Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα: Η Κατάκτηση της Δύσης (Μέρος Ε')


Ε. ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

Οι βασικοί ήρωες είναι τα μέλη της οικογένειας του γιου του Brett McDonald, του Pat McDonald, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει επιλεγεί από τον D’Antonio να έχει μητέρα Ινδιάνα.


Ε1. Ο Brett McDonald και η Sicaweja
Ο Brett MacDonald φθάνει στην Αμερική το 1084 σε ηλικία περίπου 17-18 χρονών (δεν διευκρινίζεται). Για καλή του τύχη γνωρίζεται με τον λοχαγό Clark που την επόμενη μέρα ξεκινάει με εντολή του προέδρου Τζέφερσον την διάσημη εξερευνητική του αποστολή στην ενδοχώρα της ηπείρου. Ο Clark θα πάρει μαζί του τον νεαρό, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική. Η αποστολή στην πορεία της θα συναντήσει μια νεαρή Shoshone, την Sicaweja, η οποία συνδέεται αισθηματικά με τον Brett. Ο Brett αναγκάζεται να παλέψει για το χέρι της νεαρής Ινδιάνας, και τελικά κερδίζει το δικαίωμα να την κάνει γυναίκα του. Για χατίρι της ο Brett εγκαταλείπει στην επιστροφή την αποστολή και μένει στην περιοχή των Shoshone (στην κοιλάδα του Missouri) με την Sicaweja και τον νεογέννητο γιο τους, Patrick. Ο Brett ασχολείται με το εμπόριο της γούνας και αγωνίζεται να αντέξει τον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιρειών. Μετά το θάνατο του Μικρού Λύκου, αδελφού της Sicaweja και αρχηγού των Shoshone, η οικογένεια μετακομίζει στην κοιλάδα του Ohio, την οποία επίσης θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει όταν η υγεία της Sicaweja επιδεινώνεται. Έτσι η οικογένεια μετοικεί στο Τέξας όπου θα μπουν τα θεμέλια του ράντσου των MacDonald, γύρω από το οποίο εξελίσσονται αρκετές από τις περιπέτειες της σειράς. Ο Brett και η Sicaweja θα πεθάνουν στο Άλαμο αντιστεκόμενοι στην επίθεση των στρατευμάτων του Santa Anna. Τα σώματά τους θα μαζέψει ο Μεξικάνος Manuel, επιστάτης του ράντσου τους, ο οποίος θα τα μεταφέρει και θα τα θάψει στη πλαγιά που βλέπει προς το σπίτι τους.


Ε2. O Pat McDonald
Γεννήθηκε στη κοιλάδα του Missouri το 1806, σε ένα χωριό των Shoshone. Ο πατέρας του Ιρλανδός, η μάνα του μια Shoshone. Αργότερα μετακομίζει με την οικογένεια του πρώτα στο Ohio και μετά στο Texas. Η διπλή καταγωγή του πολλές φορές θα τον θέσει στο στόχαστρο πουριτανών (βλ. "Η Περίπολος"). Το σκάει από το σπίτι γύρω στα 16 (οι ηλικίες με τον Pat MacDonald είναι κάτι το σχετικό) και κάνει τον κυνηγό γούνας παρέα με τον καλύτερό του φίλο, Kit Carson. Όταν μαθαίνει για την εκστρατεία του Santa Anna εναντίον του Texas, φεύγει εσπευσμένα για τα πάτρια εδάφη μόνο και μόνο για να βρει τους τάφους των γονιών του. Βοηθάει τους Τεξανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και μετά κατατάσσεται στους Texas Rangers, όπου υπηρετεί για 9 χρόνια. Τα αισθήματά που νιώθει για μια παράνομο, τη Regina Duarte τον ωθούν σε παραίτηση. Συμμετέχει στην εκστρατεία του Fremont για την κατάκτηση της California το 1846. Κατόπιν τον βρίσκουμε στο Independence του Missouri, όπου γνωρίζει την Brenda Adams, την οποία βοηθά στην αναζήτηση του χαμένου άντρα της. Για ένα διάστημα θα αράξει στο Fort Bridger κάνοντας τον ιχνηλάτη για τον στρατό. Όταν αποφασίζει επιτέλους να επιστρέψει στο Texas συνταράσσεται από την απαγωγή της Brenda Adams (την οποία φιλοξενεί στη φάρμα του) από μια συμμορία Comanche και αποφασίζει να την παντρευτεί και να μείνει μαζί της μόνιμα. Όταν κατά λάθος σκοτώνει τον παλιό του φίλο Daniel Ross, αποφασίζει να κρεμάσει τα όπλα του. Στα γεγονότα του εμφυλίου δεν επιδιώκει εμπλοκή. Ασχολείται με την επέκταση της φάρμας του και αποκτά δυο γιους τον Ben (γ. 1854) και τον Brett (γ. 1857).


