Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 26: Ο Άνθρωπος του Νόμου / Lawman (1971)


Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Michael Winner
Σενάριο: Gerry Wilson
Μουσική: Jerry Fielding
Πρωταγωνιστούν: Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Robert Duvall, Sheree North

Στη δύση της δεκαετίας του '60 το αμερικάνικο western έχει ήδη αρχίσει να φθίνει αισθητά. Είναι όμως τέτοιο το κινηματογραφικό βάρος και βάθος του ιδιώματος που εξακολουθεί να παράγει ακόμη ταινίες αναφοράς. Το "Lawman" με την εμβληματική ερμηνεία του Burt Lancaster στο πρωταγωνιστικό-ομώνυμο ρόλο, κατέχει περίοπτη θέση στη φιλμογραφία του είδους.



Ο σκληρός σερίφης Μάντοξ αναζητεί να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το θάνατο ενός ηλικιωμένου κάτοικου της πόλης του. Τα ίχνη τον οδηγούν στον τοπικό άρχοντα-μεγαλοκτηματία μίας κοντινής πόλης και τους άντρες του. Η σύγκρουση θα είναι ανελέητη, ενώ ο ήρωας θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εχθρική στάση των ντόπιων απέναντι του.



Η μοναχική-επιβλητική-αντρική φιγούρα του Μάντοξ-Λάνκαστερ ο οποίος ζει, δρα και αγαπά μέσα από το προσωπικό του αυστηρό κώδικα περί νόμου και ηθικής, αποτελεί τη πεμπτουσία του εξαιρετικού αυτού φιλμ. Κάθε του κίνηση, λέξη, πράξη οδηγούνται από την ακατάβλητη στάση του –πέρα των εννοιών σωστό ή λάθος– απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει δραστικά γύρω του. Ο Λάνκαστερ είναι ο ίδιος ο Μάντοξ. Τόσο πιστή, τόσο απόλυτη φαντάζει η ερμηνεία του. Κάθε σεκάνς του είναι χάρμα οφθαλμών και υπόδειγμα ερμηνευτικής δύναμης.



Οι σκηνές δράσης είναι συναρπαστικές, στυλιζαρισμένες όσο και βίαιες, θυμίζοντας έντονα το έργο του ανυπέρβλητου Σαμ Πέκινπα. Ένα πρώτης τάξεως καλογυρισμένο western που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν το ίδιο αγέραστο, σημαντικό και άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ακόμη και σήμερα.

Χρήστος Νάστος
Για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...