Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 139 / Βιβλιοκριτική: Μάτια πίσω από το φεγγίτη (Μυθιστόρημα)


Συγγραφέας: Γιάννης Φύτρας
Σελίδες: 158
ISBN: 9786185055523
Εκδόσεις: Έναστρον, 2016
Τιμή: 10,00€

Ο αλκοολικός πήρε εντολή από τον βουλευτή να «καθαρίσει» τον πολιτικό του αντίπαλο. Από τη στιγμή εκείνη άρχισαν να ξετυλίγονται απρόοπτα και δραματικά γεγονότα, μέσα σε μια κοινωνία απόκληρων και κυνηγημένων.
Ένα έγκλημα, ένας χαμένος θησαυρός, οι κοινωνίες των γκέι και των αλκοολικών στήνουν ένα απάνθρωπο σκηνικό, μέσα στο οποίο γράφουν το δραματικό τους τέλος οι πρωταγωνιστές της ιστορίας…

Ο Γιάννης Φύτρας ανήκει σε εκείνη τη χρυσή γενιά δημοσιογράφων-συγγραφέων που, εκτός της πλούσιας καριέρας του στο αστυνομικό ρεπορτάζ (διέπρεψε σε πληθώρα εφημερίδων: Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Κόσμος, Εθνικός Κήρυξ, Επικαιρότητα, Ναυτική Ελλάς), γαλουχήθηκε ως συγγραφέας στο θρυλικό, πλέον, περιοδικό “Μάσκα”. Συνοδοιπόρος αφανών ηρώων του χώρου, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Χανός, συνεχίζει τη μοναχική του πορεία γράφοντας κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα παλιάς κοπής –γι’ αυτό και το εκτιμούμε δεόντως!
Τρία χρόνια μετά την πολύ αξιόλογη νουβέλα “Ο πράκτορας” (Εκδόσεις Οδός Πανός), ο συγγραφέας επιστρέφει, πιστός στο χώρο που ανδρώθηκε, προσφέροντάς μας ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, ζωντανό και με ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ένα έγκλημα, ένας χαμένος θησαυρός, σκοτεινά πολιτικά παιχνίδια και μια πληθώρα δραματικών γεγονότων, ξετυλίγουν το κουβάρι μιας καλά στημένης και ενδιαφέρουσας ιστορίας που προδίδει τη τεράστια εμπειρία του δημιουργού του στο ρεπορτάζ και στη μάχιμη δημοσιογραφία.
Πιο ρεαλιστικό, πιο ολοκληρωμένο ίσως –αν και όχι ανώτερο– σε σχέση με τον προκάτοχό του, το “Μάτια πίσω από το φεγγίτη”, διαβάζεται εύκολα, ψυχαγωγεί και κρατά αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη. Προτείνεται (όπως και το προηγούμενό του φυσικά!) ανεπιφύλακτα, στους θιασώτες του χώρου καθώς και σε όλους όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι μακριά από την υποτιθέμενη κουλτούρα που μας περικλείει! Στα συν, το υπέροχο εξώφυλλο που τραβά αμέσως τη προσοχή μας, και προέρχεται αυτούσιο από το εξώφυλλο της Μάσκας, Δ’ περιόδου Νο 35 –ενδεικτικό του ύφους γραφής και της συνολικής αισθητικής του.
Ευχαριστώ προσωπικά τον ίδιο το συγγραφέα που μοιράστηκε μαζί μου, λίγες ημέρες πριν, σε ένα μικρό καφέ στον Πειραιά, ένα κομμάτι των πλούσιων αναμνήσεών του από εκείνη την τόσο γοητευτική εποχή!…

Χρήστος Νάστος
Για το blog ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...