Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σινεμά και DVD 54: Ο Καλόσαυρος / The Good Dinosaur (2015)


Ο αστεροειδής, που όπως γνωρίζουμε έπεσε κατά την προϊστορία στη Γη και κατάστρεψε τους δεινοσαύρους, αστοχεί και οι δεινόσαυροι συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους ως και την παρουσία του ανθρώπου. Κάπου εκεί, ένας νεαρός, ζωηρός και πανύψηλος απατόσαυρος με μεγάλη καρδιά, ο Άρλο, βρίσκεται να αναζητά νέο μέρος κατοικίας, βρίσκοντας την πιο αλλόκοτη για αυτόν συντροφιά: ένα ανθρώπινο αγόρι με το όνομα Σποτ (Σπόρος, στα ελληνικά). Μαζί θα διασχίσουν έναν αφιλόξενο και μυστηριώδη κόσμο. Ο Αρλο θα μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του, καθώς ανακαλύπτει όλα αυτά για τα οποία είναι ικανός... Ο Άρλο και ο Σπόρος συναντάνε πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως αρπακτικά, πτεροδάκτυλους και μια οικογένεια Τυραννόσαυρων. Στον κόσμο του Καλόσαυρου, οι χορτοφάγοι ασχολούνται με τη γεωργία, ενώ οι σαρκοφάγοι γίνονται κτηματίες. Ο Άρλο θέλει να τον βοηθήσουν οι Τυραννόσαυροι, αλλά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να τους βοηθήσει πρώτα εκείνος.

Σκηνοθεσία: Peter Sohn
Σενάριο: Meg LeFauve
Ηθοποιοί: Raymond Ochoa, Frances McDormand, Steve Zahn, Sam Elliott, Maleah Nipay Padilla, Peter Sohn, David Boat, John Ratzenberger, Jeffrey Wright, A.J. Buckley, Marcus Scribner, Ryan Teeple, Mandy Freund, Carrie Paff, Anna Paquin, Nicolas Dodd
Στα ελληνικά: Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Βαίτσα Πιερράκου, Νίκος Κατσάτσος, Σωτήρης Πιερράκος, Ντένης Μακρής, Σωτήρης Πιερράκος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Σοφία Παναηλίδου, Γιώργος Ματαράγκας, Άντρια Ράπτη, Δημήτρης Σταρόβας, Χρήστος Αμβραζής, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Αργύρης Κανδύλης, Γιάννης Κατσαρός
Διάρκεια: 100’



«Από τη στιγμή που γεννήθηκε, ο Άρλο, φοβάται τον κόσμο» λέει ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Peter Sohn, που είναι βετεράνος της Pixar για 15 χρόνια. «Είναι αποφασισμένος και επιδεικνύει μεγάλο πάθος για να βοηθήσει την οικογένεια του. Ο πατέρας του είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του. Αλλά ο Άρλο είναι τρομαγμένος. Ο φόβος του τον συγκρατεί. Ο Σπόρος είναι το αντίθετο του Άρλο» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Είναι τολμηρός, γενναίος και ζώο με κάθε έννοια της λέξης. Είναι η ιστορία ενός αγοριού και του σκύλου του, μόνο που στην ιστορία το αγόρι είναι ένας δεινόσαυρος και ο σκύλος είναι ένα αγόρι».
Αντλώντας έμπνευση από τα βορειοδυτικά τοπία της Αμερικής, οι δημιουργοί έκαναν τους πανύψηλους δεινόσαυρους να φαίνονται μικροσκοπικοί στο περιβάλλον τους, προκειμένου να ενισχύσουν τους φόβους του Άρλο.