Ο Pat MacDonald είναι σαφέστατα ένας δύσκολος άνθρωπος. Από μικρός έλκεται από την ελεύθερη, αδέσμευτη και χωρίς κοινωνικές συμβάσεις ζωή των κυνηγών. Εντελώς ξεροκέφαλος, επιθυμεί να γίνεται το δικό του ακόμα και όταν όλα συνηγορούν για το αντίθετο. Μετά το θάνατο των γονιών του αναζητώντας μια άγκυρα –έχει μείνει εντελώς μόνος στον κόσμο– μένει στην πατρίδα του και υπηρετεί στους Texas Rangers, η δικαιοδοσία των οποίων του δίνει τη δυνατότητα να περιπλανάται με το όπλο στα χέρια, όπως του αρέσει. Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Νόμος δεν είναι πανάκεια και ότι καμιά φορά η εφαρμογή του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει, εγκαταλείπει το Σώμα για να επιστρέψει στη μεθόριο. Είναι ρέμπελος, αγροίκος, πείσμων, εκδικητικός, ακοινώνητος. Δεν ζει ποτέ σε κάποια πόλη ή χωριό παρά μόνο σε ερημιές, σε συνοριακά φυλάκια και στα badlands του Texas. Δεν έχει κάποιο side-kick όπως οι περισσότεροι χαρακτήρες των comics αλλά προτιμά να δρα μοναχικά. Κι ένας λόγος είναι να δέχεται όλο το ρίσκο ο ίδιος και όχι οι άλλοι. Δεν ανακατεύεται στις μεγάλες διαμάχες της εποχής του (εμφύλιος), τις οποίες αδυνατεί να αντιληφθεί σε όλες τους τις διαστάσεις, όπως ο Adams. Όταν όμως το άδικο χτυπάει την πόρτα του, ορθώνει πάντα το ανάστημά του. Δεν κρύβει τη μισή ινδιάνικη καταγωγή του και δεν κατηγορεί τους Ινδιάνους για τις επιδρομές ενίοτε και για τις δολοφονίες που διαπράττουν γιατί αντιλαμβάνεται πως οι ερυθρόδερμοι λογοδοτούν σε ένα ηθικό κώδικα διαφορετικό από αυτό των λευκών. Βέρος αντιεξουσιαστής, δεν έχει τον παραμικρό σεβασμό απέναντι σε επίσημους του στρατού ή του κράτους. Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι ο MacDonald κάνει πάντα αυτό που ξέρει καλύτερα: του κεφαλιού του (βλ. χαρακτηριστικά το τχ. 27: "Οι Τυχοδιώκτες").


Ε3. Η Brenda Adams
Γεννημένη ανάμεσα στο 1818 και στο 1820 (κατ’ εκτίμηση). Νεαρή δασκάλα από τη Virginia που όταν σταματάει να έχει νέα από τον άντρα της (ο οποίος είχε ακολουθήσει ένα καραβάνι για την California) αποφασίζει να τον αναζητήσει. Τα χρήματά της ωστόσο την έφθασαν μόνο μέχρι το Independence του Missouri, όπου αναγκάζεται να εργαστεί σε ένα εμπορικό για να ζήσει το 13χρονο γιό της. Εκεί η οικογένεια Adams θα γνωρίσει τον Pat MacDonald, ο οποίος θα τη θέσει υπό την προστασία του. Αρχικά θα ψάξει να βρει τον πατέρα της οικογένειας και μετά την άτυχή έκβαση της αναζήτησης αυτής, θα προσφέρει στέγη στην οικογένεια στο ράντσο του στο Texas. Εκεί η Brenda θα μεγαλώσει το γιό της με τη βοήθεια του γέρο-Manuel που ήταν στη δούλεψη και των γονέων του Pat. Το 1854, τελικά, ο Pat θα αποφασίσει να της κάνει πρόταση γάμου και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Τέξας. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Brenda να εξημερώσει τα ατίθασα Shoshone γονίδια των MacDonald κι έτσι καρτερικά παρακολουθεί τον άντρα της και τα παιδιά της να λείπουν για μήνες και χρόνια σε αναζήτηση περιπετειών χωρίς να έχει νέα τους. Η ίδια επιλέγει να υπομένει καρτερικά και να λειτουργεί ως φάρος που θα θυμίζει στους MacDonald ότι κάπου έχουν ένα σπίτι...


