Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικά περιοδικά 12: 300 (1999)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Απρίλιος 1999
ΤΕΥΧΗ ΣΕΙΡΑΣ: 5
ΣΧΗΜΑ: 24x15,5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 36 (τεύχη 1-4), 52 (τεύχος 5)
ΤΙΜΗ: 500 δρχ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μαμούθ Comix ΕΠΕ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: Μηνιαία έκδοση
ΚΩΔ. ΑΡΧΕΙΟΘ.: 0905


ΣΧΟΛΙΑ: Το “300” είναι ένα κόμικς με κείμενα και σχέδια του Φρανκ Μίλλερ (Frank Miller) και χρωματισμό της Λιν Βάρλεϋ (Lynn Varley). Το θέμα του κόμικς είναι η μάχη των Θερμοπυλών και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή, από την πλευρά του Λεωνίδα, του βασιλιά της Σπάρτης. O Φρανκ Μίλλερ εμπνεύστηκε την ιδέα από μια ταινία του 1962, το “Οι 300 Σπαρτιάτες”, την οποία είχε παρακολουθήσει μικρός. Επισκέφθηκε μάλιστα και την Ελλάδα και πήγε ο ίδιος στις Θερμοπύλες, στα πλαίσια της έρευνάς του για τη δημιουργία της ιστορίας.


Το “300” του Μίλλερ, σίγουρα δεν το διαβάζει κανείς για να μάθει ιστορία, καθώς το κόμικ βρίθει από ιστορικές ανακρίβειες και υπερβολές, όμως αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που του προσδίδουν ένα λυρικό ύφος και μια ιδιαίτερη δυναμική. Θα μου πείτε, αν χρησιμοποιούσε ο δημιουργός τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία δεν θα έβγαινε επιτυχημένο το κόμικς; Σαφώς και θα ήταν επιτυχημένο, όμως ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν του το παρήγγειλε το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αλλά ήταν μια εντελώς προσωπική του δουλειά! Μπορεί η πασίγνωστη ιστορία της υπεράσπισης των Θερμοπυλών από τον Λεωνίδα και τους 300 του να παρουσιάζεται με υπερβολή, που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του κιτς, όμως ο Miller έγραψε για την μάχη, όπως την αντιλαμβανόταν ο ίδιος και όχι όπως θα ήταν ιστορικά σωστή…
Αξίζει να το διαβάσετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει), για τα υπέροχα σχέδια του και τις ποιητικές του περιγραφές.
Το 300 εκδόθηκε αρχικά ως μια σειρά πέντε τευχών από την “Dark Horse Comics”. Το πρώτο από αυτά εκδόθηκε το Μάιο του 1998, ενώ έναν χρόνο περίπου μετά εκδόθηκε και στην χώρα μας από την “Μαμούθ Comix”, σε μετάφραση της Αγαθής Πεπεράκη. Η σειρά κέρδισε τρία βραβεία Eisner το 1999. Η επιτυχία συνεχίστηκε με την μεταφορά του κόμικ στον κινηματογράφο, το 2006.Οι τίτλοι των τευχών:
1. Τιμή
2. Καθήκον
3. Δόξα
4. Μάχη
5. ΝίκηΕπιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το blog "ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...