Η ιστορία στέλνει τον Άρλο στο άγνωστο, όπου παλεύει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να επιβιώσει, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο το πατέρα του. Επίσης συναντά μοναδικές προσωπικότητες που συνεισφέρουν στην εξέλιξη του, θελημένα ή άθελα τους. Αλλά η φιλία που χτίζει με τον Σπόρο έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Ο Σπόρος δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά είναι τόσο πιστός και αγαπάει τον Arlo χωρίς όρους που τον ωθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. «Ο Άρλο έχει πολλά να ξεπεράσει» λέει ο σκηνοθέτης. «Ο πατέρας του ήξερε ότι είναι ικανός για πολλά περισσότερα, αλλά χρειάζεται ένα συναισθηματικό ταξίδι για το καταλάβει και ο ίδιος» σχολιάζει ο σκηνοθέτης.


«Ο Καλόσαυρος είναι μία από τις πιο συναισθηματικές ταινίες που έχουν γίνει ποτέ» λέει ο executive producer John Lasseter. «Είναι πραγματικά αστεία και έξυπνη και καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, αυτό το βαθύ συναίσθημα αναδύεται. Ερωτεύεσαι τον Σπόρο και τον Άρλο. Ο δεσμός τους είναι τόσο ενδιαφέρων και μοναδικός, τόσο διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει. Είναι μια πολύ ξεχωριστή ταινία».
Μια ιστορία για ένα αγόρι και τον σκύλο του, από την ανάποδη...



Σχόλια:
-Η συστολή του Άρλο αποτυπώνεται στον σχεδιασμό του, καθώς είναι μικρότερος και πιο λεπτός από τα αδέλφια του, ενώ η στάση του σώματος του είναι σκυφτή, τα μάτια του είναι γουρλωμένα και έχει ανασηκωμένα φρύδια.
-Για το σχεδιασμό του Σπόρου, οι δημιουργοί μελέτησαν μικρά αγόρια και μικρά ζωάκια, όπως σκύλους, ρακούν, γάτες και σκίουρους. Για τον σχεδιασμό του Μπαμπά, σημείο αναφοράς ήταν οι ελέφαντες. Η Μαμά από την άλλη μοιάζει με βροντόσαυρο.
-Σχεδιαστικά, η οικογένεια Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από τους καουμπόιδες της Άγριας Δύσης, καθώς το κάτω μέρος της κορμοστασιάς τους θυμίζει άλογα που τρέχουν, ενώ το πάνω μέρος τους αναβάτες των αλόγων.
-Η ομάδα της ταινίας έκανε εκτενή έρευνα για να καταλήξει στο ύφος της ταινίας. Απευθύνθηκε σε ειδικούς στην ανατομία των δεινοσαύρων, αλλά και σε παιδοψυχολόγους. Είδε και ξαναείδε πολλές κλασικές ταινίες, ανάμεσα τους τον Λόρενς της Αραβίας και το Στάσου Πλάι Μου.


-Προκειμένου να εξοικειωθούν με τον τρόπο ζωής στα αχανή τοπία, οι δημιουργοί έκαναν ένα ταξίδι στο Όρεγκον και φιλοξενήθηκαν σε ένα ράντσο από μια οικογένεια με τα έξι παιδιά της. Εκεί είχαν συμμετοχή στις καθημερινές δουλειές και έμαθαν πολλά για τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Η οικογένεια των Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από αυτή τη διαφωτιστική εμπειρία.
-Εξαιτίας των αχανών και των εντυπωσιακών του τοπίων, ο Καλόσαυρος έχει τα περισσότερα εφέ από κάθε άλλη ταινία της Pixar.
-Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Mychael Danna (Life of Pi) με τον υποψήφιο για Emmy Jeff Danna. Οι δύο συνθέτες που είναι αδέλφια, χρησιμοποίησαν έγχορδα όργανα, όπως το μπουζούκι και το μαντολίνο. Χρησιμοποίησαν επίσης ένα ξεκούρδιστο παιδικό πιάνο, που αγόρασαν σε ένα παζάρι, και εξασφάλισαν μια πιο ζεστή και οικεία χροιά στη μουσική αυτής της τρυφερής ιστορίας ενηλικίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...