H Brenda Adams συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και διατελεί το ρόλο που επιφυλάσσει για τη γυναίκα το γουέστερν εν γένει, όπως διαμορφώθηκε ως genre μέσα από τα pulp φυλλάδια και την κινηματογραφική παραγωγή. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Andre Bazin, το γουέστερν «καθιερώνει και επιβεβαιώνει τη γυναίκα ως ιέρεια των κοινωνικών αρετών, που ο χαοτικός ακόμα αυτός κόσμος είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Η γυναίκα εξασφαλίζει το φυσικό μέλλον, αλλά και τις ηθικές βάσεις της κοινωνίας, μέσα από το οικογενειακό δίκαιο, στο οποίο είναι προσκολημμένη όπως η ρίζα μέσα στη γη» (Bazin, 66).


Ε4. O Bill Adams
Γεννημένος στο Richmond της Virginia, γύρω στο 1836. Μητέρα του είναι η Brenda και πατέρας του ο George Adams. Διασχίζει με καραβάνι την ενδοχώρα από το Missouri στην California και τελικά βρίσκει τον αγνοούμενο πατέρα του μόνο και μόνο για να τον παρακολουθήσει να θάβεται κάτω από σωρούς βράχων σε μια κατολίσθηση. Στη συνέχεια, ακολουθεί την μητέρα του στο Texas στο ράντσο των MacDonald. Στα 18 του κατατάσσεται στο στρατό αναζητώντας δόξα και περιπέτειες. Σύντομα ξεχωρίζει και γίνεται λοχίας. Αηδιασμένος, όμως, από τις πρακτικές του στρατού απέναντι στους Ινδιάνους, παραιτείται και αφού για λίγο διάστημα δουλεύει στην Overland Mail Company, τελικά συναντά τον Alan Pinkerton και γίνεται πράκτοράς του. Θα κάνει τον κατάσκοπο για λογαριασμό της Ένωσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Μετά τον πόλεμο θεωρεί απαξιωτική τη δουλειά του ντετέκτιβ και παραιτείται για να γίνει το μάτι και το αυτί του αρχηγού του στρατεύματος και μελλοντικού προέδρου Ulysses Grant, όπως και επίσημος μεσολαβητής του σε ότι αφορά τις επαφές με τους Ινδιάνους. Συνδέεται με χρόνια στενή φιλία με τον «Άγριο» Bill Hickok και έχει μια έντονη και ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση με την Belinda Hall. Από την άλλη, δύο είναι οι μεγάλοι του αντίπαλοι στη σειρά, με τους οποίους μάλιστα αναπτύσσει μια προσωπική βεντέτα: ο Alan Hall και ο Jesse James!


