Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Για την βιβλιοθήκη σας... 16 / Βιβλιοκριτική: Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή (Μελέτη)


Συγγραφέας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ, Ιούνιος 2012
Αριθμός σελίδων: 448
Τιμή: € 19,50

Οι εκδόσεις Άγρα συνεχίζοντας απτόητες τη ποιοτικότατη παραγωγή τους στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, μας παρουσιάζουν μια έκδοση που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από το χώρο. Ένα βιβλίο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο έργο του δημοφιλέστατου -και πατέρα του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος- Γιάννη Μαρή -καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.
Δημιουργός, συγγραφέας και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος ο Ανδρέας Αποστολίδης, γνωστός συγγραφέας και σημαντικός μελετητής του χώρου. Η εξαιρετικά καλαίσθητη αυτή απόπειρα καλύπτει μέσα από 400(!!!) και πλέον σελίδες όλα τα μυθιστορήματα, διηγήματα του Γιάννη Μαρή μέσα από εκτενείς παρουσιάσεις καθενός από αυτά! Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πρόσωπα, στους χαρακτήρες και στο περιβάλλον του κάθε μυθιστορήματος -συνοδεία αποσπασμάτων- δημιουργώντας έτσι στον αναγνώστη μία ολοκληρωμένη εικόνα του λογοτεχνικού κόσμου που έπλασε με τη πένα του ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας.
Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα -ολόκληρο ή αποσπασματικά- διότι είναι χωρισμένο σε ξεχωριστά κεφάλαια για το κάθε τίτλο-έργο του Γιάννη Μαρή και έτσι ο απλός αναγνώστης, μα και ο ερευνητής του χώρου, μπορεί να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή εκεί που θέλει και να αντλεί πληροφορίες. Υπάρχει, επίσης, ένα ένθετο 32 ιλουστρασιόν σελίδων με φωτογραφίες του πατέρα του συγγραφέα του βιβλίου, Ιάσονα Αποστολίδη που αποθανατίζουν την Αθήνα τις δεκαετίες 50 και 60 και παραπέμπουν στη νουάρ, γοητευτική ατμόσφαιρα των βιβλίων του Μαρή, ατμόσφαιρα που δε λέει να ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Πληρέστατη έκδοση-κόσμημα για κάθε φίλο, θαυμαστή, συλλέκτη του αστυνομικού λογοτεχνικού είδους εν Ελλάδι που προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...