Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ελληνικά Comic Books 92: Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών σε κόμικ (2012)


Howard Zinn
Μετάφραση:
Άρης Λασκαράτος

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ο Χάουαρντ Ζιν εξερευνά το φάσμα του αμερικανικού επεκτατισμού ξετυλίγοντας το νήμα της Ιστορίας, από την άγρια σφαγή των Ινδιάνων στο Γούντεντ Νι το 1890 μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ. Η αφήγησή του, υπερβαίνοντας τους εθνικούς μύθους και τα στερεότυπα της επίσημης ιστοριογραφίας, ισορροπεί ανάμεσα σε γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σε ιστορίες απλών ανθρώπων οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές και παρασκήνια που καθόρισαν τη μοίρα των λαών.

Σε παράλληλη τροχιά παρακολουθούμε την προσωπική πορεία του Ζιν, από τα παιδικά χρόνια στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν μέχρι την αναγνώρισή του ως κορυφαίου ιστορικού, χαρισματικού δάσκαλου και πολιτικού ακτιβιστή με ενεργή συμμετοχή στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα.

Με μεγάλη ποικιλία οπτικού υλικού –από σκίτσα, φωτογραφίες και χάρτες μέχρι αποκόμματα εφημερίδων, αρχειακό υλικό και πολιτικές γελοιογραφίες– το βιβλίο προσφέρει ένα μοναδικό μάθημα Ιστορίας σε μια εντυπωσιακή σύγχρονη μορφή.

Έγραψαν:
Το εξαιρετικό έργο Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μην αποτελεί την προφανή επιλογή για κόμικ. Άλλωστε θέματα όπως η δουλεία, ο Μεξικανο-αμερικανικός πόλεμος και η Μεγάλη Ύφεση του 1929 δεν είναι αστεία. Αλλά και αυτή η έκδοση του μπεστ σέλερ του Ζιν κάθε άλλο παρά για γέλια είναι.
Boston Globe

Η σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής ανεξαρτησίας δοσμένη με ένα σύγχρονο, δημοφιλές μέσο –η ασχήμια της αμερικανικής αυτοκρατορίας, που ποδοπατά πολιτισμούς, χώρες και διαφωνούντες. Ο Ζιν όμως τελειώνει με ελπίδα: «Η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι απλώς μια ιστορία σκληρότητας. Είναι επίσης μια ιστορία συμπόνοιας, θυσίας, κουράγιου και ευγένειας».
Library Journal

Για τους ιστορικούς μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς μια νέα συνεκτική εκδοχή της αμερικανικής ιστορίας (…) Για τη νέα γενιά, όμως, θα έπρεπε να είναι βασικό ανάγνωσμα.
The New York Times Book Review

ISBN: 978-960-7872-89-0
Σελίδες: 288
Διαστάσεις: 21 x 28 εκ.
Τιμή: € 22,00
Εκδόσεις: Αιώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...