Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σινεμά και DVD 58: Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή / The Dark Knight Rises (2012)


Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan, Jonathan Nolan, David S. Goyer
Ηθοποιοί: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Michael Caine, Gary Oldman, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman

Υπόθεση
Η ταινία μας μεταφέρει οκτώ χρόνια μετά το τέλος του προηγούμενου μέρους. Ο νεκρός πια εισαγγελέας, Harvey Dent, είναι τοπικός ήρωας και η εξιδανικευμένη νομοθετική κληρονομιά του έχει φέρει επιφανειακή ειρήνη στη Gotham. Η πόλη δεν φαίνεται να χρειάζεται πια τον μασκοφόρο προστάτη της και ο μεγιστάνας Μπρους Γουέιν έχει αποσυρθεί ολοκληρωτικά στο μέγαρό του, με μοναδική επαφή αυτή με τον οικονόμο του, Άλφρεντ. Στο μεταξύ, η εταιρεία του πηγαίνει πολύ άσχημα και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του είναι έτοιμος να του τη πάρει! Η μόνη που μπορεί -και θέλει να τη σώσει- είναι η πλούσια οικο-ακτιβίστρια Μιράντα Τέιτ.



Την ίδια στιγμή, ένας ιδιόρρυθμος τραμπούκος με μάσκα υποβοήθησης αναπνοής, ονόματι Μπέιν, εμφανίζεται στην Γκόθαμ Σίτυ απ' τους υπονόμους της, εκμεταλλεύεται το γενικό αίσθημα δυσαρέσκειας και ζητά να φέρει την επανάσταση γκρεμίζοντας τα πάντα εντός του συστήματος και έξω απ' αυτό! Φυσικά, αυτή είναι μια δουλειά για τον Μπάτμαν, ο οποίος με τη βοήθεια του αστυνόμου Γκόρντον, του ιδεαλιστή αστυφύλακα Μπλέικ και μιας ανέλπιστης συμμάχου, της σαγηνευτικής απατεώνισας και πορτοφολούς Σελίνα Κάιλ, επιχειρεί να νικήσει ακόμη έναν φαινομενικά ανίκητο εχθρό και να αποκαταστήσει την τάξη στην πόλη του Γκόθαμ...



Στη κόμικ μυθολογία του ήρωα της DC, και όπως μπορείς να περιμένεις φυσικά στη μεταφορά του στο πανί, ο Bane υπάρχει για να σπάει, κυριολεκτικά, στη μέση τον Batman. Αυτός ήταν ο πρώτος ρόλος του παλαιστή με τον αναπνευστήρα, και έγινε αρχετυπικός του, όπως συμβαίνει συνήθως στα κόμικ, στην ενότητα Knightfall, στις αρχές των 90s, στην εποχή της κυκλοφοριακής έκρηξης της βιομηχανίας, η οποία είτε άμεσα είτε έμμεσα είχε οδηγηθεί έτσι στην εύκολη υπερβολή. Ο χάρτινος Bane με διαφορετικά λόγια, ήταν απλά ένα επινόημα για να τερματίσει σοκαριστικά αλλά αναμενόμενα παροδικά την ηρωική καριέρα του Bruce Wayne.



Στη μυθολογία του Σκοτεινού Ιππότη του Christopher Nolan τώρα, ο Bane συνδέεται με τον Ra's al Ghul, είναι αυτός που προορίζεται να φέρει τελικά τη μέρα της κρίσης για τη Gotham, κλείνοντας τον κύκλο του Batman Begins (2005). Ο σκηνοθέτης είχε αποφασίσει να μη κάνει τρίτη ταινία χωρίς έναν τέτοιον αντι-ήρωα, και όχι μόνο έχει απόλυτη συνείδηση της σημασίας της αλλά και την ελευθερία της οριστικότητάς της. Κατά βάση λοιπόν, και σα φυσική κατάληξη της επικής μέχρι τώρα διλογίας του, ο Nolan επιχειρεί να εγείρει δυο ολόκληρες βιομηχανίες πολύ πέρα από τα εμπορικά όριά τους, και να αμφισβητήσει τις αναμφισβήτητες παραδοχές τους: το μέλλον του ήρωα, αλλά και το μέλλον του (κινηματογραφικού τουλάχιστον) είδους είναι αβέβαια από την αρχή του Dark Knight Rises και σε όλη τη διάρκειά του!



Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://www.mftm.gr/2012/08/the-dark-knight-rises-2012-review.html
http://www.in2life.gr/culture/cinema/articles/241252/article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...