεις επιδρούν απρόβλεπτα, το πως μια ψυχή μπορεί να μετατραπεί από δολοφόνο σε ήρωα και τι μπορεί να εμπνεύσει μια μελλοντική επανάσταση, όλα αναδεικνύονται μέσα από ένα υπέροχο οπτικά αποτέλεσμα.


Η παραγωγή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 στη Γερμανία, με προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος του προϋπολογισμού προήλθε από τη Warner, αλλά τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, κάνοντας το Cloud Atlas μια από τις ακριβότερες ανεξάρτητες ταινίες όλων των εποχών.
Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου έλαβε δεκάλεπτο χειροκρότημα από το κοινό. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 26 Οκτωβρίου 2012.


Ο Χιου Γκραντ έλαβε μέρος στο πρότζεκτ λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα γυρίσματα.
Με προϋπολογισμό 100.000.000 δολάρια, το Cloud Atlas έκανε άνοιγμα στη 2η θέση με 9,6 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 27,1 εκατομμύρια δολάρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 103,3 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε 130,4 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...