Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα, το 1986... Όταν το Challenger εξερράγη στον αέρα...


Από την αποθέωση στην απόλυτη καταστροφή!

Ήταν 28 Ιανουαρίου 1986 όταν συνέβη ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Διαστήματος: η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου "Challenger", 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, στοιχίζοντας τη ζωή στους επτά επιβαίνοντας αστροναύτες του, καθώς και της δασκάλας Κρίστα Μακ Όλιφ.
Το γεγονός παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατομμύρια άνθρωποι.



Η αποστολή είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου είχε αρκετό κρύο και οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό και στις 16.39 (ώρα Γκρίνουιτς) το "Challenger" εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.



Λίγο αργότερα, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, μία έκρηξη μετέτρεψε το διαστημικό σκάφος σε συντρίμμια, γράφοντας μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του Διαστήματος.
Οι έρευνες για την τραγωδία είχαν δείξει σχεδιαστικό λάθος στους πυραύλους προώθησης του σκάφους, το οποίο κατά την απογείωση προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση και που τελικά επέφερε την έκρηξη και μοιραία την ολική καταστροφή του διαστημοπλοίου. Οι διαχειριστές της NASA γνώριζαν για αυτά τα σχεδιαστικά λάθη, αλλά φαίνεται ότι ολιγώρησαν.
Μετά την τραγωδία, η NASA σταμάτησε για δύο χρόνια τις αποστολές στο Διάστημα, προκειμένου να ξανασχεδιάσει ορισμένα χαρακτηριστικά των διαστημοπλοίων. Οι πτήσεις ξεκίνησαν εκ νέου το Σεπτέμβριο του 1988 με την επιτυχή αποστολή του Discovery.
Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα του Challenger, δύο μεγάλα κομμάτια του ξεβράστηκαν σε παραλία της Φλόριντα και πλέον φυλάσσονται στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.


Οι αστροναύτες της αποστολής
Στην κάτω σειρά: ο πιλότος Μάικλ Σμιθ (αριστερά ), ο διοικητής Φράνσις Σκόμπι (κέντρο), ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ (δεξιά)
Στην πάνω σειρά (από αριστερά): Έλισον Ονιζούκα, Κρίστα ΜακΌλιφ (δεν ήταν αστροναύτης, ήταν δασκάλα που είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές για να γίνει η πρώτη δασκάλα που θα πήγαινε στο διάστημα), ο Γκρεγκ Τζάρβις και η Τζούντιθ Ρέσνικ.

Δείτε το video με την έκρηξη σε ζωντανή μετάδοση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...