Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Αυτό το ξέρατε για τα κόμικς; 1: Vacation Parade και... Καιρός για Διακοπές


Το πρώτο τεύχος του "Vacation Parade", ενός από τα πολυσέλιδα ειδικά άλµπουµ που εξέδιδε σε ετήσια βάση ο εκδοτικός οίκος Dell, σε συνεργασία µε τπν Western Publishing, περιλαµβάνει πενήντα πέντε σελίδες δημιουργημένες από τον Καρλ Μπαρκς... Πρόκειται για τον µεγαλύτερο αριθµό σελίδων που σχεδίασε ποτέ ο δηµιουργός από το Όρεγκον για ένα µόνο έντυπο.
Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1950. Εκεί δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η ιστορία "Καιρός για Διακοπές" (πρωτότυπος τίτλος "Vacation Time"), η οποία µαζί µε τις ιστορίες "Γιαγιά Ντακ" και "Ο Οµαδάρχης", σχηµατίζουν ένα τρίπτυχο που σχεδίασε ο Καρλ Μπαρκς ειδικά για το πρώτο τεύχος του "Vacation Parade". Όσον αφορά το "Καιρός για Διακοπές", πρόκειται για την πιο πολυσέλιδη ιστορία (33 σελίδες) που έγραψε και σχεδίασε ο Μπαρκς και περιλαµβάνει την αξέχαστη σκηνή της πυρκαγιάς στο δάσος, που λέγεται ότι είναι εµπνευσµένη από την αντίστοιχη σκηνή του κινπµατογραφικού αριστουργήµατος του Ουώλτ Ντίσνεϋ, "Μπάµπι", του 1942.


Άλλωστε, σε πολλά καρέ της ιστορίας ο αναγνώστης αντικρίζει ελάφια και λαγούς, που παραπέµπουν στους τετράποδους ήρωες αυτής της ταινίας. Τέλος το υπέροχο ολοσέλιδο σχέδιο της πρώτης σελίδας της ιστορίας έδωσε την έµπνευση στον Ολλανδό σχεδιαστή Ντάαν Γίππες για το σχέδιο που στόλισε το εξώφυλλο του περιοδικού Donald Duck #257, στο οποίο επαναδηµοσιεύθηκε το 1987 n θαυµάσια αυτή ιστορία.


Στην Ελλάδα, η ιστορία "Καιρός για Διακοπές" κυκλοφόρησε τρεις φορές και μπορείτε να την αναζητήσετε στις παρακάτω εκδόσεις:
-Κόμιξ #13
-Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Καρλ Μπαρκς #1
-Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη Disney #1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...