Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ποιος θυμάται τον Μικρό Σερίφη;


Ο Τζιμ Ανταμς, ο θρυλικός χάρτινος ήρωας της Αγριας Δύσης, επέστρεψε –για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί...

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Έρης Βαρδάκη, που είχε γράψει για το ΒΗMAGAZINO το 2012, μετά την έκδοση του επετειακού τεύχους #1469 του Μικρού Σερίφη.
http://mikrosserifis.blogspot.gr/2012/04/blog-post_29.html


Δεκέμβριος 1991: το τεύχος 1.468 του περιοδικού «Μικρός Σερίφης» κυκλοφορεί για τελευταία φορά στα περίπτερα. Ο Τζιμ Άνταμς, το πανέξυπνο Ελληνόπουλο που βρέθηκε στην Άγρια Δύση, η πανέμορφη Ντιάνα, ο αστείος Πεπίτο και το μικροκαμωμένο Ινδιανάκι Τσιπιρίπο, αφηγούνται μια τελευταία ιστορία στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους και ύστερα τα ίχνη τους χάνονται κάπου στο Φαρ Ουέστ. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, είναι και πάλι εδώ, ούτε μια ημέρα γερασμένοι, για να διηγηθούν μια καινούργια περιπέτεια, με τίτλο «Το κόκκινο βουνό» –την κυκλοφορία του νέου, επετειακού τεύχους 1.469 ανέλαβε το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων).

«Γνωριστήκαμε με τον συγγραφέα Πότη Στρατίκη και ξεκίνησαν οι σκέψεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αναβιώσουμε αυτό το περιοδικό που σημάδεψε ολόκληρες γενιές», μας λέει η Ειρήνη Χαζάπη, υπεύθυνη του ιδρύματος, και συμπληρώνει: «Η ιδέα ζυμωνόταν εδώ και τρία χρόνια και, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη κυκλοφορία, τελικά αποφασίσαμε την έκδοση μιας νέας ιστορίας που είχε γραφτεί πριν από μερικά χρόνια από τον Πότη Στρατίκη. Μακάρι να γίνει η αρχή και για άλλα τεύχη, καθώς υπάρχει πλούσιο υλικό».

Η έκθεση με θέμα το περιοδικό, η οποία φιλοξενείται στο Ηard Rock Cafe στο Σύνταγμα, έχει προσελκύσει πλήθος κόσμου. Φιγούρες παλαιών παιχνιδιών με θέμα τo Φαρ Ουέστ, περιοδικά, καπελάκια, ένας χάρτης με την ταυτότητα του Μικρού Σερίφη, καθώς και μηνύματα που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ίδρυμα, όπως «φυλάξτε μου μερικά τεύχη για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα ανέβω και αλίμονό σας αν δεν τα έχετε», αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του Τζιμ Άνταμς δεν ξεχάστηκε.


«Οι ιστορίες αυτές, πέρα από έντονη πλοκή και δράση, είχαν έναν τρόπο να τονίζουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δένεται και να τους θεωρεί δικούς του ανθρώπους» σημειώνει ο Παναγιώτης Πλαφουτζής, επικεφαλής του κλαμπ φίλων του Μικρού Σερίφη, ο οποίος μάλιστα δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει και στην έκδοση ενός λευκώματος με θέμα το περιοδικό. «Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον “Μικρό Σερίφη” κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο περιοδικό με τους ίδιους ήρωες, ο “Μικρός Κάου-μπόυ” και τελικά και ένα τρίτο, ο “Μικρός Αρχηγός”, και άλλες πολλές εκδόσεις, προκειμένου να καλύψουν τη δίψα των αναγνωστών» συμπληρώνει.

Φυσικά, η έκδοση του νέου τεύχους, μαζί με την αποκάλυψη ότι ο Πότης Στρατίκης σκέφτεται πλέον να γράψει το τέλος της ιστορίας, αναζωπύρωσε και το αιώνιο ερώτημα των αναγνωστών: «άραγε ο Τζιμ Άνταμς θα παντρευτεί την Ντιάνα;». Η συνέχεια –ελπίζουμε να είναι– επί χάρτου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...