Ο Adams μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας άνθρωπος του 20ου αιώνα τοποθετημένος κριτικά απέναντι στα στραβά του 19ου αιώνα. Οι γνώμες του και οι απόψεις του, ρομαντικές και ιδεαλιστικές, είναι μπροστά από την εποχή τους και γι' αυτό καταντά ιδιαιτέρα φορτικός και κουραστικός στους πολιτικούς και στρατιωτικούς με τους οποίους νταραβερίζεται τον περισσότερο καιρό. Συνήθως αναλαμβάνει να συμβιβάσει δυο αντιμαχόμενες πλευρές (στρατό και Ινδιάνους κυρίως) και να συγκεράσει τις απόψεις τους ειρηνικά αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εκνευρίζει όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η σχέση του με τον Στρατηγό Custer, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει τον Adams στα μάτια του!
Ο Adams είναι αγνωστικιστής, ουμανιστής, πασιφιστής με βαθιά πίστη σε έννοιες όπως Νόμος και Δικαιοσύνη. Θεωρεί πως έχει προσωπική ευθύνη για ότι στραβό συμβαίνει στον κόσμο και το έχει βάρος στη συνείδησή του. Πιστεύει πως έχει χρέος να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο αλλά δεν είναι και αιθεροβάμων: γνωρίζει καλά πως ίσως αυτός ο κόσμος να μην έρθει ποτέ. Σιχαίνεται τους στρατιωτικούς και τους θεωρεί συλλήβδην χασάπηδες. Δεν χρησιμοποιεί το όπλο του παρά σαν τελευταία λύση και μόνο για να αμυνθεί. Είναι (σχεδόν) πάντα περιποιημένος, καλλωπισμένος και ντυμένος στην τρίχα, ένας αληθινός δανδής. Ωστόσο επειδή οι προσωπικότητες των χαρακτήρων της «Κατάκτησης» μεταβάλλονται με την πάροδο των ετών, κάποια στιγμή κι ο Adams θα αρχίσει να κάνει εκπτώσεις στη κοσμοθεωρία του ("Η Τελευταία Μονομαχία", "Η Νύχτα Των Φρουρών"), οι οποίες σταδιακά θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες ("Άγριοι Μισθοφόροι"). Όταν πια καταλαβαίνει ότι οι ουτοπικές απόψεις του δεν έχουν θέση στον κόσμο που ζει, όταν συνειδητοποιεί ότι είναι απλώς ένας άνθρωπος και δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα, περνάει μια περίοδο αναχωρητισμού (ειδικά μετά τη δολοφονία του Hickok και την παράδοση των Nez Perce). Από εκεί θα τον βγάλει ο έρως βέβαια, στη μορφή της Belinda Hall. Ενδεικτική της αλλαγής στη νοοτροπία του είναι η απόφασή του να ξαναδουλέψει για το πρακτορείο Pinkerton το 1877, μια δουλειά που είχε εγκαταλείψει μετά το τέλος του εμφυλίου γιατί δεν του πήγαινε –τότε- να είναι κυνηγός ανθρώπων.
Πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστικότερη ίσως διαφορά των περιπετειών του Pat MacDonald με αυτές του Bill Adams. Στις πρώτες υπερτερεί το επικό στοιχείο. Για τον Pat δεν υπάρχει Νόμος παρά μονάχα αυτός που του επιβάλει η συνείδησή του. Αντίθετα οι περιπέτειες του Adams είναι συχνά τραγωδίες που προκύπτουν από μια θεμελιώδη σύγκρουση που συναντάμε γενικά στα western, σύμφωνα με τον Andre Bazin: τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιταγές του Νόμου που αποσκοπούν στη σύσταση μιας Πολιτείας και στις επιταγές της Ατομικής Συνείδησης που υποβάλλονται από την Ηθική.


