Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 25: Το Πνεύμα των Χριστουγέννων / Scrooge ή A Christmas Carol (1951)


Βασισμένη στο δημοφιλές μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκες, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», η ταινία αυτή θεωρείται μία από τις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Γυρίστηκε το 1951 και αρχικά είχε τον τίτλο «Scrooge». Μετονομάστηκε σε «A Christmas Carol» όταν προβλήθηκε στις Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα φιλμ αρκετά τρομακτικό για παιδιά, με αρκετές σκηνές θανάτου, που επεκτείνει την ιστορία του Ντίκενς, ώστε να γίνει πιο τρομακτική. Είναι κατάλληλη για παιδιά από 10 ετών και πάνω.
Την μεγάλη της επιτυχία την οφείλει –το δίχως άλλο- και στο ερμηνευτικό ρεσιτάλ του Alastair Sim.Υπόθεση: Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι ένας τσιγκούνης (από αυτόν, άλλωστε, βαφτίστηκε ο Σκρουτζ του Ντίσνεϊ) και μίζερος γέρος, που δε νοιάζεται για κανέναν (ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από τον πατέρα του συγγραφέα, τον οποίο ο Dickens μισούσε και λάτρευε ταυτοχρόνως). Οι άνθρωποι για εκείνον υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν για τον ίδιο και να του δίνουν χρήματα. Ιδιαιτέρως σιχαίνεται τα Χριστούγεννα, τα οποία θεωρεί πως απλώς τον μεγαλώνουν κατά ένα χρόνο χωρίς, όμως, να τον κάνουν ούτε κατά μια δεκάρα πλουσιότερο. Όμως, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843, ο γέρο-Σκρουτζ δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, που είχε πεθάνει ακριβώς πριν από επτά χρόνια. Ο Μάρλεϊ υπήρξε και αυτός τσιγκούνης και μίζερος όπως ο Σκρουτζ, αλλά μετά θάνατον, υποφέρει από τις αμαρτίες του και θέλει να βοηθήσει τον Σκρουτζ, ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη. Εξηγεί, λοιπόν, στον πρώην συνεργάτη του πως πρόκειται τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, αυτά των περασμένων, των τωρινών και των μελλοντικών Χριστουγέννων!Αυτά τα τρία πνεύματα, λοιπόν, έρχονται πραγματικά. Το πρώτο τον ταξιδεύει σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του στο παρελθόν, το δεύτερο του φανερώνει την πραγματική διάσταση της τωρινής του ζωής και το τρίτο τον βάζει να παρακολουθήσει το θάνατο ενός άνδρα, του ίδιου του εαυτού του! Τα πνεύματα δείχνουν στον Σκρουτζ τα λάθη του κι ο ίδιος σταδιακά μετανοεί. Το πρωί των Χριστουγέννων, στέλνει μια γαλοπούλα (ως τότε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πιάτο ήταν η ψητή χήνα) στον ταλαίπωρο και φτωχό υπάλληλό του Μπομπ Κράτσιτ, ενώ περνά τη γιορτινή ημέρα παρέα με τον ανιψιό του Φρεντ, τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή περιφρονούσε. Η καλοσύνη του Σκρουτζ συνεχίζεται και μετά τα Χριστούγεννα, αφού δίνει αύξηση στον Μπομπ και ορκίζεται να βοηθά την οικογένειά του, ιδίως τον μικρό γιο του Τιμ, που είναι κουτσός. Τελικά, ο Σκρουτζ μεταμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του και με αυτό τον τρόπο λυτρώνεται.Αν και η ταινία προβλήθηκε αρχικά ασπρόμαυρη, σήμερα μπορεί κανείς να την βρει και έγχρωμη με ψηφιακή επεξεργασία.

Πρώτη προβολή: 31 Οκτωβρίου 1951(Ηνωμένο Βασίλειο)
Σκηνοθεσία: Brian Desmond Hurst
Σενάριο: Noel Langley
Μουσική: Sir Roger de Coverley
Διάρκεια: 86΄


Διανομή:
Alastair Sim .... Ebenezer Scrooge
Kathleen Harrison .... Mrs. Dilber
Mervyn Johns .... Bob Cratchit
Hermione Baddeley .... Mrs. Cratchit
Michael Hordern .... Jacob Marley/Marley's Ghost
George Cole .... Young Ebenezer Scrooge
John Charlesworth .... Peter Cratchit
Francis De Wolff .... Spirit of Christmas Present
Rona Anderson .... Alice
Carol Marsh .... Fan Scrooge
Brian Worth .... Fred


Miles Malleson .... Old Joe
Ernest Thesiger .... The Undertaker
Glyn Dearman .... Tiny Tim
Michael Dolan .... Spirit of Christmas Past
Olga Edwardes .... Fred's Wife
Roddy Hughes .... Mr. S. Fezziwig
Hattie Jacques .... Mrs. Fezziwig
Eleanor Summerfield .... Miss Flora
Louise Hampton .... Laundress
C. Konarski .... Spirit of Christmas Yet To Come
Eliot Makeham .... Mr. Snedrig
Peter Bull .... First Businessman, Narrator
Douglas Muir .... Second Businessman


Noel Howlett .... First Collector
Fred Johnson .... Second Collector
Henry Hewitt .... Mr. Rosehed
Hugh Dempster .... Mr. Groper
Maire O'Neill .... Alice's Patient
Richard Pearson .... Mr. Topper
Patrick Macnee .... Young Jacob Marley
Clifford Mollison .... Samuel Wilkins
Jack Warner .... Mr. Jorkin
Vi Kaley .... Old Lady Sitting By Stove At The Charity Hospital (uncredited)Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://www.eimaimama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...