Ε5. Η Belinda Hall
Τη συναντάμε ως κακομαθημένη «αριστοκράτισσα» στο Richmond της Virginia, όπως διαμένει με τον αδελφό της, Alan Hall. Καθότι το 1859 που την πρωτοβλέπουμε είναι τουλάχιστον δεκαοχτάρα, εκτιμούμε πως «γεννήθηκε» γύρω στο 1840-41. Ταγμένη στη διατήρηση του Νότιου τρόπου ζωής, θα έλθει πολλές φορές σε προστριβές με τον Bill Adams, από τον οποίο έλκεται, αν και οι προθέσεις και οι απόψεις τους είναι διαμετρικά αντίθετες. Την περίοδο του εμφυλίου θα κάνει την κατάσκοπο για την Ομοσπονδία. Κατά την κατάληψη του Richmond από το στρατό της Ένωσης, οι Yankees καίνε την έπαυλή της και η Belinda, χάνει όλα της τα υπάρχοντα και παίρνει το δρόμο για το Texas, χωρίς δεύτερη αλλαξιά. Αργότερα θα βρεθεί ιδιοκτήτρια ενός saloon (Golden Rail) σε εργοτάξιο της Union Pacific. Εκεί ανανεώνεται και ολοκληρώνεται επιτέλους η σχέση της με τον Adams ("Δρόμος Από Ατσάλι"). Παρόλο που η Belinda δηλώνει πως θα περιμένει τον Adams, όταν βλέπει ότι αυτός αργεί υπερβολικά πουλάει το saloon κι εξαφανίζεται. Ο Adams θα ξεκινήσει να την αναζητά για να την πετύχει σε μια φυλακή στη Hays City του Kansas! Αν και ο Adams επιτέλους δηλώνει πως σκοπεύει να την αποκαταστήσει και να της προσφέρει τη ζωή που αρμόζει σε μια κυρία, η ίδια του ανταπαντά πως ο γάμος δεν της ταιριάζει και πως προτιμά να έχουν μια ελεύθερη σχέση ("Ο Νόμος της Βίας"). Αράζει για ένα διάστημα με τον Adams και όταν αυτός την στήνει για να πάει πάλι να παίξει «Καουμπόηδες και Ινδιάνους», πετάγεται μέχρι το Texas να γνωρίσει τους MacDonald ("Πράσινα Λιβάδια"). Η Belinda καταλαβαίνει ότι ο Adams έχει μια ιδιοσυγκρασία τελείως αντίθετη από τη δική της και πιστεύει πως σε αυτό ακριβώς οφείλεται η αγάπη της γι’ αυτόν. Είναι σαφέστατα ο πιο ενδιαφέρων γυναικείος χαρακτήρας της σειράς, με λίγες ως ελάχιστες αναφορές στη συνήθη τυπολογία του είδους. Προοικονομεί τους αντισυμβατικούς γυναικείους χαρακτήρες που έπλασε ο D΄Antonio στις ύστερες δουλειές του. Μέσα της καίει πάντα η νοσταλγία για τον παλιό Νότο αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να είναι πρακτική και να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρει η αναπτυσσόμενη χώρα σε ανθρώπους με επιχειρηματικό πνεύμα. Γίνεται μέτοχος της Union Pacific και αποκτά ξανά την οικονομική επιφάνεια που είχε πριν τον εμφύλιο ("Καβαλάρηδες"). Όταν πια πλησιάζει τα 40, όντας ευκατάστατη, αποφασίζει να παρατήσει τις περιπέτειες και να εγκατασταθεί σε μια Νότια (φυσικά) πολιτεία, το Arkansas, στο οποίο φροντίζει να ξαναφτιάξει μια έπαυλη σαν αυτή που είχε κάποτε στη Virginia. Μέχρι και την παλιά της σκλάβα ξαναβάζει στη δούλεψή της, ως «οικιακή βοηθό» τώρα βέβαια. Περιμαζεύει με την βοήθεια του πρακτορείου Pinkerton και τον αδέσποτο Adams και η ζωή της πλέον είναι ολοκληρωμένη.


Ε6. O Ben MacDonald
Ο μεγάλος γιος του Pat MacDonald. Γεννημένος (περίπου το 1854) και μεγαλωμένος στο Texas, αποκτά όλες τις ποιότητες και τα χούγια του πατέρα του. Σε μεγαλύτερη αναλογία μάλιστα τα πιο προβληματικά εξ αυτών. Από 10 χρονών είναι άσος στο λάσο και το πιστόλι και στα 16 του δηλώνει ψεύτικη ηλικία προκειμένου να καταταγεί στο στρατό της Ομοσπονδίας και να πολεμήσει για το Νότο! Θεωρεί ότι καταπιέζεται από τον πατέρα του, ο οποίος κάποια στιγμή μονολογεί «κάπου έχω κάνει λάθος με αυτό το παιδί» ("Αμπιλέην"). Καθώς o γερο-MacDonald βλέπει πως ο γιος του νιώθει να πνίγεται στο ράντσο, τον αφήνει στο Abilene υπό την επιτήρηση του Hickok. Εκεί, ο Ben αφού αφήνει έναν κρατούμενο ελεύθερο επειδή τον είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του στο ροντέο(!), γνωρίζει τη Lily, ένα κορίτσι που ζει στο πίσω μέρος ενός μπουρδέλου, κουτσό εξαιτίας ενός κατάγματος στο πόδι που κόλλησε στραβά. Όταν ο cowboy που, ελαφρά τη καρδία, ο Ben άφησε ελεύθερο, αποδειχθεί σεσημασμένος κλέφτης και δολοφόνος, ο Ben αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να γυρίσει σπίτι του. Η επιστροφή του ωστόσο θα είναι πραγματική Οδύσσεια, αφού μαστουρώνει σε ένα κινέζικο χαμαιτυπείο και χωρίς να πάρει πρέφα πουλιέται ως σκλάβος σε δουλεμπορικό πλοίο. Το καρυδότσουφλο βυθίζεται στην πρώτη αντάρα και ο Ben βρίσκεται ναυαγός στις βορειοδυτικές όχθες, απέναντι από τη νήσο Vancouver, όπου θα γίνει σκλάβος των ιθαγενών Nootka. Αργότερα θα κάνει τον ξυλοκόπο στο βόρειο Oregon. Εκεί θα γνωρίσει τον Wes Hardin, φυγόδικο συμπατριώτη του, με τον οποίο θα γίνουν κολλητάρια. Παρεΐτσα θα πάρουν το δρόμο για τo Texas, αφού πρώτα περάσουν από την Abilene και μπλέξουν στις συγκρούσεις αγροτών και κτηνοτρόφων. Κι επειδή μ’ όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις, δε θ’ αργήσει κι ο ίδιος ο Ben να περάσει στην παρανομία έστω και αν το κίνητρό του είναι ευγενικό: να προστατέψει την κοντέσα του, τη Lily, με το να φορτωθεί ο ίδιος το αδίκημα της. Από τη στιγμή που ξανασυναντάει τη Lily να κάνει την πουτάνα στο Fort Sill, αρχίζει μαζί της μια απελπισμένη διαδρομή που θα τον φέρει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Βαριά τραυματισμένος θα βρει καταφύγιο ανάμεσα στους άνδρες του Geronimo, στον οποίο θα τον εμπιστευτεί ο πατέρας του για να τον φυγαδεύσει στο Μεξικό. Το Mexico όμως δε θα φέρει τύχη στον Ben και την καλή του, η οποία απάγεται και πεθαίνει στα χέρια μιας συμμορίας rustlers, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια του Ben να τη σώσει.


Αργότερα o Ben θα γνωρίσει τον Billy The Kid και μαζί θα πάρουν μέρος στον πόλεμο της κομητείας Lincoln. Θα προσπαθήσει να πείσει τον Billy να εξαφανιστεί για να σώσει το τομάρι του αλλά δεν θα τα καταφέρει. Περνώντας από το Langtry καταφέρνει να βρεθεί πάλι μπροστά σε δικαστή, όχι σε κάποιον τυχαίο αυτή τη φορά αλλά στον Θρυλικό Roy Bean. Η παλιά επικήρυξη σε βάρος του συνεχίζει να τον καταδιώκει κι έτσι ευρισκόμενος σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή καταφέρνει να βρεθεί κατηγορούμενος για ληστεία μετά φόνου. Μόνο η επέμβαση του Bat Masterson, στον οποίο η Lily είχε εξιστορήσει τα πραγματικά περιστατικά που κατέστησαν τον Ben καταζητούμενο, τον σώζει. O Masterson φροντίζει για την ακύρωση της επικήρυξης του Ben, κι αυτός με τη καινούργια κοπέλα του, την Ursula Quinlan, κάνει επιτέλους ειρήνη με τον εαυτό του και παίρνει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει –μετά από σχεδόν 20 χρόνια περιπλανήσεων- στο πατρικό του, στο Texas.
Ο Ben είναι πιο κοντά στην χαρακτηριστική τυπολογία του cowboy από όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες της «Κατάκτησης». Αμοραλιστής αλλά και ιππότης, δίκαιος μα και εκδικητικός, φυγόδικος, κυνηγημένος και περιπλανώμενος, ουσιαστικά μια χαμένη ανυπότακτη ψυχή. Πρώτα πυροβολεί και μετά σκέφτεται και όταν πυροβολεί βαράει στο ψαχνό. Είναι σφόδρα απογοητευμένος από την υποκρισία, την αδικία και την εκμετάλλευση που συναντάει παντού όπου και αν πάει και νιώθει προδομένος και από τους γονείς του γιατί αλλιώς του παρουσίασαν τον κόσμο και αλλιώς τον βρήκε μπροστά του.


E7. H Lily
H Lily και η Ursula είναι οι δυο γυναίκες που συνδέονται αισθηματικά με τον Ben MacDonald. Ο Ben συναντά τη Lily, όντας στην εφηβεία ακόμα, όταν ο «Wild» Bill τον αμολάει σε ένα μπουρδέλο της Abilene. Η Lily είναι το καθηλωμένο σε αναπηρική πολυθρόνα κοριτσάκι της τσατσάς του μαγαζιού. Χαμένο μέσα στα βιβλία του, δεν ελπίζει να γνωρίζει τον κόσμο παρά μόνο μέσα από τις σελίδες τους. O Ben συγκινείται από το δράμα της μικρής και αποφασίζει να εξοικονομήσει το ποσό που χρειάζεται ώστε να τη στείλει στην Ανατολή να φτιάξει το πόδι της. Μετά από αρκετά χρόνια ο Ben θα δοκιμάσει μεγάλη έκπληξη όταν θα ξανασυναντήσει τη Lily ως πουτάνα σε ένα μπαρ του Fort Sill. Η κοπέλα θα ντραπεί απέναντι στον άλλοτε σωτήρα της και θα ρίξει την ευθύνη για την κατάντια της στην… οικογενειακή της παράδοση. Ο Ben αποφασίζει να τραβήξει τη Lily μακριά από τη ζωή που κάνει αλλά ο νταβατζής της έχει διαφορετική γνώμη κι έτσι καταλήγουμε στη συμπλοκή που θα σημαδέψει τη ζωή του Ben για χρόνια. Η Lily σκοτώνει το μαστροπό της, ο Ben παίρνει πάνω του την ευθύνη και οι δυο τους μαζί αρχίζουν μια ατέρμονη περιπλάνηση, καταδιωκόμενοι από το νόμο. Μετά από πολλές δραματικές περιπέτειες θα περάσουν με τη βοήθεια του Geronimo στο Mexico, όπου όμως η Lily θα σκοτωθεί από Αμερικανούς rustlers. Η Lily στη σειρά έχει, μπορούμε να πούμε, το ρόλο του… ξερολούκουμου. Όλοι την επιθυμούν, από κυνηγοί, εκδορείς βισώνων και αγελαδοκλέφτες μέχρι Κομάντσι οπλαρχηγοί. Η ίδια καταλαβαίνει ότι είναι η πηγή όλων των βασάνων για τον Ben κι επειδή δεν αντέχει να τον βλέπει να υποφέρει εξαιτίας της προσπαθεί να τον εγκαταλείψει μόνο και μόνο για να τον βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες.
Η Ursula από την άλλη είναι μια εντελώς αντίθετη περίπτωση. Αγοροκόριτσο που λένε. Κόρη σερίφη η ίδια θα αναλάβει το ρόλο να εμφυτεύσει ξανά στον Ben την πιστή σε αξίες και ιδανικά που η ζωή του τον είχε κάνει να απεμπολήσει όπως και σε ένα καλύτερο αύριο...


Ε8. O Alistair MacRimmon ή σκέτο Mac
Συναντάμε για πρώτη φορά τον Σκοτσέζο Mac στη περιπέτεια "Οι Μισθοφόροι" όπου συνοδεύει τον Fremont και τον Carson στην εκστρατεία για την κατάληψη της California. Ο Mac, αρχικά εμφανίζεται να έχει πάθος με την γκάιντα, το παίξιμο του όμως μόνο ο ίδιος μπορεί να ανεχθεί. Ευτυχώς ο D’ Antonio του στερεί τη γκάιντα πριν ο Mac καταντήσει ένας Κακοφωνίξ της σειράς και τον χρησιμοποιεί συνήθως προκειμένου να προσδώσει μια εύθυμη νότα στις περιπέτειες που συμμετέχει. Σταδιακά, ο χαρακτήρας απέκτησε μεγάλη βαρύτητα στη σειρά, τόση ώστε να σηκώσει μόνος του το βάρος δυο περιπετειών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο D’Antonio τον επιλέγει να συντροφεύσει τον Pat MacDonald στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Γκρινιάρης, άστατος, μέθυσος και άπλυτος ο Mac αλλά πάντα πιστός στους φίλους του. Γύρω στο 1861 ο Mac πιάνοντας τη καλή, επιστρέφει στην αγαπημένη του Σκωτία ("Η Γη Της Βίας"). Επειδή όμως οι συγγενείς του αποδείχθηκαν μεγάλα λαμόγια, μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε κακήν κακώς στα αμερικάνικα σύνορα ("Σιωπηλές Πόλεις")! Ο Mac θα δοκιμάσει να κάνει από την αρχή τον cowboy ("Σιωπηλές πόλεις") ή τον κυνηγό γούνας ("Το Αίμα του Πολεμιστή") αλλά η ηλικία του δεν τον βοηθά. Αρχίζει να νοιώθει ως απομεινάρι άλλης εποχής. Όταν τον βρίσκει ο MacDonald το 1893, έχει καταντήσει να καθαρίζει τουαλέτες για να ζήσει. Με μερικούς εξάψαλμους από τον Pat, o Mac θα στηθεί στα πόδια του. Μπορεί το σχέδιο του να αποκτήσει γη στη λωρίδα της Oklahoma να αποτυγχάνει, βρίσκει όμως και αυτός το καταφύγιό του στο απάνεμο του ράντσου των MacDonald.


Ε9. O Abele
Συναντάμε τον Abele για πρώτη φορά στο τεύχος 11, όταν καταφθάνει μαζί με τον Elia Brown στο ράντσο των ΜακΝτόναλντ καταδιωκόμενος από δουλεμπόρους. Ο Adams θα σώσει τον νεαρό νέγρο, ο οποίος στη συνέχεια θα μείνει στο πλευρό του John Brown και θα εργαστεί για τον «υπόγειο σιδηρόδρομο». Μια τρύπα στην ασφάλεια του «υπόγειου σιδηρόδρομου» θα τον οδηγήσει καταδιωκόμενο στους βάλτους της Florida, όπου θα βρει καταφύγιο ανάμεσα στους Seminoles. Αργότερα θα ενταχθεί στα έγχρωμα στρατεύματα των Βορείων (στους buffalo soldiers) όπου θα πάρει το βαθμό του Λοχία. Όταν μετά τον πόλεμο οι έγχρωμοι απολύονται από το στράτευμα, ο Abele θα κατηφορίσει στο Texas και θα κάνει τον vaquero για τους MacDonald, στο ράντσο των οποίων θα διαμένει έκτοτε. Όπως θα διαπιστώσει σε ένα ταξίδι του στο Arkansas, τα πράγματα ελάχιστα άλλαξαν για το λαό του μετά την κατάργηση της δουλείας. Ο ίδιος μάλιστα παραλίγο να λιντσαριστεί από μέλη της Ku-Klux-Klan αλλά τον έσωσε η επέμβαση του Brett MacDonald Jr.


Ε10. O Brett McDonald (Jr)
Ο μικρός γιος του Pat MacDonald και της Brenda Adams, γεννημένος το 1857. Δυο φορές ο πατέρας του θα χρειαστεί να τον σώσει από απαγωγείς, πρώτα από τους Comanche και μετά από κακοποιούς ζωοκλέφτες. Η πρώτη του περιπέτεια είναι με μια μικρή Ινδιάνα Ute, τη Nita, κατά την περίοδο του πολέμου των Ute. Το 1886 επισκέπτεται τη Belinda στο Arkansas και της ζητά να μεσολαβήσει για να γίνει δεκτός στη στρατιωτική ακαδημία του West Point. Τελικά τα γεγονότα το φέρνουν έτσι που κατατάσσεται στο στρατό ως απλός οπλίτης. Παίρνει μέρος στη μάχη του Wounded Knee όπου τραυματίζεται από φίλια πυρά. Ο πατέρας του τον εμποδίζει να ανανεώσει τη θητεία του στο στρατό και τον παίρνει έστω και τραυματία πίσω στο Texas.


Αυτή η παρουσίαση είναι ο προσωπικός μου φόρος τιμής σε ένα κόμικ που με συνόδεψε στη μετάβαση από τη παιδική στην εφηβική ηλικία. Συχνά, έχω επανέλθει σε αυτό και ποτέ δεν απογοητεύομαι. Ότι διαβάσατε παραπάνω είναι μόνο το πρώτο κομμάτι της παρουσίασης που είχα στο μυαλό μου. Αυτή περιλαμβάνει ακόμη αναλυτική παράθεση της ιστορίας του κάθε τεύχους ξεχωριστά και εξακρίβωση της σχέσης του με την ιστορική αλήθεια. Είναι μια δουλειά που έχει προχωρήσει αρκετά και σύντομα θα δείτε δείγματά της (μερικά έχουν ήδη αναρτηθεί στο blog του Μικρού Σερίφη).
Αν κάποιος νομίζει ότι θα καταφέρει κάποτε να διαβάσει ολοκληρωμένη τη σειρά και δεν θέλει να διαβάσει τυχόν spoilers, ας προσπεράσει την παρουσίαση. Είναι όμως πια σχετικά δύσκολο να βρεις έστω και λίγα τεύχη της σειράς, να τα βρεις όλα είναι πρακτικά αδύνατο. Στη βιβλιοθήκη της Λέσχης Φίλων Κόμικς πάντως, η σειρά είναι ολοκληρωμένη για όποιον τολμηρό επιθυμεί να καταπιαστεί μαζί της. Τον βεβαιώνω, δε θα χάσει. Καλή ανάγνωση!

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα http://www.greekcomics.gr, κατόπιν άδειας του συντάκτη, bonadrug.
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για την "Κατάκτηση της Δύσης", δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://kataktisidisis.blogspot.gr/
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...